Promenader HT 2022

WW - Odenplan - Karlavägen

07.12.2022 10:00

Samling vid Odenplans T-banestation där Carl-Magnus hälsade oss välkomna. Dagens tema var Drottninggatan. Vi fick intressant information under vandringens gång, här kommer ett axplock. För alla detaljer, se Wikipedia.

Hur många gånger har du gått på Drottninggatan? Säkert ett oräkneligt antal gånger. Med tanke på att gatan är ca 400 år gammal och har haft samma sträckning och bredd är du inte ensam om att ha slitit på gatubeläggningen. Drottninggatan var en av tre huvudfärdvägar in till Gamla Stan.

Strindberg bodde sina sista år på Drottninggatan och idag är hans bostad ett museum. Tittar du ner på asfalten ser du några Strindbergscitat som finns nedlagda i gatans mitt.

Lite längre ner på gatan kommer du genom en smal passage in i Centralbadsparken, som är en oas. Sommartid kan man med fördel ta sig tid att dricka kaffe här.

Butterick´s skyltfönster måste vara ett av stans mest betittade, och var allas vår dröm i unga år, och kanske fortfarande? Affären ser alltjämt ut att blomstra.

Vid slutet av gatan såg vi statsminister Ulf Kristersson med livvakter. Livvakterna tyckte inte om att vi stod och glodde, utan vinkade oss barskt vidare.

Sagt och gjort, vi gick längs Strömmen och vidare ut på Skeppsholmen. Olles stora, och sannolikt tunga, ryggsäck visade sig innehålla glögg och pepparkakor. Tack för glöggen som kom i rättan tid! För det var fint att värma händerna runt muggen, då mina fingrar började bli lite kalla. Vi rundade Skeppsholmen och såg på vägen en blänkande Rolls Royce (årsmodell 1958?). Därefter Nybroplan där Christopher anslöt. Slutspurt uppför Nybrogatan till Restaurangen The Londoner där Lisbeth, Ola, Lena och Göran redan hade bänkat sig. Då två vandrare nyligen fyllt år, och The Londoner har starköl, blev vi bjudna på öl till maten. Tack Mats och Sven-Olov!

Carl-Magnus sammanfattade lite av året, och kunde meddela att Hasse varit angelägen om att våra vandringar skulle fortsätta. Efter maten vidtog sedvanliga årsmötesförhandlingar. Agendan skickades ut av Christopher, som även drog årets statistik. Dokumenten finns separat på hemsidan. Noteras kan att Ålis har haft 100-procentig närvaro, sannerligen imponerande.

Slutligen överlämnades en present i form av en allvädersjacka med huva till Ålis.

Vandring, lunch och årsmöte markerade en värdig avslutning på vandringsåret.

Tack för en fin vandring med mycket fakta om en av stans äldsta gator.

Ledare: Carl-Magnus

Vandrare: S-O, Chrille, Jörn, Jan S, Christian, Olle, Tommy E, Randi, Tompa, Ove, Stefan, Roland, Mats, Ålis och Christopher (sluttampen) och Per som skrev

Till lunch: Lisbeth, Göran, Lena och Ola

Länkar:

Centralbadsparken – Wikipedia
Drottninggatan, Stockholm – Wikipedia
Butterick's – Wikipedia
Rolls-Royce Motor Cars – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

 

 

WW - Nockeby - Alvik

01.12.2022 10:30

Näst sista promenaden för höstterminen bjöd på strålande väder, sol, vindstilla och ca 0 grader.

Starten gick från Nockeby, slutstation för spårvagn nr 12. Det började med en ganska brant nedförsbacke (Flodavägen) ner till Grönviksvägen. Där fick vi en första portion VV.

Christian berättade att husen utmed gatan är byggda ca 1930-40 och går i Funkisstil.

