Promenader HT 2024

WW - Universitetet - Bergshamra

27.11.2024 10:30

Lisbeth och Randi välkomnade oss söder om Vetenskapsakademins pampiga hus efter det att vi åkt sträckan Östra Station – Universitetet med den anrika Roslagsbanan. Dagens vandring var premiär för WWW som ska uttolkas som Women Wednesdays Walkers och som hölls till minne av vår vördade kamrat och WW-grundare Hasse.

  Vädret var novembergrått och inledningsvis bidrog ett lätt regn till att göra luften hälsosamt fuktig och njutbar att andas. I vördnadsfullt långsam takt passerade vi Victoriaväxthuset och andra kända byggnader i Bergianska trädgården och besökte Japanska sjön där dagens värdinnor bjöd på apelsiner, omtänksamt skalade och klyftade för att underlätta kamraternas förtäring.

  Den vackra parken förbyttes snart till en förvisso känd infrastrukturtung men mindre estetiskt tilltalande sträcka utmed Norrtäljevägen och Ålkistan. Bättre blev det när vi gick in på området vid Tivoli-udden där vi bjöds på whisky (!), saffransbullar och kanelbullar och klassikern Trocadero. Vi fick också lära oss att Grand Hotels grundare Regis Cadiér som i södersluttningen mot Brunnsviken hade odlingar vilka försåg hotellet med färska grönsaker.

  Vi strävade vidare norrut utmed stranden och passerade Kafé Sjöstugan och klarade av dagens enda egentliga backe upp mot Bergshamra där vi kunde konstatera att man för drygt 100 år sedan byggde vackrare hus än under 60- och 70-talen.

  Slutligen gästade vi än en gång Bergshamra centrums trivsamma och servicevänliga pizzeria där vi avnjöt olika goda rätter. Carl Magnus tackade Lisbeth och Randi för en väl genomförd och trivsam vandring och uttryckte allas förhoppning om fler sådana i framtiden.

  Vandrare denna dag var, förutom ledarna Lisbeth och Randi, Ola, Per, Ålis, Christian, Jan med hustru Marie, Ove, Jan-Erik, S-O, Carl Magnus, Tompa och Christopher, inalles 14 deltagare vilket är rekord för denna höst! Vi gick modesta 5,6 km.

  Vid pennan

  Christopher

 

Några länkar för de vetgiriga:

Bergianska trädgården – Wikipedia

Jean-François Régis Cadier – Wikipedia

Tivoliparken, Solna – Wikipedia

Välkommen till Kafé Sjöstugan

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava


Roslagsbanan, nästan som på skolresa


Bergianska trädgården


Här blir vackert till våren


Japanska Sjön


Apelsin till minne av Hasses och Olles första promenad


Svanen vid Ålkistan


Lisbeth visar vägen genom Ålkistan...       Foto: Christopher


...till fikapausen...


...och inte vilken fika som helst


Bergshamras vackra villa jämte mindre vackra hus

 


 

 

 

 

WW - Hornsbruksgatan - World Trade Center

20.11.2024 10:30

Synnerligen myggfritt på Södermalm

Vad gör en väl förberedd vandringsledare som i sista minuten får förhinder? Jo, ringer en annan WW-medlem. Som naturligtvis genast och med glatt mod tar över ledarskapet. I bästa fall. Och ett sådant fall var det i detta fall!

Jörn hade planerat vandringen, men tagit viss hjälp av Christopher, som därmed hade kortare startsträcka för exekutionen av vandringen (inte av Jörn - denna gång).

Mötesplats var Hornstulls T-bana utgång Hornsbruksgatan, men eftersom gatunamnet för uppgången inte anges vid perrongen, hade Ålis inte samma tur som alla övriga att gå till rätt utgång. Och han hade dessutom dålig tur med att kompensera detta genom att på gatunivå hitta till övriga gruppen. Nåväl,så småningom förenades hela gruppen (8 väl påpälsade kamrater) i Högalidskyrkan (som flera av oss senast besökte för ett år sedan då Christian stod som projektledare för en insamlingskonsert där för Ukraina). Där fick vi lära oss att kyrkan byggdes 1916–1923 efter ritningar av arkitekten Ivar Tengbom och försågs med två torn, eftersom ett enda torn aldrig skulle ”förslå i konkurrensen med det på andra sidan vattnet liggande stadshustornet” som uppfördes samtidigt.

