Promenader VT 2024

WW - Valborg

30.04.2024 20:00

 


Älvsjö Gamla IP
Aldrig sett så mycket folk där sedan 1981
Hälsar Roland

 


Jag kom aldrig ut till elden den här kvällen så jag har plockat ur mitt arkiv.
Den här mannen passerade mycket lägligt när det brann som bäst.
Det är på Sollerön 2013 och det var också på en tisdag, troligen ingen promenad 1 maj då heller.
Vår hemsida med rapporter tog sin början 2014, då var Valborg  på en onsdag, ingen promenad.
2019 var 1 maj på en onsdag och då promenerade vi inte heller.
Lite värdelöst vetande så här inför sköna Maj.
/Sven-Olov

En länk också
Valborgsmässoafton – Wikipedia

 

 

WW - Karlaplan - Filmhuset

26.04.2024 16:18

Plaskdammen vid Karlaplan till Filmhuset

När nästan alla var samlade 10.30 började vi gå mot Djurgårdsbron, där, enligt dagens ledare Christopher, information om dagens vandring skulle kungöras. Jörn anslöt redan under Banérgatan och Ola nere vid Djurgårdsbron. Christopher utlovade några tidigare ej gångna sträckor, vilket kändes osannolikt när vi förstod att vi skulle gå på Djurgården.

Det skulle dock visa sig stämma då vi vid Vasamuseet tog den övre vägen och kunde beskåda Galärvarvets gamla torrdocka som nu är hopbyggd med Vasamuseet. En sällan nyttjad väg. Vidare till Galärvarvskyrkogården som flera av oss nu besökte för första gången. Se länkar för fyllig information.

Vid Skampålens torg i den av stadsmuseet blåmärkta Djurgårdsstaden fick vi höra lite om Jörns systers lägenhetsaffärer. Efter ett kort stopp för gruppfoto vid Museum of Wrecks fortsatte vi förbi Skansen. Nu hade vädret blivit så bra med sol och blå himmel, att jag var tvungen att ta av tröjan.

Fikarast denna gång blev det i en liten paviljong vid Rosendals slott. Rosendalsvasen i slottets trädgård på nio ton var under renovering, och kunde inte beskådas. Den var inpackad i en vädersäkrad byggställning. Vi genade över Djurgårdsbrunnsviken mha Folke Bernadottes bro, och kom att titta på den nya domen vid Tekniska museet. Belönad med Kasper Salin-priset.

Vidare över Gärdets gräsmatta för det hägrande målet lunch i Filmhuset.

Lunchens avslutande konversation kom att röra bordsskick. Christopher och Tommy vägledde oss generöst med regler för hur bestick ska placeras i olika skeden av en middag. Vidare rekommenderades å det bestämdaste att tallrikar för varmrätt ska vara varma vid servering.

En fin vandring med flera för mig nya platser, 6,1 km enligt Strava.

Vandrare: Christopher som var ledare, Stefan och Nisse, Jörn, Ola, Tommy, Ålis, Sven-Olov och Per som skrev rapporten

Länkar

Galärvarvskyrkogården – Wikipedia

Djurgårdsstaden – Wikipedia

Galärvarvet – Wikipedia

Strava-karta

Wednesday Walk | Walk | Strava


Plaskdammen


Narvavägen 8      Kvarteret 
 Stallmästaren 4 – Wikipedia


Strandvägen 49      Foto: Christopher


Galärvarvets gamla torrdocka


Galärkyrkogården 


Önnert Jönsson     Foto: Christopher

Önnert Jönsson – Wikipedia

Vandrande Vrak - Nej inte än


Djurgårdsstaden


Fikarast


Folke Bernadottes bro


Nya domen vid Tekniska museet

 

 

 

 

WW - Gärdet - Kräftriket

17.04.2024 10:30

Med Gärdets södra entré som utgångspunkt undrade man varthän skulle benen styra oss den här gången? Ålis promenader startar alltid på Gärdet, och förväntan på överraskningar är låg. Därför blev dagens vandring, om inte succé, så i alla fall lyckad. Temat var “vårblommor”. Således riktades blickarna mestadels nedåt. Och visst fick vi se dem; snödroppar, scilla, pärlhyacint, krokus, tussilago, vitsippa, blåsippa, vintergäck bland annat.  Med blicken höjd sågs bräcklig pil blomma i Starrängen, samt videung (sälg), men körsbärsblomningen har knappt hunnit starta. 

