WW - Alvik - Alvik
25.09.2024 10:30


Förbi fladdermössens skog...

...med holkar att bo i

Minneberg och de 2 tornen

Dags för kaffe och....

...Astrids kaka

Parkerade för lunch

Posering av skriftställaren själv
Wednesday Walkers
Vädret denna onsdag var utmärkt för vandring, relativt soligt, lagom varmt och lite vind. Vi startade vid den tömda plaskdammen vid Karlaplan. Dagens ledare Ålis måste kasta in handduken pga sjukdom, så vi körde ett kollektivt ledarskap i den anda som Ålis lagt fram.
Narvavägen ner och sen in i Nobelparken. Förbi alla ambassadörers pampiga residens och kunde bese start och slutplats för Oceanbåten, som dock var ute på tur. Janne kunde berätta om Veteranmonumentet och Folke Bernadotte som fått bron över Djurgårdbrunnsviken uppkallad efter sig.
Vi kom in i prinsessan Estelles skulpturpark, och kunde titta på en del lustiga skulpturer, senare i vandringen till exempel polkagrisskulpturen.
Fikarasten inföll vid Djurgårdsbrunnsbron, Ålis hade skickat med gifflar. Vandringen fortsatte på gångstigar genom en skog. I en bokskog fann vi den stora statyn Osagd, av Charlotte Gyllenhammar.
Arkitekten Fredrik Blom har ritat mycket av byggnaderna runt Rosendahl, vi passerade stallet innan vi kom fram till Rosendals slott. Gruppfotot togs framför porfyrvasen. Ett lite anonymt hus i närheten är den gamla iskällaren.
Djurgården är gödslat med skulpturer och vi passerade även Kvinnan i fredsarbetet samt Jenny Lind.
Vandringens sista steg tog vi fram till restaurangen vid Djurgårdsbron. Jag åt dagens, som var en god kycklingrätt.
Vi tackar oss själva för dagens lyckade vandring, samt önskar krya på dig till Ålis.
Vandrare: Carl-Magnus, Olle, Sven-Olov, Jan-Erik, Chrille, Tompa, Tommy, Ove, Jan S, och Per som skrev. Till lunch anslöt Lisbeth, Randi och Ola.
Länkar
Prinsessan Estelles kulturstiftelse – Wikipedia
Fredrik Blom – Wikipedia
Kvinnan i fredsarbetet: Kärleksudden – Wikipedia
Strava-karta som mätte 6,9 km
Wednesday Walk | Walk | Strava
Janne guidade oss i Ålis frånvaro förbi...
...pampiga residens,
Folke Bernadotte och...
...hans bro.
Fikapaus med gifflar från Ålis.
Man kan paddla kanot...
...eller promenera
Den heter Osagd !?
Vi heter Wednesday Walkers
Polkagrisskulpturen men vad hette den?
Här följer en intressant statistik som inte har med dagens promenad att göra men väl med Wednesday Walkers.
Notera antal besökare till vänster.
Än en gång samlades vi vid Handens pendeltågsstation under tunga regnmoln och begav oss mot Rudans friluftsområde som bjöd inte bara på mångtaliga backar utan även ett för oss onsdagsvandrare osedvanligt regnigt väder. Humöret var det dock inte något fel på utan vi stretade oss fram genom skogens talrika tallar mer eller mindre dyngsura. Skogen vimlade av ungdomar som i klungor orienterade med varierande framgång under sin i väderhänseende oturliga friluftsdag.
Den planerade frisbee-golfen ute i naturen ersattes i en förlängning av kafferasten då vi tillsammans med ovan nämnda ungdomar efter den sedvanliga rasten, som ägde rum i en för ändamålet avsedd stuga, hade avnjutit bakverk av olika slag – tack, Ove – och då vi fått lokalen för oss själva genomförde dagens stora tävling i denna udda sport inomhus. Under den fjärde (!!!) omgången lyckades Per träffa målet och fick priset som värdig vinnare för dagen.
Under ymningt regnande passerades Handens centrum och vi kunde avslutningsvis begå en förnämlig och prisvärd buffé på en kina-krog med allt från misosoppa till banankaka.