Jörn flikade in att det är Sveriges dyraste gata. Vi följde Grönviksvägen en bit för att sen vika av ner till vattnet. Väl där gjorde vi halt på ett trädäck med fin utsikt över det svagt dimhöljda vattnet. Då kom det en överraskning. Tompa började dela ut muggar. Vadan detta, det kan väl inte redan vara fikarast? Sen halar han fram en flaska bubbel och säger att vi ska gratulera! Vem då? Jo, Mats fyller år! Så det Skålas och Hurras! Hur mycket fyller han? Hm…. hörde jag en 3a och en 7a, kan det ha varit 37 eller var det tvärtom? Ni får själva gissa. Grönviksvägen visar sig vara ganska lång och det är gott om stora villor i fina lägen med sjöutsikt. Efter att ha passerat Ålstens båthamn fortsätter promenaden på en bred stig nära vattnet. Grabbarna njuter av det fina vädret och omgivningarna. Stigen är lite kuperad och plötsligt när vi har nått en höjd, stannar Christian och lovordar grabbarna för deras flit och ork, sen börjar även han att dela ut muggar. Oj! En överraskning till! Han halar fram två flaskor Glögg! Som tur, var alkoholfria. En bit längre fram på denna stig passerar vi två små röda stugor, som har en fantastisk sjöutsikt. Nu kommer överraskning nr 3: Mats har ägt detta ställe en gång i tiden. Han berättade en hel del om stället. Bla om att den ena stugan var en Bingolottovinst, som Mats köpte loss från en kollega. Vandringen går sen vidare till Alvik där vi intar en välsmakande lunch på restaurang Gustafs Matsal.

Ett stort TACK för en fin vandring och överraskningar.

Dagens ledare: Christian

Vandrare: Tompa, Mats, Jan S, Jörn, Sven-Olov, Jan-Erik, Stefan & Nisse, Per, Ålis, Carl-Magnus, Tommy E och Ove som skrev.

Lunchgäster: Göran och Christopher

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

Lite Wiki om Ålsten och Ålstenen
Ålsten – Wikipedia

WW - Skanstull-Ringen - Sveavägen-ABF-huset

23.11.2022 10:30

Att vanans makt är stor känner vi alla till, detta bevisades inför vandringen den 23:e.
I inbjudan stod det samling intill Ringen, men vad händer? Jo ett antal förväntansfulla vandrare samlas utanför Åhlensentreen.
När väl alla var på plats ( även notorisk eftersläntrare) hälsades vi välkomna av dagens värdar Roland och Göran.
Temat för denna stadsvandring var då och nutidens butiksutbud gällande framförallt dagligvaror.

Korsningen Ringvägen Götgatan gjorde det kämpigt för Göran att få fram detta budskap.

Undertecknad tänker inte gå in på var framförallt dåtidens ” köptempel ” var belägna med risk för falsarier.
Off we went längs Götgatan mot Slussen, snöslasket var mer lättgånget än rötterna under tidigare vandringar.
Den alltid kunnige Roland ( fusklappar fanns) pekade ut fastigheter som hade härbärgerat antingen EPA/Tempo eller någon butik i KF-familjen.
 Väl nere vid Slussen var Gamla Stan nästa mål, där gick vi igenom en inomhusgalleria som ledde oss upp till Stortorget. Julmarknaden var i full blom, ett besök under någon adventskväll är att rekommendera då hela Stortorget är upplyst.
Snacka om julstämning.