En kall, isande, nordlig vind har dragit ned över oss och ersatt den varmluft som några dagar gav oss hopp om ett behagligare uteliv. Växterna tycks inte känna till nattfrosten, utan fortsätter oförtrutet att färga naturen. Det är vi glada för!

 

Som framgår av Stravakartan fick vi ännu en gång uppleva Lill-Jansskogen, universitets campus, Kräftriket med dess favoritkrog Värdshuset Kräftan. Där väntade redan Göran på oss. Han ville berätta om ett speciellt arrangemang den 4-5 september. Övernattning på Hotell Havsbaden i Grisslehamn. Trerätters middag, frukost, spa och bastu med stor simbassäng. 

Ytterligare lite kultur och vandring ingår också. Mer om hur vi tar oss dit och hem, samt några detaljer får du veta senare. För allt detta betalar du endast 1.500 riksdaler. Hustru, kk, älskarinna välkommen. Se till att anmäla ditt intresse till Göran! 

 

Vi som kom och gick voro Ålis (ledare), Christopher, Christian, Per, Chrille, Tommy, Ola, Janne (avvek vid Ugglekällan), samt Jörn vid iMacen. Stravan klockade 5,75 km.

 

Stravakarta från Christopher:

 

 

 

 

WW - Sollentuna station - Edsviken - Sollentuna centrum

10.04.2024 10:30

Förra veckans noll-gradiga och ganska ansträngande promenad i hård motvind och halt underlag med snö och is, hade denna dag förbytts i 15-gradigt gråväder med relativt stark vind, som dock växlade mellan mot- och medvind. Detta var troligen en av anledningarna till att uppslutningen var nästan dubbelt så stor denna vecka jämfört med förra veckan. En annan anledning var att vi för första gången på länge skulle få återse vår ”uråldrige” WW-broder Carl Magnus Svahn, som haft en tuff sjukdomsperiod.

Återseendet på pendeltågsstationen var mycket hjärtligt, trots att CM genast meddelade att han nästan omgående skulle avvika. Desto mer glädjande var beskedet att han skulle dyka upp igen till fikapausen.

När vi lämnade pendelstationen var stämningen hög med ivrigt ”informationsutbyte” (tjattrande), vilket gjorde att intresset för att inleda konversation med de ivrigt välkomnande kvinnorna med info om Jehovas vittnen var synnerligen svalt. Efter en kort promenad till Kung Agnes väg 9 (där CM bott de senaste 14 åren) avvek förutom CM även Göran (som hade ont i ett ben). Vi övriga fortsatte frimodigt ner till den isbefriade Edsviken under Olas eminenta ledning och berättelser om sitt boende även i denna del av Stor-Stockholm (liksom i så många andra delar).

Vid Segeluddens båtvarv berättade Ola att det var där hans första segelbåt hade legat samt pekade ut Bergendal, Landsnora och Edsberg på andra sidan Edsviken, liksom deras olika statusvillaområden. Vid vår vandring mot Edsbergs slott kunde vi konstatera att det även på vår sida av sjön finns en hel del statusvillor.

Väl framme vid helt nyrenoverade Edsbergs slott (där fönstren renoverats med linoljefärg), kom CM och Göran med utlovat kaffe och dessutom stora, nybakade bullar som vi avnjöt inte långt från ett större gäng kvinnor som också var ute på vandring. Ola berättade att ett stort angränsande hus hade huserat världens största motorcykelmuseum, men att denna fantastiska samling numera finns till allmänhetens beskådande på Tidö slott (vilket han varmt rekommenderade den närvarande delen av allmänheten att göra).

Styrkta av gentilt mellanmål, kunde vi utan alltför stor sorg passera numera stängda Edsbacka krog för att fortsätta på små pittoreska villagator i Häggvik, vars byggnation har påverkats av ett stort antal stenålders- och vikinga-gravar (vilket Ola kände till).

Via bl.a. Lupin- och Klövervägen (som namnen till trots inte visade upp sådan växtlighet) tog vi oss tillbaka till Sollentuna centrum för att uppleva ”Sollentuna-pensionärernas favorit-lunch-krog” (enligt CM), nämligen Hamilton. Där kunde vi konstatera att de flesta gästerna var kvinnor med nästan lika hög medelålder som den gästande manliga vandringsgruppen. I den senare fanns det denna dag en person som höjde gruppens medelålder genom att fylla 77 år. Gruppens övriga medlemmar hyllade Ålis genom att skåla med och för honom i fluidum som till hans ära i de flesta fall saknade alkohol.