När vi skulle lämna kyrkan upptäckte vi en liten ”bakdörr”, vilken visade sig leda till ett stort kolumbarium i två våningsplan med flera salar, korridorer etc där urnor placeras i väggarna från golv till tak. Något ingen av oss sett maken till tidigare, men som alla fann smakfullt.

Vandringen gick via Lundagatan till Skinnarviksberget, på vars topp vi avnjöt både utsikten över stadshuset och den starka nollgradiga vindens förmåga att försäkra oss om att inte besväras av myggor. Efter denna njutning fortsatte vi förbi kulturhusen vid Gamla Lundagatan och fick av Ola insiktsfull info om den bristande isoleringen som en del av dessa hus lider av.

Från Bastugatan letade vi oss fram till charmiga Monteliusvägen, där vi passerade Olle Adolfssons park för att inmundiga bjudbullar och kaffe i Ivar Los park. Styrkta av detta fortsatte vi via Bastu- och Tavastgatan till ett kort besök i S:ta Maria Magdalena kyrka, där bl.a Lasse Lucidor, Erik Johan Stagnelius, Evert Taube och Werner Aspenström intagit den eviga vilan. För WW-bröderna gavs dock ingen vila, utan vandringen fortsatte via Mosebacke och den nyöppnade Katarina-hissen till det nybyggda Vattentorget, som omger Victoriaslussen och de två avbördnings-kanalerna och sträcker sig under Slussbron till slussens utlopp i Saltsjön.

Ola tipsade oss om att det vid västra delen av Södermalmstorg, vid Hotell Hilton, finns en utställning om det mångåriga slussprojektet väl värd att besöka. Detta kunde vi dock inte göra nu, eftersom Christopher hade ”vargar i magen” och därför satte fart genom välkända gator i Gamla Stan, över Helgeandsholmen och förbi Centralen för att han (med oss i släptåg) skulle få återbesöka en restaurang i World Trade Center som han hade i kärt minne från den tid då han var kontorsslav i byggnaden. Där förgyllde även Göran vårt lunchgemyt.

Ola, som nyligen fyllt år, bjöd på oerhört överprisad öl, vilket vi varmt prisade honom för. De 8 deltagarna (Christopher, Per, Ove, Christian, Ola, Janne, Sven-Olov, Ålis) var alla överraskade över att dagens vandring - trots väder och manfall - var så sympatisk och givande att vi skattade oss lyckliga över att ha vågat oss ut, samtidigt som vi beklagade de WW-bröder som inte deltagit på grund av vistelse på svettvarma öar nära ekvatorn eller av andra skäl hållit sig borta.

Gångsträcka 7,2 km. Rapportklottrare: Christian

Högalidskyrkan – Wikipedia
Ivar Los park – Wikipedia
Maria Magdalena kyrka, Stockholm – Wikipedia
Victoriaslussen – Wikipedia

Strava-karta från Per
Morning Walk | Walk | Strava


Högalidskyrkans entré        Foto: Christopher


Kolumbarium ute


Kolumbarium inne       Foto: Christopher


Skinnarviksberget


Monteliusvägen


Fika i Ivar Los park


Fika i Ivar Los stuga


Ivar Los häst


Maria Magdalena kyrka


Mosebacke


Katarina-hissen


Det nya Slussen och vattentorget


Riddarhuset

 

 

 

 

WW - Djurgårdsbrunn – Djurgårdsbron

13.11.2024 10:30

 Buss 69 från T-centralen 10:09 ska du ta för samling vid Djurgårdsbrunn 10:30, det var Jannes kallelse till dagens promenad.
Mats, Jan-Erik och jag, Sven-Olov, väntade vid hållplats T-centralen som snabbt fylldes med folk. 69:an kommer  bakom 7:ans spårvagn.
Nu står vi kvar här längst fram sa Mats, som åker den här bussen till jobbet som Djurgårdens IF´s materialare, så kliver vi på bussen först.
När 69:an är bakom 7:an så går alla till bussen bakom spårvagnen. Den går och bussen kommer fram till oss som kliver på först och får sitta. Bussen blir snabbt fylld till sista ståplats.