Förbi maktens boningar ( riksdagshuset och moderaternas högkvarter ) längs Drottninggatan då ” hakades ” de sista vagnarna av vårt tåg av.
Ouppmärksamma eller betagna av omgivningarna?? Väl återsamlade uppe på Brunkebergstorg fortsatte vi ner i Gallerian, där vissa guldfiskar skulle vattnas.   Nu fick vi trängas med hungriga förvärvsarbetande som letade efter något lunchställe.
Vi svängde in på Norrlandsgatan efter att Göran stolt berättat om Nordiska Kompaniets grundare.
Ännu en inomhusgalleria tog oss igenom ” det gamla Salenhuset”.
Nu hade vi Konserthuset framför oss, och vem visste att det huset var det ursprungliga PUB-huset??  Vem kommer inte ihåg reklamsnuttarna
Broddman Broddman Broddman som låg på ena sidan Kungsgatan, mittemot på andra sidan Kungsgatan pekade Roland ut en riktig relik.
Där låg Tempovaruhuset och dörrhandtaget till den nuvarande porten är ursprunget från Tempoentren.
Web-redaktörens kommentar: Gamla PUB låg i ett hus som revs när konserthuset byggdes, se Wiki om Konserthuset - Tomten.

Konserthuset Stockholm – Wikipedia

Sista stoppet Adolf Fredriks kyrkogård där Roland hade listan med celebriteter som var begravda där.
LLMVV håller jag inte med om, däremot är det alltid trevligt att vandra i minnenas allé och det gjorde vi idag.
Tack Roland och Göran

Lunchen i ABF-Huset var välsmakande och bedöms med WWWW, lokalen däremot påminner mig om lumparmatsalen WW.
Dagens Ett-gäst dök upp han du vet Viklund

Dagens vandrare var: Jörn, S-O, Jan-Erik, Christian med kompis Stefan, Ålis, Tommy, Per, Janne Roland och Göran

Pekfingervalsare
Tompa

Några fler Wiki-länkar om varuhus
EPA (varuhus) – Wikipedia
Tempo (butikskedja) – Wikipedia
För KF finns massor av länkar för egen upptäcksfärd på nätet.
Här finns Wiki om KF

Kooperativa Förbundet – Wikipedia
och Skansens Julmarknad
Skansens julmarknad – Wikipedia

Till sist Strava-karta från web-redaktörens mobil.

Wednesday Walk | Walk | Strava

 

WW - Östra station - Kräftriket

16.11.2022 10:30

Säsongens första vandring med höstjacka då det var stabilt mulet och fyra grader varmt. Som sig bör då Janne fyllde år, så inledde vi med födelsedagssång och hurrarop. Vi började sedan gå genom KTH-området där bl a Sveriges första atomreaktor en gång fanns, och vi passerade även Utrikespolitiska Institutet. Vid gångbron över spåren finns Träforskningen, där Stefan jobbade en gång i tiden. 

Epidemisjukhuset väcker minnen hos mig då jag tillbringade några veckor med scharlakansfeber där, sju år gammal.

Området Albano som jag minns som ett ruffigt industriområde, är numera en fint byggd Campus med oerhört många byggnader. Jörn berättade om området. 

Vi fortsatte ner genom koloniområdet Söderbrunn och vidare upp i skogen på en motionsslinga. Uppe på krönet pausade vi, och Christian halade fram en flaska skumpa för att fira Janne. Nya hurrarop.

Fortsättningsvis så rundade vi Lappkärrsbergets bebyggelse. En tätgrupp gick ända upp till Ålkistan, medan resten av oss tog sig genom Ekhagen och ner genom Bergianska Trädgården fvb till Restaurang Kräftriket.

En sällan skådad lunch följde. Janne bjöd på öl till maten samt glass till efterrätt. Lägg därtill att restaurangens ordinarie utbud förutom tre varmrätter och soppa, även erbjuder kakor till kaffet. 

Mätta och nöjda tog vi oss sedan hem.

Ett stort tack för en fin vandring, god öl och glass.