Stort tack till Carl Magnus och Ola från dagens övriga vandrare som var Olle, Jan-Erik, Sven-Olov, Chrille, Christopher, Jörn, Per, Ove, Göran, Ålis, Stefan och (vid tangentbordet) Christian, medan Jan uppenbarligen hade fastnat i tandläkarstolen.

Edsbergs slott – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov  Vi gick 6 km 
Wednesday Walk | Walk | Strava


Turebergshuset


Sankt Eriks Kyrka


Edsviken 


Edsbergs Slott


Där Carl Magnus bjöd på kaffe o bulle


Jag hejar också på ett lag             Foto: Christopher


Tillbaka till Sollentuna centrum och...


...dagens lunch på...


...krogen Hamilton

 

 

 

WW - Masmo - Skärholmen

03.04.2024 10:30

Efter gårdagens snöfall, kyla och kraftig vind så vaknade 8 WWalkers och undrade vem som först meddelar att jag ställer in promenaden idag.

Vi var 7 som gjorde sällskap på T-banans linje 13 och vi kunde konstatera att ingen hade anmält förhinder. Janne som satt längre fram i vagnen glömde mössan när dörrarna stängdes vilket innebar att utan mössa i dagens väder skulle det inte bli nådigt. Janne blev tvungen att vänta på mössan i återvändande t-bana och sedan åka hem.

Då var vi 7 som fick lite information om Masmo, Vårby gård och Skärholmen av Jan-Erik i Masmo utgångstunnel, där det var vindstilla, för att sedan fortsätta ut i snön och vinden.

Ormen Långe kallas bostadshuset utanför t-bane-utgången, har 400 lägenheter och är 330 m långt. Masmoberget på höger sida är 94,10 meter högt och är Vårbys högsta punkt.

Efter Ormen Långe och passage under den bullrande motorvägen var vi nere längs Vårby Alle.
Kraftig motvind och snöiga och bitvis plogade gångvägar som därmed blev isiga krävde försiktiga steg. Vårbybadet inbjöd inte till bad, måsar och änder däremot badade 
och var väldigt många.

Första slakmotan längs Vårbackavägen och på en höjd av 20 meter över Mälaren kunde vi skåda Ekerö och färjan till Slagsta.
Efter Petersens väg och förbi ett flertal mycket fina villor vek vi in på en gångstig som till Jan-Eriks glädje var plogad.
Fikapaus på en parkbänk, den (fikapausen) var planerad till bryggan längre ner vid vattnet men på grund av rådande väderlek så valde vi parkbänken.
Ola avvek till T-banan för andra åtaganden. Nu var vi 6 vandrare kvar som fortsatte in i Sätraskogens naturreservat.

Tack vare det bistra vädret så blev dagens promenad en upplevelse, en icke tidigare vandrad sträckning och fantastiska isformationer längs stranden fram till Skärholmens gård.
Nordanvinden medförde att  vågorna på det öppna vattnet slog mot stranden och minusgraderna i luften skapade is i strandens träd och buskar.

Det andra slakmotet stretade vi uppför för att komma över till Skärholmens centrum och vår turkiska restaurang med mycket goda rätter, kebab och fish and chips. Kaffe fick vi i form av snabb-kaffe till deras te-vatten.

Dagens vandrare: Jan-Erik, Ola, Jörn, Ålis, Tommy, Christian och Sven-Olov som skrivit rapport. Janne blev tyvärr tvungen att avvika.
Vi gick 7,7 km och sände en tanke till Chrille som var med och rekade promenaden men som valde att tillbringa onsdagen i värmen på Gran Canaria.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

Länkar till dagens sevärdheter
Masmo – Wikipedia
 Vårby gård (trakt) – Wikipedia
Sätraskogens naturreservat - Stockholms stad (parker.stockholm)



Ormen Långe


Vårbybadet


Fåglarna vid Vårbybadet


Fotograf: Tommy


Utsikten mot Ekerö


På väg in i Sätraskogen


Fantastiska isformationer

 


 

WW - Frihamnen

27.03.2024 10:30

Som så många gånger tidigare samlades vi vid Ropstens t-bana vid brofästena mot Lidingö. Denna gång nyttjade vi inte broarna för vidare färd mot Ön utan vek av sydvart in i hamnområdet efter det att Göran och Roland hälsat oss välkomna.