 Vid Nyproplan kliver Ålis och Chrille på, vid Djurgårdsbron kommer Ola. Framme vid Djurgårdsbrunn kliver Janne och Christopher fram bakom busskuren.

Vi är bara 8, övriga WWalkers är ute på resa till soligare nejder. Janne hälsar välkommen och berättar ingående Djurgårdsbrunns historia som du kan läsa om på Wiki-länk nedan.

Solen skiner, lite kylig vind och vi går längs Djurgårdskanalens norra sida. Över bron vid Lilla Sjötullen. Vidare längs Saltsjön med Lidingö och Fjäderholmarna i öster.
Sl-färjan från Lidingö passerar för att lägga till vid Nacka Strand. Blå är himlen med vita molnslöjor och Kvarnholmen på andra sidan.

 Fika vid Blockhusudden där Janne bjuder på lussebulle, croissant och dammsugare.
Båtsnack följer på grund av fyrskeppet som ligger här och det visar sig att Jan-Erik, jag och Ola har en gemensam om än avlägsen bekant från 70-talet som en gång ägde fyrskeppet. Världen är liten ibland.

 Löven är vackert gula i solen men himlen mörknar från väster när vi närmar oss Waldemarsudde där Janne berättar om Prins Eugen och hans udde som skänktes till staten och sedan till Stockholms stad.

 Vid Djurgårdsvägen så finns Alberget 4, se länk nedan med historien om när Djurgårdens IF bildades den 12 mars 1891.
Efter Beckholmen, Djurgårdsvarvet och Gröna Lund når vi vår lunchrestaurang Djurgårdsbron.
En välbesökt restaurang av WWalkers.
För dagen sej med rödbetor och brynt smör med kapris därtill. Mycket gott.

Tack Janne för en fin promenad, välkänd också den men mycket trevlig och 7,72 km lång den här onsdagen.

Vid pennan, Sven-Olov

Djurgårdsbrunn – Wikipedia

Waldemarsudde – Wikipedia

Alberget 4 – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov


Vi tar buss 69 till Djurgårdsbrunn...


...där Janne och Christopher väntar


Djurgårdsbrunnskanalen


SL-färjan


Blå, blå vindar och vatten


Fika vid Blockhusudden


Frisens park


Himlen mörknar


Waldemarsudde


Här bildades Djurgårdens IF 1891

 


 

 

WW - Gamla Stan - Garnisonen

06.11.2024 10:30

Roland hälsade oss välkomna vid Gamla Stans tunnelbaneuppgång och förklarade att dagens vandring skulle komma innehålla en mängd värdefullt vetande om den för dagen aktuelle krigarkungen Gustav II Adolf, vars minne vi firar, 6 november alltså. Det var ju 1632 vid slaget vid Lützen som han denna dag ändade sina dagar, 38 år gammal. Vi fick också till livs att den vanligaste 4-siffriga koden i Sverige är 1632.

   Hans hemfärd dröjde två år och 1634 forslades hans kropp genom Europa för att slutligen komma till Stockholm och via Stora Nygatan begravas i Riddarholmskyrkan den 22 juni. Hans änka hade dessförinnan tagit hem hans hjärta, se bild nedan på den duk hjärtat legat i som vi senare kunde se på Livrustkammaren.

  Gustav II Adolf, vars far var Karl IX och farfar Gustav Vasa, var en bildad och språkkunnig man och talade 7-8 språk. Hans lärare var Johan Skytte som även var riksråd och generalguvernör över de baltiska provinserna.

  Dagen till ära hade Livrustkammaren gratis inträde så vi slank in där och besåg bl a kungens kläder han haft på sig vid slaget och även hans häst Streiff, som finns på plats för att påminna oss om gamla fornstora dagar. För många av deltagarna var det första besöket på museét, men inte det sista. Det  är f ö ett av de äldsta muséerna i Sverige, iordningställt redan på 1600-talet. I Livrustkammarens kafé kunde vi beundra Gustav Adolf-bakelsen som dock är en avsevärt senare produkt.