Dagens ledare: Jan S
Vandrare: Jörn, Christian, Olle, Tompa, Tommy E, Ove, Ålis, gäst Totte, Stefan och Per som skrev

Stravakarta från Jörn: www.strava.com/activities/8125706464 

Länk till Albano: www.google.com/search?q=albano&rlz=1C5CHFA_enSE993SE993&oq=albano&aqs=chrome..69i57.8690j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

WW - Sickla – Nacka Stadshus

09.11.2022 10:30

Denna onsdag var det samling vid Sickla och ledare för dagen var årets rookie Tommy.
Som vanligt var det onsdagsväder vilket i november innebär uppehåll och sol till och från.
Vi började med att gå Sickla industriväg ner till Atlas Copcos huvudkontor där Tommy berättade att det finns två gruvor under Sickla. Den ena är 20 meter under marken och den andra på 40 meter.  Dessa gruvor användes för att testa och demonstera företagets bergborrar och gruvmaskiner. Den övre gruvan slutade användas på 1990-talet och är från 2012 tillgänglig för allmänheten medan den undre fortfarande används.
Ålis upplyste oss om att Rolle Stoltz spelade bl.a i Atlas Diesels IF.
Efter detta fortsatte  vi på Sickla Allé och fick där en vy över Hammarbybacken där man nu provar ett underlag för skidåkningen bestående av plast.Vid slutet av Sickla Allé kom vi fram till WALLSTREET,  detta har ingenting med börskurser att göra.
Det var en ca 500 meter lång sträcka där konstnärer ställt ut fina alster med förklarande text. Mycket kul att titta på, skulle behövas mer tid än vi hade.


Konstverk – Wallstreet Stockholm
Wallstreet Stockholm

Därefter fortsatte promenaden längs Sicklasjön och vek så småningom upp genom ett gammalt funkisområde och passerade i utkanten av Nysätra och kom fram till Kyrkviken som är en del av Järlasjön. Här gick vi över de nybyggda stora bryggorna där man på sommaren kan sola, bada, ha picnic mm.
Vi gick utmed Järlasjön och passerade nedanför Ekudden och kom snart fram till bostadsområdet Järla sjö där Tommy och hans kärbo Astrid bjöd på juice och hembakad sockerkaka och bullar.  Smakade mycket bra och dessutom hade vi sjöutsikt.
Stärkta fortsatte vi vandringen och passerade, jag vet inte vilken gång i ordningen, Pilt-Carin.  Hon var mjölkpiga på Järla gård 1833-1834 och ansågs vara en av Europa tre vackraste kvinnor.
Lillängen passerades och därefter kom vi in i Storängen där husen är större (betydligt större) än i Lillängen. Vi vek sedan av och kom upp till Nacka Forum där vi gick in och tittade på en modell i gigantisk storlek över framtidens Nacka med de 30000 nya bostäderna och tunnelbanans sträckning.

Nacka stad | Nacka kommun

Magarna började kurra så vi fortsatte till slutmålet som var Nacka Stadshus. Där intogs en utmärkt lunch till ett väldigt humant pris. Antar att en del av kostnaden kommer på min skattsedel som Nackabo.
Ett stort tack till Tommy, och även Astrid, för en mycket trevlig promenad med lagom mycket nödvändigt och onödigt vetandet. Nu är din första vandring avklarad med bravur.

Utöver Tommy och hans gäst Astrid deltog Jörn, Janne med gäst Stefan Killander, Carl-Magnus, Per, Ålis, Tompa, Mats, Ove, SO, Jan-Erik, Stefan och Nisse och vid tangentbordet Olle.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

WW - Elfvik - Bosön

03.11.2022 10:30

 

