Det hade utlovats sol och värme av väderlekstjänsten. Och så blev det! Premiär för shortsen och solglasögonen! 12 morgonpigga vandrare slöt upp redan kl 9.30 (tillfällig ordning) på Brommaplan för att byta till den exotiska Mälaröbussen, linje 176, västerut via Lovön, Ekerö till Färingsö, närmare bestämt Stenhamra.
Dagens ciceron var den nästan nybakade vandraren Tommy E, som till sin hjälp hade sin assistent Astrid. Vi började med att omsorgsfullt gå genom villakvarteren i Eknäs från tidigt sjuttiotal, som delvis byggts på en större äppelodling. Låga villor med stora tomter. Största arbetsgivare i Stenhamra är Deleo Dryck AB (Stockmos), som producerar äppelmust. Varumärket Stockmos kommer av den ursprungliga gården med namnet Stockby, inte att beblanda med Lidingös dito. Tommy passade på att visa sin förra villa där han bodde i 15 år.
Stenhamra centrum imponerade inte. COOP, ett konditori och en pizzeria omgärdas av skolan och villaträdgårdar. I framtiden kommer här att se annorlunda ut. Fler bostäder, bättre torg, utökad service, fler mötesplatser, fler förskolor, etc.
Vi följde Strandvägen mot Stockbybadet vid fantastiska Mälaren. Där vid bryggan kunde vi inta Tommys saft och Astrids egenhändigt bakade sockerkaka. Idylliskt och närande!
Vi fortsatte norrut och kom till dagens klo, nämligen Stenhuggarebyn. Här hade Stockholms stad köpt in marken/berget 1884 för att få gatsten till den kraftiga utbyggnaden av gatunätet vid den tiden. Ett helt självständigt samhälle växte upp här med personalbostäder, konsumtionsbutik med eget myntsystem, kontor, skola, dansbana, badhus, mm. Beroendet av Mälaren var stort, dels för den behändiga frakten av den huggna stenen och stenkross, dels kontakten med yttervärlden i avsaknad av vägar. När isen lagt sig blev byn helt isolerad!
Tommy hade som den servicemindade pedagog han är tagit fram och tryckt upp det innehållsrika informationsmaterial som finns om detta stenbrott. Stenhuggeriet lades ned 1937, men de flesta människorna bodde kvar i husen. Ägaren, Stockholms stad, hyrde ut husen men sålde dem 2009 till den för ändamålet bildade brf Stenhuggarbyn. Denna förening har tagit fram allt infomaterial och ordnat snitslad bana för oss vetgiriga och vandrande besökare. Vid lämningarna av stenbrotten uppstod storartade klippformationer som kunde utgöra bakgrund till ett antal filmatiseringar, såsom Pippi Långstrump, och filmer regisserade av Jan Halldoff, Olle Hellbom och Ingmar Bergman. Det bildades också rejäla vattenansamlingar vid foten av klipporna som fungerade som badsjöar. Enligt sägen ska Tommy själv ha badat där!
Efter denna upplyftande studie av det förgångna drogs den vandrande skaran till Stenhamra centrum, närmare bestämt en stor och välinredd restaurang i antik stil, där vi kunde avsluta med en näringsrik och välsmakande lunch till överkomligt pris.
Avslutningsvis en unik vandring, kanske en av de bästa!
Mälaröpirater voro undertecknad skribent JanS, Jörn, Tommy D, Sven-Olov, Chrille, Jan-Erik, Per, Carl-Magnus, Ålis samt förstås lokalguiden Tommy E med Astrid vid sin sida. Det loggades nästan 7 km.
Länk till Stenhuggarbyn: Brf Stenhuggarebyn
Strava från Sven-Olov: Wednesday Walk | Walk | Strava