  Roland berättade också att kungens här under trettioåriga kriget bestod till 90 procent av tyskar, fransmän, italienare och skottar – alltså legoknektar – och resterande var svenska bönder. Kriget var inledningen på stormaktstiden som varade ända till 1718, då Karl XII dog och freden med Ryssland m fl tre år senare, 1721.

  På torget, som bär kungens namn, beundrade vi ryttarstatyn, den första av sitt slag i Sverige, rest 1796. Vid statyns framsida står Axel Oxenstierna som var en av de mäktigaste på hemmaplan under kriget och några årtionden därefter.

  Vi passerade almarna i Kungsträdgården som fortfarande står kvar, 53 år efter den kända striden där politikerna fick ge sig. Vidare Arsenalsgatan fram där vi kunde beundra porten till Bank Hotel, känt tillhåll för vissa fotbollspelare av världsklass med intresse för ifrågasatta lekar med damer.

  Fikapausen avnjöts i utkanten av Berzelii park där undertecknads innovativa lösning att inte glömma sittunderlägget fick en och annan kommentar, se bild.

  Strandvägen avverkades i hygglig takt och Roland redogjorde för det av kungen beställda regalskeppet Vasas snöpliga förlisning i augusti 1628. En genväg under Djurgårdbron blev en överraskande nyhet för flertalet vandrare. Det finns vita fläckar på Stockhomskartan även för oss WW-vandrare!

  Den för dagen aktuella Lützengatan vandrade vi på och tittade även in på Breitenfeltsgatan, uppkallad efter slaget just där 1631 som var en av kungens största segrar under kriget.

   En bit därifrån ligger en kyrka i en park som båda bär kungens namn. Den förra invigdes 1892 och var under sin första tid en kyrka för garnisonen, d v s de regementen som då fanns i stort antal i närområdet.

  Så hamnade vi till slut på välkända restaurangen K-Märkt i vars foajé vi upptäckte en ryttarstaty med dagens kung. Elegant avslutning på vandringen i Gustav II Adolfs anda!

  Vi gick drygt 6 km och detta gjorde, förutom dagens eminenta och väl pålästa ledare Roland, Ola, Per, Ålis, Christian med gäst Kjell Högkil, Kai Sjögren, Ove och vid pennan Christopher. Till lunchen anslöt Göran.

  Ett varmt tack till Roland för en välplanerad och dito genomförd vandring, som utlovat innehöll mycket värdefullt vetande om Gustav II Adolf!

 

PS För historieintresserade som vill läsa mer om stormaktstiden, klicka på följande länk: 
Stormaktstiden – Wikipedia

Strava-karta
WW 6 november | Walk | Strava


Vacker portal till Arbetsdomstolen


Gränd med Storkyrkans torn i fonden


Duken som omslöt Gustav II Adolfs hjärta


Mulskydd för krigande häst


För dagen aktuella bakelser


Gruppbild vid pampig ryttarstaty


Axel Oxenstierna med sin musa


Antirojalistiskt klotter…


Ingång till populärt hotell

 
Innovativ produkt


Kai hittade sin plats!


Falsk men rolig marknadsföring


Genväg under Djurgårdsbron


Skyltar från två epoker


Lövhög och kyrka


Färgglatt träd vid Garnisonen


Ryttarstaty med Gustav II Adolf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

WW - Kristineberg - Konstakademin

30.10.2024 10:30

S-O skulle ha varit ledare för dagens vandring men tvingades avstå p g a elak lung-inflammation men broder Jan-Erik tog över ansvaret och välkomnade oss vid Kristinebergs t-banestation.

  Färden gick i soligt väder västerut under Tranebergsbron uppför dagens enda backe för att sedan följa Klara sjös södra strand. Den tidiga kaffepausen intogs på trivsam brygga och Jan-Erik bjöd på hembakad kaka till allas stora belåtenhet.

   Under St Eriksbron, förbi Grubben-området för att senare passera Stadshuset, detta imposanta mästerverk av Ragnar Östberg som färdigställdes för 101 år sedan.

   Över till Gamla Stan, rundade Riddarhuset, Riksdagen och Rosenbad för att slutligen bestiga trappan på Konstakademin där en bättre lunch begicks. Premiär för flertalet vandrare som denna dag var, förutom dagens ledare Jan-Erik, Ålis, Ola, Ove, Janne, Per, Chrille, Christian, Tommy, Mats, Tompa och vid pennan Christopher, summa 12 vandrare som avverkade 6,8 km.