Ola var planeringsansvarig och använde vännerna Jalle och Janne K som ursäkt för att  förlägga november månads första vandring till just Lidingö. Och som någon under vandringen påpekade: ”På Lidingö vet man aldrig var man har väderstrecken, det blir så knepigt där”. Sant eller inte spelar ingen roll men vi samlades i alla fall vid bussens slutstation längst ut på östraste Lidingö, vid Elfvik. Några kom med bil, andra tog bussen. Vid bussens vändplats påbörjades dagens vandring, rakt norrut, förbi ridhus, paddockar och annat djurlikt – bara en kvarts bilresa från stans centrum och Stureplan. Inte klokt, egentligen. Vi 14 vandrare fick upp vandringsfarten, passerade Rävviken och Bjälbo med sina gamla fina grosshandlarvillor och vek av västerut samtidigt som den trygga, pålitliga grusvägen ersattes av Lindingöloppsslitna skogsstigar som förde oss utmed norra Lidingös strand gränsande till Askrikefjärden. Och där, mitt emot var vi nu vandrade, låg minsann Bogesundslandet där vi  vandrade under Jörns ledning för sex veckor sedan, en vandring denne skribent aldrig glömmer. Nu närmar vi oss den välkända badanläggningen vid Fågelöudde, med både badflotte och trampolinbrygga (se gruppfoto) för hugade våghalsar. De flesta av oss valde den trygga bryggan för fortsatt vandring. Terrängen var genomgående (!) mycket kuperad och underlaget minst sagt omväxlande. Eller ”Jag blir så trötter på alla rötter”, som Ålis spontant skaldade. Vi fortsatte vandringen västerut längs med Askrikefjärdens kustlinje. Eftersom den planerade fikarastens plats redan var upptagen av en grillkorvsätande förskoleklass, fick vi därför söka skydd intill en nedfallen fura, i skuggan av Handelsbankens konferensanläggning Södergarn (där Ola minsann tidigare undervisat bankens chefer om försäkringar). I pausen serverades vi den i Sverige världsberömda läskedrycken Zingo liksom vi fick reda på storyn om dryckens tillkomst, därtill nedsköljda tillsammans med gifflar. Vandring vidare till den inbjudande gräsmattan (pelousen) intill badplatsen där er devote skribent spontant bidrog med en dos Värdelöst Vetande avseende egna upplevelser på platsen under varma sommardagar och gjorda observationer. Vi anslöt till Lidingöloppets bana, följde Södergarnsvikens kustlinje, passerade övergivna segelbåtar vid Bosövarvet. Lagom därefter gick vi förbi ännu en övergiven segelbåt, en modell kallad Becker 27-a där Ola bidrog med sin egen story om just denna modell: ”Jag hade en sådan och när jag flyttade till Saltis var den störst i gästhamnen och när jag flyttade därifrån var det den minsta!”. Bit ihop Ola - olika falla ödets lotter! Nu ser vi den branta och läskiga uppförsbacken som leder till vägs ände, idrottsinstitutet Bosöns restaurang, helt i Hasses anda. Där gives rustik husmanskost till en rimlig penning liksom ingår både kaffe och kakor i priset. Hit borde man gå oftare!

Som vanligt var samtalen råa men glada och handlade mest om sådana små vardagligheter som allas våra krämpor, Natoanslutning eller ej och den pågående gängbrottsligheten. Vandrande vålnader denna gång voro Ola och Lena, Jörn, Christopher, Christian (med gäst Gunnar), Ålis, Ove, Tompa, Jan S, Mats, Carl-Magnus, Tommy samt yours truly Guran. 

Vi loggade 6,1 km eller närmre det idealiska 10.000 dagliga normalsteg.

Stravakarta: www.strava.com/activities/8057442554

 

 

 

 

 

 

WW - Gudö med Långsjön runt

26.10.2022 10:30

Samlingen utanför Modevillan i Gudö var talande för denna vandring. Hela två damer vore anmälda till detta arrangemang, varav hälften omgående gick in i den precis öppnade butiken och handlade! Därefter bar det iväg österut in i Tyrestareservatet. Vi följde Gudökanalen längs Önskestigen och Triangelstigen tills vi dök in i skogen. Där finns en reminiscens från andra världskriget. Ett skyttevärn som en lång murad bastion vid namn Måndalsfortet. Här uppstod en diskussion huruvida soldaterna befann sig på ena eller andra sidan. En kvalificerad bedömning av de små öppningarna för skyttarnas gevär fick majoriteten att rösta för att bästa sidan var i skydd för kulregnet som kom från andra hållet, dvs sjösidan (sic.)     