   Sebastian ”Sebbe” Zaar, teknisk chef på Stockholms Hamnar, anslöt som vår guide och vallade oss genom terminalområdet efter att ha försett oss med fina gula ”dagis-västar” och passerkort. Sebbe försåg oss med rikligt värdefullt vetande och visade oss bl a den automatiska pollaren (se bild) som bidragit till att reducera antalet personolyckor i bolagets hamnar. Terminalen har kapacitet att ta emot upp till fem färjor/kryssningsfartyg per dygn men numera angör bara en till två fartyg hamnen. Stor del av trafiken går numera via Nynäshamn.

   Vi åkte upp på terminalbyggnadens tak – som faktiskt är tillgängligt för allmänheten vilket få av oss visste - varifrån vi hade en vidunderlig utsikt över området. Vi såg på avstånd en monumental grushög som utgör massor från tunnelbanebygget mellan Blasieholmen och Söder. Vidare kunde vi betitta Magasin 6 som har en lokalyta som är större än alla Hötorgs-skraporna tillsammans. Det färdigställdes i slutet av 60-talet för att hantera styckegods som sammanföll med att containern började användas vilket gjorde att huset kom att användas till annat.

   Vid Banankompaniets fina hus fick vi oss till livs att detta bolag bildades så tidigt som 1909, av en norrman för övrigt, och har försett oss med bananer sedan dess, bl a under namnet Fyffes. Numera kommer inte bananerna på stockar utan i färdiga lådor som packas på odlingsplatsen, oftast i Sydamerika, och lådan levereras till butiken. Vi svenskar är duktiga på att äta bananer, en siffra nämndes att det rör sig om 17 kg bananer per invånare/år. Göran påminde om Blandarens elaka byline: ”Fyffes bananer smakar skit redan i munnen!”

   Sydost om huset finns rester av den gamla hangaren vid Lindarängen som var om inte landets så Stockholms första officiella flygplats om än bara för sjöflyg. Den ökände Herman Göring arbetade som pilot på ett av bolagen där efter första världskriget. 1952 flyttades verksamheten till Bromma flygplats. På området fanns också en galoppbanan och en isbana där man på den senare spelade ishockey då det begav sig.

   Slutligen landade vi på restaurang Eatery (premiär för de flesta) där en välsmakande lunch intogs.

Vandrare denna dag var, förutom dagens vittra ledare Roland och Göran, Ålis, Tommy, Ola, S-O, Per, Mats, Olle, Janne, Jörn, Stefan, Ove, och vid pennan Christopher, summa 14 vandrande. Vi promenerade totalt 4,8 km.

   För den som är intresserad av att veta mer så finns Görans research att läsa här nedan och några länkar till sevärdheterna.

   Ett varmt tack till Roland och Göran för ännu en dynamisk och trivsam vandring!

Vid tangentbordet

Christopher

Görans research
WW240327 Ropsten.pdf (208000)

Lindarängen:

sv.wikipedia.org/wiki/Lindar%C3%A4ngen 

www.stockholmshamnar.se/historia/platser/stockholm/lindarangen/

Banankompaniet

sv.wikipedia.org/wiki/Banan-Kompaniet

www.stockholmshamnar.se/historia/platser/stockholm/frihamnen/banan-kompaniet/

Exploateringen Norra Djurgårdsstaden

vaxer.stockholm/omraden/stadsutvecklingsomraden/norra-djurgardsstaden/pagaende-arbeten/

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava
 

 


Dagens värdar                    Foto: Christopher


Dagens gäster i hamnen


Vår värd "Sebbe"


Den automatiska pollaren                        Foto: Christopher


Den automatiska städaren "Robbe"


Det är hit ni ska titta


Här händer saker


De talande stenarna


 

 

 

 

WW - Stocksund - Nora Danderyd

20.03.2024 10:30

Överraskningarnas tid är ännu inte förbi. Förutsättningen för en lyckad promenad var inte optimal. Ola anmälde sig frivilligt för att ta över Hans bokning. Hur ska han hinna fixa detta? Det blev dock lite av en succé!