   Noteras kan också att vandringen var befriad från såväl värdelöst som värdefullt vetande vilket främjade församlingens sociala kontakter.

   Stort tack till Jan-Erik för trivsamt ledarskap och dito vandring och till S-O för planering och rekognosering.

  Vid tangentbordet

  Christopher

  som också står för bild och kommentarer. (Sven-Olov)

Strava-karta från Per
Morning Walk | Walk | Strava


Mot Tranebergsbron…


Imponerande bropelare


Även små skyltar ska läsas!


Glada (?) WW-gubbar rastar


Karlbergs slott som fostrat många knektar


Funkis på Kungsholmsstrand


Vackert? Nja…


Den obligatoriska gruppbilden


Moses i lunchmatsalen


Mindre invasion av vildsvin på Konstakademin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WW - Rådhuset - Alvik

23.10.2024 10:30

Ledare: Olle
Övriga deltagare: Sven-Olov, Ola, Tompa, Tommy E, Christian, Ålis, Jörn, Per, Christer och Ove.

Strålande väder, ca 12 grader och sol. Vi samlades vid Rådhusets T-banestation kl 10:30.
Väl uppe ur underjorden, så stod vi och beundrade Rådhusets och Polishusets arkitektur.
Förr i tiden kunde man tydligen bygga vackra hus.
Läs gärna mera om dessa genom att klicka på länkarna.

Stockholms rådhus

Stockholms rådhus – Wikipedia
Stockholms polishus
Stockholms polishus – Wikipedia
Promenaden styrdes sen till Landstingshuset se länk.

Landstingshuset, Stockholm

Landstingshuset, Stockholm – Wikipedia

Vi fortsatte sedan ner till Norrmälarstrand och följde den västerut förbi
Rålambshovsparken, Smedsuddsbadet och vidare till Lilla Essingen.
Där Olle bjöd på jättefina kardemummabullar. Efter fikat berättade Olle
om Electrolux och dess skapare Axel Wenner-Gren.
Det var en intressant historia om hur Axel såg en dammsugare i ett skyltfönster
i Wien och insåg att det fanns en marknad i Sverige.
Mer info (läsvärt) om Axel och Electrolux se länkar.

Axel Wenner-Gren

Axel Wenner-Gren – Wikipedia

Electrolux
Electrolux – Wikipedia

Kosan styrdes sen mot Stora Essingen och där
fick vi höra om den tragiska bussolyckan som inträffade 24 nov 1948.
Bussen störtade från bron efter att ha kolliderat med en lastbil.
11 personer dog. Se länk.

Essingebroolyckan

Essingebroolyckan – Wikipedia

Efter en sväng på  Stora Essingen, så bar det iväg över Alviksbron som mäter 400m.
Lunchen  intogs på beprövade restaurang Gustafs Matsal, där maten alltid är bra och riklig.

Tack Olle för en riktigt trevlig och informativ promenad.
Vid pennan Ove.

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Intresserade WWalkers vid föredragning om Rådhuset


Äntligen på G


Norr Mälarstrnd


Smedsuddsbadet


Lilla Essingen


Nära vatten igen


Fikarast bakom kröken i Luxparken,


Trappa ner 


Under broarna


Lunch på Gustafs Matsal

 

 

WW - Henriksdal - Liljeholmskajen

16.10.2024 10:30

Chrille och Jan-Erik hade lagt ner energi, tid, tankemöda, kreativitet, spaningsaktiviteter etc för att tillsammans överraska oss övriga med en riktigt intressant, spännande, upplevelserik och motionsgivande promenad. MEN, efter all denna möda, men innan det skarpa GENOMFÖRANDET, så kommer Jan-Erik på att han absolut måste kliva upp på en stege, vilket resulterar i att han - trots sin ungdomliga spänst och balansekvilibrism drattar ner på marken med ett brak. Visserligen klarar han sig i konkret bemärkelse helskinnad, men en del muskler under skinnet har sedan dess protesterat vilt mot varje form av kroppsaktivitet (förutom öldrickande). På grund av detta missöde kunde vår eminente vandringsledare Jan-Erik inte delta i dagens vandring, vilket gjorde att vår likaledes eminente vandringsledare Chrille skrinlade den planerade rutten och i stället drog oss runt på en ”nödfallspromenad”.