Vi följde sedan Långsjön på norra sidan förbi vackra villor och trädgårdar. Paserade Södra Fronten, ytterligare ett gammalt skyttevärn och längre bort ett skyttevärn, Långsjöfortet. Gammelströmmen, som förbinder Långsjön med Tyresö-Flaten, ledde oss till Lillsjön för en kort anhalt med sedvanlig fika. Istället för att fortsätta längs Tyresö-Flaten i riktning Nyfors och Tyresö slott, som många skridskoåkare plägar göra när isen faller på, gick vi tillbaka längs Gudöåns södra sida på Tutviksvägen och Åvägen, och cirkeln slöts återigen vid Modevillan.

Det var en mycket trivsam vandring i facil terräng och på lättgångna vägar/stigar.

Vädret var kanske inte helt upplyftande, men vi slapp regn, mygg och solsting. Av värdelöst vetande berikades vi inte mycket; det blev naturen och det angenäma sällskapet som fick stå för underhållningen. Ca 8 km fick vi ihop. 

Lunchen intogs på restaurang Silverado i Trollbäckens centrum, dit vi fick skjuts av bilåkarna. Wallenbergaren var utsökt medan övrigt var sisådär, dock till det facila priset av 109 kr.

Vandrade gjorde förutom arrangören Ove, Tommy E, Ola med Lena, Olle, Sven-Olov, Per, Tommy D, Stefan med Nisse,  Jörn, Ålis och undertecknad JanS med hustru Marie.  

 

Stravakartawww.strava.com/activities/8021447163

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WW - Rudan runt

19.10.2022 10:30

Elva glada vandrare samlades på Handens pendeltågsstations södra utgång. Oktobersolen strålade och lövens höstfärger lyste upp naturen i det vackra välskötta frilufts-och naturreservatet centralt beläget i Handen. Vi stannade först vid Rudans gård och S-O berättade om gården och dess historia (se Wikipedia) med anor från 1600-talet. Gården är en centralpunkt för många verksamheter i området bl.a. startpunkt för Sörmlandsleden. Vi mötte där några gubbar som gjorde sig beredda att ge sig av på en vandring söderut. Sedan gick vi söderut och rundade sjön Nedre Rudan som rinner ut i Övre Rudan (enligt Christopher). Vi passerade en liten sumpskog (klibbal) nu helt uttorkad men annars hem för en rik flora och fauna.

Efter att ha passerat en frisbee bana och vackra ängar var det dags för fika vid Övre Rudan på en brygga som påpassligt låg uppdragen på land. Efter fikarasten fortsatte vandringen brant uppåt till den högsta punkten på vandringen. Därifrån var det en fin utsikt över Handens centrum med det nya höghuset (17 våningar?)

Efter att gått runt även Övre Rudan kom vi tillbaka till Handens centrum där vi intog en god lunch på restaurang Parabol i det fina kommunalhuset.

Med på vandringen var: Carl Magnus, Christopher, Jörn,  Mats, Ola, Olle, Per, Sven-Olov, Tommy, Tommy E, Ålis

Vi tackar S-O för en skön vandring.
Vid pennan CM

Rudans gård – Wikipedia
Rudansjön – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

WW - Högdalen - Globen

12.10.2022 10:30

En ansenligt stor skara, hela 17 st, samlades vid Högdalens t-banestations uppgång och välkomnades av dagens ledare Olle som informerade oss vetgiriga att detta centrum invigdes 1956 och var inspirerat av Vällingby dito (ABC-modellen; Arbete, Bostad, Centrum).

Sven-Olov och Jan-Erik har sina rötter här och flyttade hit redan 1955. Butikerna har en behagligt låg prisnivå så en avstickare vid tillfälle kan rekommenderas.