Efter kort tågresa klev vi av i Stocksund. Gråmulet och med lätt snöfall gick vi ned till det smala sundet, till inloppet till Edsviken. Med viss förvåning konstaterades att ännu en sträcka längs en av Stockholms stränder var obearbetad. Hade vi gått där tidigare? Nåväl, det kändes nytt i alla fall.

Under Stocksundsbron gick vi på en träbrygga. Den rundade ett bygge av en tunnel från Danderyd i norr, under innerstaden, till söder om Skanstull. Det är en av många förstärkningar som görs av regionens elnät för att möta det växande behovet av el.

Längs Kevinge strand ligger vackra villor och vacker natur, till exempel Kevinge golfklubb med klubbhus och driving range. Bollarna är flytande och slås ut i Edsviken. På andra sidan viken uppmärksammades Ulriksdals slott. Senare Kevinge Gård, en vacker herrgård med park, fick vår grupp att stanna upp för fotografering. Ola bjöd på gifflar under en kort paus, något av en favorit när kardemummabullar från Gateau inte erbjuds. 

Efter knappt 7 km kom frågan - "Var ska vi äta lunch?" Det finns inga restauranger längs vägen, och det är långt till Bergendal. Lösningen blev bussfärd till Mörby C och O´Learys. Fem raska vandrare tog sig dit till fots och kom först. Köttbullar och stekt fisk stod på menyn. Smakade bra.

En alltigenom trevlig sträcka på knappt 7 km. Ola hyllades för sin insats.

Deltagare: Ola, Christopher, Per, Janne, Christian, Chrille, Ålis, Lars-Erik, Olle, Göran som snart tvingades avvika, samt Jörn vid sin iMac.

Stravakarta av Christian: 

Galleri:


 


Foto. Sven-Olov

 


Foto: Sven-Olov

 

 

 

 

 

WW - Universitetet - Hagastaden

13.03.2024 10:30

“En vandring i vetenskapens kölvatten”. Så rubriceras Jannes promenad i mulet, men behagligt väder. Innehållet präglas av VV, som ska uttolkas Värdefullt Vetande. Ledordet är Forskning. Således gick vi från Universitetet till Hagastaden  och dess nyaste byggnad “Forskaren”. 

Första stoppet vid Kungliga Vetenskapsakademin. En ståtlig byggnad uppförd 1915 med kolonner och en fronton över entrén. Akademin bildades 1739 för att ge stöd åt forskning och vetenskaplig utveckling. Bland de första ledamöterna fanns Carl von Linné, Anders Celsius, Christopher Polhem. 1700-talet kallas Frihetstiden. Anledningen är att det kungliga enväldet upphävdes genom lag 1719. Epoken karakteriseras av ekonomiska och vetenskapliga framsteg, men också av politisk instabilitet. Gustav III satte punkt med sin statskupp 1772. 

Den återställda våtmarken på andra sidan Roslagsbanan har återskapats och därmed gynnas en mångfald av insekter, grodor, fåglar och växter. 

Bergianska trädgården skapades 1885 av bröderna Bergius. I Edvard Anderssons växthus finns växter som trivs i medelhavsklimat. Där finns jätteknölkallan, en jättelik oformlig fallos. När den 2 meter höga växten blommar ger den ifrån sig en doft av rutten fisk kombinerad med bränt socker. Lukten lockar till sig asbaggar som hålls fångna tills pollineringen skett.

Viktoriahuset är ett gammalt kupolformat växthus i glas och järn. I huset finns den gigantiska Viktorianäckrosen vars blad kan bli upp till 2,5 meter i diameter. Blommorna kan bli 40 centimeter långa och blommar bara två nätter om året. Pollineringen sker med hjälp av skalbaggar. Blomman sluter sig runt skalbaggarna som lockats dit av en vit, för dem ljuvligt doftande blomma. När blomman öppnar sig igen och släpper ut skalbaggarna har den fått rosa färg.

Från italienska terrassen har man fin utsikt över Brunnsviken. Lite längre fram på en bergknalle syns Wittrocks Torn. Det uppfördes 1908 och har namn efter botanikern Veit Wittrock. Innehåller samlingar av frön och kottar. Tornet har använts ibland vid hästtävlingar på isen.

Brunnsvikens strandbad kallas numera “Ålis bad”, eftersom han ofta går hit och doppar sig tillsammans med barnfamiljerna. 