Vi skulle träffas vid Henriksdal, men på grund av den flyttade busstationen ”vid Slussen” (som numera inte alls ligger vid Slussen utan ganska långt ifrån Slussen) och dålig info om vilken buss man skulle ta och vilken av alla busshållplatser som den avgår ifrån, gav det en hel del spänning för många av oss att hitta rätt. Och att komma i tid. MEN, till allas stora förvåning så lyckades Janne för en gångs skull infinna sig FÖRE utsatt starttid! Däremot lyckades Jörn, som så ofta klagar på Jannes frekventa oförmåga att komma i tid, själv inte infinna sig förrän långt efter att vi lämnat startplatsen. 

Chrille tog befälet som en bättre korpral och redogjorde för den ”omgruppering” som Jan-Eriks fall föranlett, samt vilka förväntningar som vi skulle ha på dagens promenad. Informationen avslutades med att han som födelsedagspresent till sig själv (fyllde 80 år dagen före, och hade alltså kvalificerat sig till att bli 80+ idag) skulle bjuda oss på öl till lunchen. Detta gjorde att alla förväntningar på dagen överträffades med råge och smilbanden sattes i arbete. 

Från Henriksdals busshållplats ledde Chrille oss ner till Henriksdalskajen och vidare söderut längs Hammarbysjön, där Chrille varmt rekommenderade ett besök för frossande i tapas på Marina Tapas restaurang - dock inte i dag. Vi fortsatte mot sjöns södra sida över Sicklauddsbron som även kallas Apaté-bron, vilken har en spännande konstruktion som man kan ta del av via Wikipedia eller Google om man tillhör den brokonstruktionsintresserade delen av befolkningen. 

Denna grupps intressen var dock riktade mot andra begivenheter, varav Brooklynbryggeriet var en. Detta passerades dock efter lite tankeutbyte och detsamma gällde Lumahuset, som enligt Ola en gång i tiden huserade banbrytande glödlampstillverkning.

Vi gick vidare (i ärlighetens namn med hjälp av hiss vid Skanstullsbron) och fortsatte vandringen längs Årstavikens södra sida. Där var det synnerligen sval skugga men med en synnerligen värmande utsikt mot den solbelysta norra sidan av Årstaviken med dess fantastiska höstfärgade lövträd. Denna utsikt avnjöt vi under kaffedrickande och mumsande på bullar och kexchoklad som Chrille bjöd på tillsammans med historier om sin båt, som nyligen lagts upp på den sida av viken som våra blickar var riktade mot.  

Lite senare informerade Chrille oss synnerligen övergripande om Årstafrun, och uppmanade oss att själva uppsöka mer info om hans kortfattade introduktion väckt intresse för djupare kunskap. De flesta i gänget verkade dock redan ha mer kunskap om Årstafrun än den som Chrille förmedlade. 

Vi fortsatte till Sjövikskajen där vi i skön, odemokratisk ordning valde att förlägga lunchen till restaurang BankOmat Seaside (som vi tidigare bevistat och som har det viktiga ”tillstånd” som krävs för att Chrilles utlovade öl skulle kunna avnjutas). Där hurrades det efter första klunken öl för gårdagens födelsedagsbarn Chrille och senare - efter stärkande intag av mera öl - för den generöse öl-sponsorn Chrille.

Dagens vandrare var förutom dagens ledare Chrille även Ove, S-O, Ola, Jan, Olle, Per, Tommy, Jörn, Tompa, Ålis, samt Christian (som skrev). Dagens distans var 6,5 km. 

Sicklauddsbron – Wikipedia
Märta Helena Reenstierna – Wikipedia        Årstafrun

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Hammarby Sjö


Hammarby Sjöstad


Janne hann inte vända sig om.


Luma lyser inte längre men solen lyser denna dag


Från Hammarby sjöstad till....


... broarna över kanalen och till...


...Årstaviken där ...