Vandrare denna dag var, förutom dagens ledare Ove, Ålis, Tommy, Ola, S-O, Per, Jörn, Stefan, Chrille, Jan-Erik, Tompa, Carl Magnus och vid pennan Christopher, summa 13 vandrare. Vi promenerade totalt blygsamma men av många uppskattade 4,3 km.
Ett varmt tack till Ove för en trivsam om än osedvanligt blöt vandring!
Vid tangentbordet
Christopher
Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava
Länkar
Rudans naturreservat – Wikipedia
Rudans gård – Wikipedia
Start vid Rudans gård med hopp om lättare regn
Ganska lugnt men hattarna på
Fortfarande torra om fötterna....
... och möjlighet att vila. Foto: Christopher
Hur träd växer är fascinerande. Foto: Christopher
Sedan kom ösregnet men i Rudans raststuga var det torrt och...
...där avgjordes vår frisbee-tävling med...
...frisbeen i luften.
Till slut en vinnare med priset en påse Tutti Frutti original
Görans tidningsartikel finns här inlagd 250315
WW Grisslehamn artikel.pdf (408480)
Rapport från WW:s sommarutflykt till Grisslehamn 4-5/9 2024
Stefan har länge med värme i rösten talat om Grisslehamn och att han skulle vilja öppna upp WW-brödernas ögon för detta paradis, där han har sitt fritidsviste. Göran hade därför åtagit sig att tillsammans med Stefan organisera en sensommarutflykt dit och uppenbarligen lagt ner mycket möda på planering och förberedelser.
Mycket i programmet var preliminärt och upp till enskilda initiativ etc. Dock ej tid och plats för möte före avfärd från Stockholm, som var bestämd till kl.08.45 utanför Östra Station med avresa exakt kl.09.00. Inte heller vem som skulle åka i vilken bil.
Kl.08.45 stod 4 deltagare utan bil utanför stationen och spanade förgäves efter de övriga. Kort därefter dök 2 bilar upp och alla deltagare som skulle åka från Stockholm utom 4 personer infann sig. Trots ovisshet om dem som saknades, gav sig bilarna iväg på planerad avresetid. Dock utan planerad plats och tid för fika, vilket ledde till diverse telefonsamtal mellan bilarna under resans gång.
Försök till planering av gemensam fikapaus via vårt eminenta mobiltelefonsystem misslyckades, vilket innebar att de flesta bilarna blev utan sådan paus trots att deras passagerares trängtan var påtaglig och restiden synnerligen väl tilltagen för en sådan paus. Resultatet blev att de flesta kom fram till Grisslehamn långt före programmets första aktivitet där.
Väderleksrapporterna hade utlovat sol med upp till 25 grader och ingen vind, varför de flesta endast tagit med sig tunna kläder. Det innebar en hel del huttrande när det visade sig att det under större delen av dagen var tät, fuktig och råkall dimma.
Stefan guidade de som kommit via bil (det visade sig att Jan-Erik och Sven-Olov hade valt att avnjuta SL:s busstransport Stockholm - Norrtälje - Grisslehamn och därför kom lite senare) runt Hamnplan med berättelser om utvecklingen där under hans många år på orten och vilka kändisar som bor där (bl.a. skådespelaren Christer Henriksson och författaren/reportern Erik Eriksson). Efter denna kulturella introduktion, ledde Stefan oss till restaurangen ”Leffes kök” - som delar entré med ICA - för en kulinarisk introduktion till Grisslehamn. Där omvandlades snabbt WW-brödernas skeptiska anletsdrag till stora leenden ackompanjerade av många spontana lovord över de utmärkta köttbullarna respektive den fantastiska fisken i hummersås, liksom det imponerande salladsbordet.