På vår väg förbi Akademiska Roddföreningen stannar vi vid en staty av Bellman.

1912 flyttade Veterinärhögskolan in i det nybyggda Kräftriket. Idag lokaler för universitetet De vackra tegelbyggnaderna är rikt dekorerade. 

Målet för vandringen, de två norra tornen, syns på långt håll. Vi når Stockholms nya “Manhattan”, Hagastaden. En rund byggnad avviker från övriga genom sitt läge och arkitektur. Det är Forskaren, som sedan inflyttningen i februari hyser forskande läkemedelsföretag och andra med anknytning till grannen Karolinska Sjukhuset.

 

Lunchen intogs i nyöppnade restaurang Urban Deli. Upplysta deltagare i vandringen som var 6,4 km: Janne (ledare), Chrille, Ålis, Sven-Olov, Ola, Tommy E, Jan-Erik, Christian, Göran, Christopher, Ove, Tommy D, Stefan, Per, Olle samt Jörn vid tangenterna. 

 
Stravakarta från Jörn: 
N
 
ItIIIII
 

WW - Nyfors - Kumla Herrgård

06.03.2024 10:30

Vårens högsta deltagande till Olles promenad med start vid 873:ans ändhållplats Nyfors.
16 WWalkers och Kari som gästvandrare. 4 vandrarhundar är också ett rekord.
Frode med Kai, Nisse med Stefan, Millie o Axa med Kari.

Startsträcka första kilometern ner till Nyfors med något sent påslag av Strava.

Nyfors är en av Stockholmsområdets mest spännande platser ur industrihistorisk synvinkel. Här har en rad olika tillverkningsindustrier tagit vara på vattenkraften åtminstone sedan 1400-talet till och med 1900-talets början.
Från denna passage mellan sjöarna Tyresö Flaten och Albysjön går många trådar till olika delar av Tyresös historia.
Fallhöjden är cirka 6 meter mellan de båda sjöarna.

Idag brusar det högt från forsen och vi kan känna historiens vingslag när Olle berättar.
Läs vidare på

Nyfors och Wättinge - kulturhistoriska miljöer - Tyresö kommun (tyreso.se)

Tillbaka upp till Gammelströms väg och vidare längs sjön Tyresö-Flaten som var till hälften isfri med ett stort gäng gräsänder som följde oss på vår väg över bron till grillplatsen på andra sidan där olankt kaffe intogs med Olles hembakade sockerkakor.
Ordet lank som några i gänget aldrig hört förut:
lank, ursprungligen: svagt o. dåligt brännvin, C. Warg 1755, sedan: skräp, strunt,  lanc, kraftlös, om vätskor.
Olank:  Alltså starkt kaffe.

Änderna gjorde oss sällskap till kaffet i tron att en sockerkaka skulle komma dom till del.
Tillbaka över bron och längre upp förbi Lillsjön kunde de av oss som ingick i kategorin klättrare se Gammelströmsfortet.
Läs vidare på

Stockholms fasta försvar - Tyresö kommun (tyreso.se)

Långsjövägen med eleganta villor, örnnästen och ett nytt fort, Måndalsfortet, i den försvarslinje som byggdes här för c:a 110 år sedan.
Skogarna runt Stockholm har många fantastiska sten-träd-formationer. Se Christophers bild.

Nu blev det Måndalsvägen, Finkvägen, Fågelvägen, Orrvägen och till sist allén mot Kumla Herrgård och lunch med en god öl som Olle pg av födelsedag häromdagen bjöd på.
Grattis Olle och tack för öl, fin promenad och intressant historia längs vägen.

Dagens vandrare:
Olle med gäst Kari, Kai, Ola, Christopher, Jörn, Janne, Tompa, Mats, Stefan, Ålis, Jan-Erik, Christer, Tommy, Hans, Per och 
Sven-Olov som skrev.

Strava-karta från Sven-Olov, sträcka 7,5 km
Wednesday Walk | Walk | Strava


Så, är vi med alla


Forsen i Nyfors


Alla änder i Tyresö-Flaten


Fikarast...


... med alla änderna


Gammelströmsfortet


Fina villor nere vid gatan och...


...uppe på berget                                 Foto: Christopher


Naturens egna skapelser                 Foto: Christopher


I väntan på ölen får det bli vatten.