...vi fikade med solen i ryggen


Före detta fyrskepp


Sjövikskajen

 

 

 

 

WW - Slussen - Fria Ukrainas plats

09.10.2024 10:30

4 Veckor efter den blöta promenaden i Rudans friluftsområde får vi uppleva en till. Ola kallade oss till Slussen för en promenad under broarna vilket lät lockande. Vi var 4 anmälda plus Ola själv och förmodligen Ålis. Göran och Ålis kastade in handduken innan den blev för blöt.

 Olas ambition vid Slussen var att anlita en guide för Slussen-projektet vilket dock inte kunde genomföras, 8000kr skulle det gå på. WWalkers kassa förmådde inte klara av det och vi var ju bara 4.

 Nåväl, med Olas grundläggande information så kunde vi övriga 3, Tommy, Per och jag, Sven-Olov ta del av Slussen-projektet. Övriga WWalkers kan som vanligt ta del av länkar som finns efter rapporten.

 Förutom att slussa båtar så finns nu 2 rejäla utflöden som kan öppnas vid behov när Mälaren är på väg att svämmas över. Fisken kan också vandra fram och tillbaka genom en egen passage som också bevakas med kamera så att vi ska kunna se dom på en storbildsskärm. Spännande.

 Vår vandring gick vidare, vi var tämligen ensamma ute på stan. Genom Gamla Stans t-bana, förbi Riddarholmskyrkan och till slut under tak vid stadshuset där Ola bjöd på mycket god bulle till fikat men det var bara Per som hade kaffe med sig. Bullen var finansierad av Roland som egentligen skulle ha varit värd för vandringen idag men som hade förhinder och bidrog på detta vis.

 Norr Mälarstrand i all sin prakt med Långholmens träd i höstfärger, Rålambshovsparken och Västerbron till Fria Ukrainas plats utanför Ryska ambassaden där vi deltog i demonstration för Ukraina innan vi intog lunch i gatuplanet på SWECO-huset, tidigare Svenska Dagbladet hus.

 En rejäl buffe kunde avnjutas, falukorv med potatismos, kyckling i olika former och lammkorv, fisk och vegetariskt också som sig bör på svenska lunchrestauranger.
Göran anslöt till lunchen, torr om fötterna till skillnad från oss 4.

 Deltagare: Ola, Per, Tommy och jag som levandegör vår blöta promenad.
Vi gick 5,5 km

Projekt Slussen 2024–2027 - Stockholms stad (vaxer.stockholm)

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Väl förberedda med regnkläder     Foto: Tommy


Ola berättar om Slussen-projektet


Ingen båt slussar idag


Nu är det bara 3 kranar kvar


Det är tomt på trottoarena


Solstolarna är tomma


Riddarholmskyrkan


Stadshuset


Ensamma även här


En torr plats för fikarast


En regnig dag framför Långholmens höstfärger


En solig dag (2018-10-10) framför Långholmens höstfärger


Västerbron


Fria Ukrainas plats

Här finns länken till promenad 2018-10-10 med Rolands fylliga rapport
WW - Stadshuset - Fridhemsplan
 

 

 

 

WW - Rönninge, Uttran o Rönninge

02.10.2024 10:30

SMHI utlovade regnskurar varför undertecknad packade ett paraply som det senare visade sig var fåfängt. Pendeltåget fungerade, Janne var på plats i god tid (!) och Per hälsade oss välkomna till dagens vandring som inleddes med en seg uppförsbacke för vilken hade varnats för redan i kallelsen.

  Efter det att stigningen avverkats berättade Per om Rönninges historia och vi fick bl a veta att Gustav Vasa hade en kungsgård i krokarna, att järnvägsstationen invigdes 1888 och att den har ca 2 600 resande per dygn.

  Vi vandrade vidare genom villaområden och kom så småningom till den utlovade undersköna platsen vid Uttrans strand där Per bjöd på god äppelkaka som ersatte de traditionella kolakakorna.

  Den ena påkostade villan avlöste den andra utmed Uttrans norra kant och vid en vägkorsning informerade Per om att i krokarna har kända personer bott, typ upptäcksresanden Sten Bergman, akademiledamoten Johannes Edfelt, filmfotografen Sven Nyquist och simmerskan Sarah Sjöström.

