Den första marsdagen för i år välkomnade WW-gänget med strålande sol och stigande temperatur.
Utanför Skarpnäck tunnelbanestation (nummer 100 och den senaste invigda stationen tillsammans med Bagarmossens nya station i Stockholms tunnelbanenät) berättade Olle lite om själva stadsdelen Skarpnäck. Först mark som hörde till själva Skarpnäcks gård, sedan reservflygfält under Andra världskriget och därefter platsen för otaliga motortävlingar ned storheter som Jocke Bonnier, Tom Trana, C-G "Sveriges bilradio" Hammarlund med flera. Tävlingsdagarna spred sig doften av bensin och sladdande däck långt in i närbelägna Bagarmossen. Mellan varven på motorbanan tog segelflygarna över.
Men Stockholm växte och det behövdes fler bostäder. Racerbilar och flygplan fick ge vika för rödtegelhusen i Skarpnäcksstaden som började byggas hösten 1981,
Området är både välbeläget, välplanerat och välbyggt men har i omgångar haft problem med dödsskjutningar och annat våld.
Med ryggsäcksförsedde Olle i spetsen (den tunga säcken innehåll förklarades senare...). gick vi under brusande Tyresövägen och in mot Flatens naturreservat. Inne i Orhems idylliska koloniområde med gatunamn som Syrenvägen, Södervägen och Centralvägen sa Olle att det nog kunde bli "lite halt en kortare sträcka..." Lite och kortare visade sig vara relativa begrepp, men tack vara s.k. pingvingång klarade sig alla utan fall.
Orhem var från början ett torp, men togs sedan över av olika adelsfamiljer och blev säteri, vilket innebar skattefrihet. Stockholms stad blev senare ägare och Orhem blev platsen för olika former av social omsorg och vård. Enligt webben är Orhems gård nu ägt av ett privat företag som söker ny nyttjare av lokalerna.
Efter en fin skogsvandring nådde vi Stiftelsen Stora Sköndal med dess intressanta historia, fina park och ytterst varierade verksamhet. Om Sköndal kan sägas i princip ur mycket som helst, men sammanfattningsvis: Stora Sköndal är en idéburen och vinstutdelande organisation inom stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning.
Vi rastade vid sjön Drevvikens strand ((Drevan är smeknamnet) där Olle trollade fram Prosecco, Cava och Pommac ur ryggsäcken. Christopher förklarade skillnaden mellan dryckerna: italienska Prosecco är "kolsyrat vin" och spanska Cava "produceras ungefär som Champagne". Christopher visade också hur en flaska bubbel ska öppnas; ett fast grepp om flaskans topp och vrid botten sex varv. Han lyckades utan spill och det skålades, sjöngs och hurrades för Olle som fyllde 73 denna vackra vårvinterdag. Av någon anledning kom vi in på ämnet olympiska spel och Stockholms eventuella ansökan om vinterspelen 2030. En snabb omröstning gav vid handen att enbart en WW-are kunde tänka sig evenemanget. Nisses tystnad tolkades som ett nej...
Olle spädde på vårt vetande med att Drevviken är en fin sjö får långfärdsskridsko. Isen lägger sig ganska snabbt och de många vikarna ger varierad åkning. Tyvärr har plogningssamarbetet mellan Stockholm, Huddinge, Haninge och Tyresö upphört vilket innebär att en sammanhållen bana inte längre finns.
Med betydligt lättare ryggbörda styrde Olle oss nu längs Drevvikens strand och förbi en rad med flera mycket trevliga hus. Hökarängens gård passerades (till vänster vid sjön) och på höger sida hade vi helt färska och för oss alla okända bostadsområdet Drevvikshöjden. Bra och sjönära läge och snygga flerfamiljshus.
Under Nynäsvägen och förbi en ny idrottsyta, Kvickentorp. Där fanns tidigare de på 1960-och och 70-talet så vanliga uppblåsbara Barracudatälten. Det visade sig att upphovsmannen var pappan till TV:s naturexpert Henrik Ekman. Christopher känner både Henrik och familjen och Roland har arbetat med denne synnerligen trevlige TV-kändis m.m.
Vi tangerade centrala Farsta och följde den ”lååånga” Lingvägen (uppkallad efter den svenska gymnastikens fader Pehr Henrlk Ling). Husfasaderna på vår vänstra sida såg till en början lite trista ut, men sedan upptäckte vi fina detaljer. Lingvägen 172 hade GUNNAR över entrén. Någon känd WW-are med det namnet finns inte så det googlades. En teori är att det hela är en hyllning (hommage om man vill vara lite snobbig) till den berömde arkitekten Gunnar Asplund, som skapat mästerverk som bland annat Skogskyrkogården och Stockholm stadsbibliotek.
Väl inne i Hökarängens fina 50-talsbebyggelse bänkade vi oss på ”stamstället” Contandino med varierad meny, god prisvärd mat och trevlig service.
Gruppen framförde ett varm tack till Olle för en väl arrangerad vandring, uppiggande drycker vid vätskekontrollen och för starköl till maten.
Vandrade gjorde: Olle, Tommy E, Tommy D, bröderna Zetterström, Per, Carl-Magnus, Christopher, Göran, Ålis, Nisse med husse och Roland som höll i pennan.
Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava