WW - Medborgarplatsen - Noréns Malmgård
23.04.2025 10:30Starten denna gråa onsdag var vid Forsgrénska badet som är inhyst i det hus vars uppförande möjliggjordes av en donation av just en herr Forsgren. Allas vår Tompa - som ju har en imponerande mängd erfarenheter från simbassänger runt om i världen - berättade om den stafettsimning som ägde rum där i vår ungdoms dagar då lag om 50 personer simmade varsin sträcka om 50 meter. Trångt var det och vad vi förstod var det trivsamt värre.
Färden, som inledningsvis leddes av Roland, fortsatte förbi Bofills båge (katalansk arkitekt med förnamnet Ricardo) där vi även kunde bese Haglunds pinne, uppkallad efter ett trevligt stadsbyggnadsborgarråd vid namn Sune Haglund.
Tidigare låg sjön Fatburen här och på 1600-talet kunde man där fiska med not och nyttja sjön för dricksvatten Med åren fylldes den dessvärre med diverse sörja och på 1830-talet var sjön “ett osunt träsk” som även kallades “Döda havfet”. Sjön lades igen i slutet av 1800-talet. Fatbur betyder ungefär förrådsutrymme, vilket den googlande Christian kunde upplysa oss om.
I början av Björngårdsgatan lät Oscar I uppföra den byggnad som numera inrymmer ett nyligen öppnat och förnämligt hotell med bistro med det alldagliga namnet Stockholms Stadshotell. Ursprungligen var det ett hem för mindre bemedlade kvinnliga ståndspersoner. Vi fick en guidad tur av en otroligt charmig och kunnig ungdom och fick smakprov på de olika rum de erbjuder sina gäster. Kul att se att det finns personer som investerar i att bevara gamla historiska byggnader i stället för att spendera dem på diverse onyttigheter.
Högbergsgatan, som överraskande nog fått sitt namn efter att den ligger på ett högt berg, traskade vi österut och i skydd av Katarina kyrkas sydfasad avnjöt vi dagens fika. Kyrkan har brunnit vid två tillfällen, 1723 och 1990, se länk.
Via Mosebacketorg, Götgatsbacken och Slussens västra kant hamnade vi på Brännkyrkagatan som är en av Söders längsta gator och från vilken man kan se Riddarfjärden som tidigare även kallats Guldfjärden. Vi stretade tappert uppför den branta delen av gatan som kallas Besvärsbacken vilket lätt förstås då den har en 22-procentig lutning.
Vid korsningen Brännkyrkagatan/Ringvägen övertog Göran ledarskapet och avslöjade i förtid inte bara att vi skulle begå dagens lunch på Noréns Malmgård utan även att han bjöd på denna till sällskapets stora och tacksamma glädje. Lundagatan följde vi vidare västerut och vi fick veta att den livs levande Ulf Lundell bott där, Lundagatan 44 och så även den fiktive Lisbeth Salander (Millenium-trilogin) på nr 41.
Slutligen kom vi fram till Noréns Malmgård där Lotta och hennes mor hälsade oss välkomna och berättade om huset och dess historia. Byggt 1922 av Johan Norén, en känd byggmästare som samarbetade mycket med vår husarkitekt Ferdinand Boberg. Huset är fortfarande i familjens ägo och de erbjuder bl a pensionsboende men även lokaler för minnesstunder och andra aktiviteter. Se länk nedan för ytterligare information.
Inkokt lax med sparris och övriga tillbehör avnjöts och vissa som beställt in starköl överraskades av att undertecknad skribent meddelade att han betalade denna i ett spontant infall av generositet men även för att underlätta den administrativa hanteringen av de finansiella transaktionerna.
Roland och Göran avtackades av Olle för en trivsam vandring som blev 5,5 km lång och de som vandrade denna dag var - förutom dagens ledare - Jörn, Ola, Tommy, Olle, Christian, Per, Tompa, S-O, Ålis, och Christopher, totalt 12 st WW-are.
Vid pennan
Christopher
Länkar/dokument:
Katarinabranden 1990 – Wikipedia
Noréns Malmgård -
https://www.norens.com/
Görans research - PDF
NORENS MALMGÅRDv2.docx (20916)
Stravakarta
Dashboard | Strava
Stockholms Parkering i sten Foto: Christopher
Haglunds pinne
Vår charmiga och kunniga guide på...
...Stockholms Stadshotell
Lite närmare
Vacker portal Högbergsgatan
Fika
Gravradhus vid Katarina kyrka Foto: Christopher
Återuppbyggd helgedom Foto:Christopher
Vackert fönster… Foto:Christopher
Ännu en vacker portal Foto:Christopher
Brännkyrkagatan
Här bodde Ulf Lundell
Norens Malmgård och vår värdinna Lotta
Lunch Tack Göran och Tack Christopher för ölen