 

 

WW – LO-borgen - Hakberget

28.02.2024 10:30

Framför LO-borgen på Norra Bantorget beundrade alla 16 kamrater ännu ett verk av vår egen arkitekt Ferdinand Boberg. Huset var behängd med smygreklam för Tesla vilket i vart fall gladde undertecknad skribent. Huset byggdes ursprungligen för bättre bemedlade med paradvåningar men övertogs så småningom av fackföreningsrörelen.

   Dagens tema var de demonstrationståg som mellan åren 1890 och 1965 utgick från platsen och som avslutade på Hakberget på Ladugårdslandets sydvästra hörn vid Vallhallavägens slut.

   Efter välkomnandet av dagens ledare Roland och Göran (som av hälsoskäl avvek för att senare ansluta till lunchen) promenerade vi i spåren av de mångåriga demonstrationstågen och tittade in i Adolf Fredriks kyrka och beundrade Sven Hedins epitaf och Olof Palmes grav som var fan- och blomsterprydd med anledning av årsdagen av hans bortgång 1986.

   Sergelgatan och Sergels torg passerades och kristallpelaren (37 meter hög!) i det senares mitt kommenterades och någon allmänbildad kamrat att denna även benämndes ”Kulturkuken” och ”Torgståndet”. På torget spelade enmansorkestern Maria åren 1972 – 2009. 

    Gustav Adolfs torg var platsen för junikravallerna 1917 då ridande polis skingrade folket som demonstrerade mot livsmedelsbrist och de ökande klassklyftorna och många slogs blodiga. Slottet var målet för bondetåget 1914 och Gustav Vs berömda tal; det sista politiska tal en monark i Sverige höll och för övrigt skrivet av Sven Hedin. Kungsträdgården passerades och skulpturerna i trädgårdens södra del har beskrivits av någon lustigkurre att där står ”ett lejon omgiven av fyra krukor” respektive ”en kruka omgiven av fyra lejon”. Roland påminde oss om almstriden som ägde rum där i maj 1971.

    Vid Norrmalmstorg tog bilintresset över hos en del av församlingen och ett spontant besök gjordes på Audis show room. Så beundrades monumentet över de baltiska staternas befrielse och uppmanandes alla att medverka på de sammankomster som numera äger rum varje måndag för att visa vårt stöd till Ukrainas kamp för sin frihet.

   Därefter styrdes stegen utmed Strandvägens förmögna fasader, upp för Styrmansgatan där Ola visste att berätta att Zlatan parkerar sin Ferrari i sin fastighet utrustad med bilhiss i korsningen med Storgatan.

   En liten detour gjordes genom den lilla parken bakom/väster om Historiska muséet och så även en ytterligare sådan genom kvarteret Garnisonen där det konstaterades att dessa trakter var jungfruliga för flertalet.

   Och så avslutade vi i likhet med alla 1-majtåg vandringen vid Hakberget där skulpturen ”Protest” föreställande två knutna nävar (se gruppfotot!) restes 1986.

    Lunchen intogs på Filmhusets pålitliga restaurang med sin fina utsikt över det s k Sportgärdet.

   Vandrare var denna dag Ålis, Tommy, Ola, S-O, Per, Chrille, Christian, Mats, Tompa, Hans, Olle, Janne, Jörn, dagens ledare Roland och Göran och vid pennan Christopher, summa 15 vandrande. Vi avverkade totalt 6 km.

   För den som är intresserad av att veta mer om demonstrationstågen m m så finns Görans research att läsa här nedan och även en länk till glasobelisken på Sergels torg.

   Ett varmt tack till Roland och Göran för en dynamisk och trivsam vandring fylld med mycket värdefullt vetande!

Vid pennan

Christopher

 

Görans research  
gurans research WW240228.pdf (789556)

Kristallvertikalaccent – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava


En vandring i demonstrationernas historia...


...förbi minnestavlor och...


...gravar efter...




...Rolands anteckningar            Foto: Christopher


Vad är det vi ser?


En eller ett kristallvertikalaccent ??


Här fick vi historien om almarna och Almar Mehr


Norrmalmstorg 


Strandvägens förmögna fasader


 Parken bakom Historiska museet


Garnisonen och...


...Hakberget med en...


...stilenlig gruppbild

 

 

 

 

 

 

 

1 | 2 >>