Vi passerade efter en stunds vandring den skola där Sven-Olov gick i klass 3-6 och som var känd för att ha den bästa disciplinen i Stockholm.

Gubbängen kom till i början av 1940-talet efter den tävling med samma namn som gick ut på att få förslag på bra bostäder där följande minimikrav ingick: Inga sovplatser i köket, vardagsrummet skulle inte användas som matrum och varje vuxen skulle ha en egen garderob och varje barn en halv.

Efter ett tag kom vi in i Majroskogen som med sina 56 hektar är det största sammanhängande skogsområdet i Söderort. Skogen har fått sitt namn från torpet Mariero som hörde till Herrängens gård. I skogen begapade vi en av Stockholms stad anlagd  groddamm som vi detta tillfälle snarare dammade.

Vid en lekpark vid skogens kant bjöd Olle på kaffe och hembakat bröd och berättade att namnet Tallkrogen kommer från att där fanns på 1600-talet tre krogar utmed den gamla landsvägen mot Dalarö. Olle berättade också att delar av den ukrainska familjen vi träffade på säsongsavslutningen i juni fortfarande bor kvar; mamma Maria arbetar inom lokalvården och dottern Valeria har fått jobb på Vår Gård i Saltsjöbaden.

Enskede trädgårdsstad (nuvarande Gamla Enskede) började bebyggas 1908 och var Sveriges första kommunala trädgårdsstad där vi även kunde bese Enskede kyrka från 1915.

Väl framme vid Slakthusområdets sydvästra hörn som rensats från all bebyggelse berättade Olle att hela området kommer rivas med undantag av vissa kulturhistoriskt värdefulla byggnader och en ny stadsdel med bostäder, arbetsplatser, handel och service samsas med nya parker och torg. Allt beräknas klart 2033 men första inflyttningen redan 2025/26. För den vetgirige finns mer info i länken nedan.

Vi avslutade en solig, omväxlande och trivsam vandring – tack Olle – på krogen Blues i Globen City.

Vandrare denna dag var Olle, Ålis, S-O, Ola med Lena, Chrille, Tommy, Tompa, Göran, Mats, Per, Jan S, Jörn (delvis, hade svårt med förorter som börjar med Hö…), Roland, Carl Magnus, Ove och Christopher, vid pennan.
Vi gick 6,8 km

https://vaxer.stockholm/omraden/soderstaden/slakthusomradet/

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

 

 

WW - Talludden - Björknäs

05.10.2022 10:00

Promenadgänget äntrade Buss 413 vi Slussen och styrde kosan mot Talludden, som är ändstationen vid Lilla Björknäs.

Vi rörde oss på Skanssundets Östra sida, ett gammalt sommarnöjesparadis på skuggsidan av Björknäs, nu konverterats delvis till villabebyggelse som hänger längs bergssidorna av Skurusundet och senare i den kuperade terrängen. Vi gick in i skogar och på ängar i krokarna till Glasbrukssjön, sneddade olika vandringsleder, tillhörande Nacka/Värmdö kommun.

Efter vissa navigeringsfel nådde vi vårt mål, Björknäs centrum. Guiden Mats hade hittat denna rutt i mobilen, vilket förklarar en del felsteg i ” spenaten”.

Restaurangen var OK.

Sedan spatserade vi till bussar mot staden, där exkollegor frågade Crille om han skulle lösa av.    Crilles berättelser om det hårda livet som SL -chaufför på turerna i Björknäs vintertid gav krydda åt vandringen.

Vid tangentbordet

Stefan

Vandrare:  Ove, Stefan, Olle,Per, Tommy,Carl Magnus,Tompa, Chrile, Ålis, Christian, Mats, Sven-Olov

Skarpnäs naturreservat | Nacka kommun

Strava-karta från Sven-olov    7,8 km
Wednesday Walk | Walk | Strava

1 | 2 >>

Promenader HT 2022

WW - Odenplan - Karlavägen

07.12.2022 10:00
Samling vid Odenplans T-banestation där Carl-Magnus hälsade oss välkomna. Dagens tema var Drottninggatan. Vi fick intressant information under vandringens gång, här kommer ett axplock. För alla detaljer, se Wikipedia. Hur många gånger har du gått på Drottninggatan? Säkert ett oräkneligt antal...