Med välfyllda magar välkomnades vi av en synnerligen varmt leende volontär till Grisslehamns charmiga kapell, vilket byggdes 1909 och ägs och förvaltas ideellt av Grisslehamnsborna. Kapellet fyller uppenbarligen en stor roll för Grisslehamns sociala aktiviteter och har en originell och intressant altartavla målad 1911 av Gunnar Widholm.
Efter en kort promenad kom vi till Albert Engströms museum, där huvudbyggnaden renoverades, men där den kände målarens/författarens barnbarn råkade befinna sig och genast tog hand om oss för en privat guidning med många anekdoter i Albert Engströms lilla men mycket innehållsrika ateljé. Detta var en verklig HÖGTIDSSTUND! Vår informella guide verkade uppskatta att dela med sig av sitt stora kunnande lika mycket som vi uppskattade att få ta del av det. Det enda beklagansvärda var att informationen var så intressant och omfattande att gruppens utsedda rapportör endast använde öronen och inte gjorde några noteringar av de ”pärlor som kastades för svinen”. Vilket innebar att det mesta gick in genom ena örat och ut genom det andra efter diverse saltomortaler dem emellan.
På väg tillbaka mot ”Grisslehamn City” guidades vi av Stefan till den gamla Borgen/Kasernen, liksom till den optiska telegrafen från 1796 och till en postroddbåt, innan vi med häpna blickar beskådade hur Eckerölinjens passagerare släpade pirror fullastade med skattefria drycker från färjan till sina bilar.
En del av WW-bröderna gick efter dessa upplevelser till Hotell Havsbaden för att checka in och skaffa sig nya upplevelser i spa-avdelningen, medan de övriga begav sig ut på en knappt 5 km lång promenad till Skatudden. På Skatudden lär man kunna se Åland, men eftersom det fortfarande var tät dimma, så var det bara tät dimma som vi såg när vi väl hade tagit oss dit via skogsvägar och icke gångvänligt sprängstensområde. Men är man medlem i en vandrarförening så skall man väl vandra i förening med annat…?
Eftermiddagen avslutades med bad i Havsbadens spa-avdelning följt av en härlig trerätters middag under trevliga former.
Dag nummer 2 startade med stor hotellfrukost följd av besök i Väddö kyrka (för en mindre del av gruppen) och hemfärd.
Deltagare i denna sensommarutflykt arrangerad av Stefan och Göran, var Christopher, Tommy och hans Astrid, Lisbeth, Per, Ola, Jörn, Jan, Jan-Erik, Sven-Olov, Chrille, Christian och Ålis, som alla sänder ett STORT tack till Stefan och Göran för arrangerandet av denna utflykt som tillät många oväntade och oplanerade inslag och stora möjligheter till umgänge med WW-bröderna i nya former. Samt med uppskattat kvinnligt deltagande av Lisbet och Astrid.
Vid pennan: Christian som vi tackar för den intressanta rapporten. /Sven-Olov
Länkar
Grisslehamn – Wikipedia
Grisslehamns kapell – Wikipedia
Albert Engström – Wikipedia
Strava-karta från Jörn
Wednesday Walk | Walk | Strava
Postrodd-monumentet Foto: Ola
Grisslehamns vägskäl
Guidning i kapellet
Grisslehamns kapell
Albert Engströms Atelje Foto: Jörn
Med privat föredragning av Rolf Engström Foto: Jörn
Mycket intressant
Vi som vet mer om Albert Engström
Dimmigt men vackert Foto : Christopher
Dags för själva promenaden denna onsdag
Vackra vyer trots dimman Foto: Jörn
Promenad tur och retur Skatudden varifrån man ska kunna se Åland, där borta....
Trerätters middag i glada vänners lag.
Några vandrare besökte Väddö kyrka torsdag förmiddag
Väddö kyrkskepp Foto: Christopher
Äntligen stod Ola i predikstolen men församlingen var tämligen ointresserad..
Så som vi längtat till hösten då våra tappra WWkompisar återses.
Nio lättklädda gubbar varav fler i kortbyxor och en i varmare utstyrsel o mössa träffas på Islandstorgets perrong.