  S-O avslöjade att han i närheten av Hudiksvall hittat en ort vid namn Knösta, som är Göran Sachs benämning på Olles hus i Saltis. En lustigkurre i sällskapet konstaterade att detta utgjorde ett ypperligt exempel på värdelöst vetande.

  För övrigt uppmärksammades att Chrille för första gången inte bar på sin volymiösa Kånken utan bar denna på ryggen och att Ålis investerat i ett par splitternya skor.

  Åter till Rönninge centrum avnjöt vi en panerad torsk resp kalvfilé på ortens Bistro varefter Olle och övriga tackade Per för en trevlig och välarrangerad vandring.

  Denna dag gick, förutom dagens ledare Per, Ålis, Ola, S-O, Jörn, Chrille, Jan-Erik, Carl Magnus, Janne, Christian, Olle, Tommy och vid pennan Christopher, summa 13 vandrare som avverkade 6 km.

  Vid tangentbordet

  Christopher

 

PS Bifogar Pers research för den som vill veta mer om detaljerna!

WW 20241002 pers research.pdf (127517)

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Stinsen hälsar på Rönninge station


Udda pizzeria                   Foto: Christopher

Vintern blir kall…        Foto: Christopher


Mäktiga tallar


Lätta stigar


Kaffe vid sjön...


,,,Uttran


Skyltstuderande Janne       Foto: Christopher


Antik Renault                    
Foto: Christopher


Vilande geronter                
Foto: Christopher      


 
Chrilles Kånken äntligen på plats!                   Foto: Christopher

 

WW - Alvik - Alvik

25.09.2024 10:30
Återigen samlades vi på Alviks station, närmare bestämt Tommy E, dagens ledare med sambon Astrid , Olle, Chrille, Per, Carl Magnus, Ove, Jan Erik, Christian, Ålis (välkommen tillbaka från yrseln förra veckan!) samt undertecknad Jan S. Detta trots Olas defaitistiska varningar om ”ett helvetiskt väder” (vi noterade inledningsvis några förströdda regndroppar, men fick sedan avnjuta traditionellt nästan soligt tillstånd). Till lunchen dök även Göran och Ola upp, den senare efter en regnsäkrad 20 meterspromenad från den handikappparkerade Jaguaren.
Vi drog först norrut och passerade då Alviksskolan, där Tommys son gått och där betvingat sin medfödda hörselskada. Ovanför oss tornade den 15 våningar höga byggnaden som tidigare varit studenthemmet Triangeln (där undertecknad tillbringat ett år av sin studietid) men därefter ett bostadshotell ägt av Estea, men nu återgått till Studentbostäder i Sverige tillhörande SBS.
Färden fortsatte längs med Margretelundsvägen för att sedan avvika till höger in i skogen och slutligen hamna på strandpromenaden utefter Ulvsundasjön. Där stannades det till och vi fick då ta del av och glädjas åt Astrids mångomsjungna sockerkaka!
Vi passerade strax det nybyggda bostadsområdet Minneberg och kom in i området Traneberg, uppkallat efter 1700 tals världshusvärden Bengt Trana. Släktskapet med rallyföraren Bo Trana diskuterades ingående, varefter vandrande medlemmar kunde exellera med ytterligare namn på framstående svenska rallyförare som Karlsson på taket, Marcus Grenholm, Stig Blomquist, Tina Thörner, Björn Waldegård, Kenneth Bräck m.fl.
Efter att ha gått under den jättelika och dubbla Tranebergsbron (invigd 1934, 450 m lång), nådde vi så fram mot dagens lunchhak, inte sedvanliga Gustafs Matsal, men väl Salkhallen! Bra mat fast såsen inte tilltalade Ola, som lämnade sin mat närmast orörd efter att ha betalat 140kr för densamma.
Tack Tommy för en välavvägd promenad på hela 5,5 km, utan alltför mycket värdefullt vetande!
Rapporterar Skriftställare Jan Siegbahn 
 
Strava-karta från Carl Magnus. Start och mål vid den gröna punkten.
 
Start utan bil


Förbi fladdermössens skog...
 

...med holkar att bo i
 

Minneberg och de 2 tornen
 

Dags för kaffe och....
 

...Astrids kaka


Parkerade för lunch


Posering av skriftställaren själv
 
 

 

 
 
 
1 | 2 >>