WW - Nockeby - Alvik

01.12.2022 10:30
Näst sista promenaden för höstterminen bjöd på strålande väder, sol, vindstilla och ca 0 grader. Starten gick från Nockeby, slutstation för spårvagn nr 12. Det började med en ganska brant nedförsbacke (Flodavägen) ner till Grönviksvägen. Där fick vi en första portion VV. Christian berättade att...

WW - Skanstull-Ringen - Sveavägen-ABF-huset

23.11.2022 10:30
Att vanans makt är stor känner vi alla till, detta bevisades inför vandringen den 23:e. I inbjudan stod det samling intill Ringen, men vad händer? Jo ett antal förväntansfulla vandrare samlas utanför Åhlensentreen. När väl alla var på plats ( även notorisk eftersläntrare) hälsades vi välkomna av...

WW - Östra station - Kräftriket

16.11.2022 10:30
Säsongens första vandring med höstjacka då det var stabilt mulet och fyra grader varmt. Som sig bör då Janne fyllde år, så inledde vi med födelsedagssång och hurrarop. Vi började sedan gå genom KTH-området där bl a Sveriges första atomreaktor en gång fanns, och vi passerade även Utrikespolitiska...

WW - Sickla – Nacka Stadshus

09.11.2022 10:30
Denna onsdag var det samling vid Sickla och ledare för dagen var årets rookie Tommy. Som vanligt var det onsdagsväder vilket i november innebär uppehåll och sol till och från. Vi började med att gå Sickla industriväg ner till Atlas Copcos huvudkontor där Tommy berättade att det finns två gruvor...

WW - Elfvik - Bosön

03.11.2022 10:30
  Ola var planeringsansvarig och använde vännerna Jalle och Janne K som ursäkt för att  förlägga november månads första vandring till just Lidingö. Och som någon under vandringen påpekade: ”På Lidingö vet man aldrig var man har väderstrecken, det blir så knepigt där”. Sant eller inte...

WW - Gudö med Långsjön runt

26.10.2022 10:30
Samlingen utanför Modevillan i Gudö var talande för denna vandring. Hela två damer vore anmälda till detta arrangemang, varav hälften omgående gick in i den precis öppnade butiken och handlade! Därefter bar det iväg österut in i Tyrestareservatet. Vi följde Gudökanalen längs Önskestigen och...

WW - Rudan runt

19.10.2022 10:30
Elva glada vandrare samlades på Handens pendeltågsstations södra utgång. Oktobersolen strålade och lövens höstfärger lyste upp naturen i det vackra välskötta frilufts-och naturreservatet centralt beläget i Handen. Vi stannade först vid Rudans gård och S-O berättade om gården och dess historia (se...

WW - Högdalen - Globen

12.10.2022 10:30
En ansenligt stor skara, hela 17 st, samlades vid Högdalens t-banestations uppgång och välkomnades av dagens ledare Olle som informerade oss vetgiriga att detta centrum invigdes 1956 och var inspirerat av Vällingby dito (ABC-modellen; Arbete, Bostad, Centrum). Sven-Olov och Jan-Erik har sina rötter...

WW - Talludden - Björknäs

05.10.2022 10:00
Promenadgänget äntrade Buss 413 vi Slussen och styrde kosan mot Talludden, som är ändstationen vid Lilla Björknäs. Vi rörde oss på Skanssundets Östra sida, ett gammalt sommarnöjesparadis på skuggsidan av Björknäs, nu konverterats delvis till villabebyggelse som hänger längs bergssidorna av...
1 | 2 >>