Promenader VT 2025

WW - Medborgarplatsen - Noréns Malmgård

23.04.2025 10:30

Starten denna gråa onsdag var vid Forsgrénska badet som är inhyst i det hus vars uppförande möjliggjordes av en donation av just en herr Forsgren. Allas vår Tompa - som ju har en imponerande mängd erfarenheter från simbassänger runt om i världen - berättade om den stafettsimning som ägde rum där i vår ungdoms dagar då lag om 50 personer simmade varsin sträcka om 50 meter. Trångt var det och vad vi förstod var det trivsamt värre.

Färden, som inledningsvis leddes av Roland, fortsatte förbi Bofills båge (katalansk arkitekt med förnamnet Ricardo) där vi även kunde bese Haglunds pinne, uppkallad efter ett trevligt stadsbyggnadsborgarråd vid namn Sune Haglund.

Tidigare låg sjön Fatburen här och på 1600-talet kunde man där fiska med not och nyttja sjön för dricksvatten Med åren fylldes den dessvärre med diverse sörja och på 1830-talet var sjön “ett osunt träsk” som även kallades “Döda havfet”.  Sjön lades igen i slutet av 1800-talet. Fatbur betyder ungefär förrådsutrymme, vilket den googlande Christian kunde upplysa oss om.

I början av Björngårdsgatan lät Oscar I uppföra den byggnad som numera inrymmer ett nyligen öppnat och förnämligt hotell med bistro med det alldagliga namnet Stockholms Stadshotell. Ursprungligen var det ett hem för mindre bemedlade kvinnliga ståndspersoner. Vi fick en guidad tur av en otroligt charmig och kunnig ungdom och fick smakprov på de olika rum de erbjuder sina gäster. Kul att se att det finns personer som investerar i att bevara gamla historiska byggnader i stället för att spendera dem på diverse onyttigheter.

Högbergsgatan, som överraskande  nog fått sitt namn efter att den ligger på ett högt berg, traskade vi österut och i skydd av Katarina kyrkas sydfasad avnjöt vi dagens fika. Kyrkan har brunnit vid två tillfällen,  1723 och 1990, se länk.

Via Mosebacketorg, Götgatsbacken och Slussens västra kant hamnade vi på Brännkyrkagatan som är en av Söders längsta gator och från vilken man kan se Riddarfjärden som tidigare även kallats Guldfjärden. Vi stretade tappert uppför den branta delen av gatan som kallas Besvärsbacken vilket lätt förstås då den har en 22-procentig lutning.

Vid korsningen Brännkyrkagatan/Ringvägen övertog Göran ledarskapet och avslöjade i förtid inte bara att vi skulle begå dagens lunch på Noréns Malmgård utan även att han bjöd på denna till sällskapets stora och tacksamma glädje. Lundagatan följde vi vidare västerut och vi fick veta att den livs levande Ulf Lundell bott där, Lundagatan 44 och så även den fiktive Lisbeth Salander (Millenium-trilogin) på nr 41.

Slutligen kom vi fram till Noréns Malmgård där Lotta och hennes mor hälsade oss välkomna och berättade om huset och dess historia. Byggt 1922 av Johan Norén, en känd byggmästare som samarbetade mycket med vår husarkitekt Ferdinand Boberg. Huset är fortfarande i familjens ägo och de erbjuder bl a pensionsboende men även lokaler för minnesstunder och andra aktiviteter. Se länk nedan för ytterligare information. 

Inkokt lax med sparris och övriga tillbehör avnjöts och vissa som beställt in starköl överraskades av att undertecknad skribent meddelade att han betalade denna i ett spontant infall av generositet men även för att underlätta den administrativa hanteringen av de finansiella transaktionerna.

Roland och Göran avtackades av Olle för en trivsam vandring som blev 5,5 km lång och de som vandrade denna dag var - förutom dagens ledare -  Jörn, Ola, Tommy, Olle,  Christian, Per, Tompa, S-O, Ålis, och Christopher, totalt 12 st WW-are.

Vid pennan

Christopher

Länkar/dokument:

Katarinabranden 1990 – Wikipedia

Noréns Malmgård - 
https://www.norens.com/    

Görans research - PDF
NORENS MALMGÅRDv2.docx (20916)

Stravakarta
Dashboard | Strava


Stockholms Parkering i sten    Foto: Christopher
 


Haglunds pinne
 


Vår charmiga och kunniga guide på...

 


...Stockholms Stadshotell


Lite närmare

Vacker portal     Högbergsgatan
 


Fika 

Gravradhus vid Katarina kyrka                                       Foto: Christopher



Återuppbyggd helgedom        Foto:Christopher


  Vackert fönster…               Foto:Christopher

Ännu en vacker portal      Foto:Christopher



Brännkyrkagatan

Här bodde Ulf Lundell


Norens Malmgård  och vår värdinna Lotta


 
 Lunch     Tack Göran och Tack Christopher för ölen

 

WW - Nynäsgård - Nynäshamns småbåtshamn

16.04.2025 10:30

 

Vilken härlig dag vi fick uppleva! Chrille och Jan-Erik hade lagt upp en sträcka som var både vacker, omväxlande och nästan helt utan VV. Bara en backe. Det vackra vårvädret med mild temperatur bidrog till den behagliga promenaden.

 

Dagen började på Stockholms central för några av oss. Pendeln som tog oss till Nynäsgård fylldes på med fler onsdagsvandrare under resans gång. När vi klev av tåget var vi nio stycken; våra två ledare, Tompa, Ålis, Sven-Olov, Tommy, Per, Kjell, samt skribenten. Ola saknades dock. Jaggan hittade inte till starten. 

Nynäshamn är en typisk liten sommarstad. Förr en kurort och spa.  De flesta bor i småhus eller villor, några riktigt praktfulla. Många besökare åker direkt ner till hamnen för att äta eller ta en fika, eller ta färjan till Visby. 

Läget i södra delen av skärgården är verkligen perfekt. Här bor man nästan kungligt. Närheten till vatten med Nickstabadet och Hamnviken, den vackra Strandvägen ner till Lövhagen med kaffeservering. För att sola och bada går en stig genom skogen till den exotiska lagunen Kappelskär. 

Vi började gå söderut och stannade till vid järnvägsmuseet och dess lokstallar från 1901. (Läs  om banan i länken.) Den trevliga gång- och cykelbanan längs järnvägen och Nickstaviken förde oss till gräsbevuxen öppen plats med picnicbord. Här bjöds det på gott, hembakat kaffebröd. 

Vägen tvärs över halvön genom såväl skog som konglomerat av likadana trähus ledde oss till Strandvägen som vetter mot Fagerviken och havssidan. Vi spanade in Nynäs havsbad på andra sidan viken. Ett lyxigt spa med hotell och restaurang. 

Med nosen norrut igen kom vi till Luddes stuga. Torpet, från 1719, är stadens äldsta bevarade bostadshus. Här bodde Ludvig Samuelsson fram till 1935. 

Lunchen intogs på restaurang Kroken i dess väl skyddade träpaviljong. I priset ingick sallad och kaffe med läcker dessert. Många gäster och trevlig inredning.

Sträckan mätte 7,2 km. Ett stort tack till dagens ledare!

Länkar: 

Nynäshamn – Wikipedia
www.njm.nu/
nynashavsbad.se/sv
Sotholms härads hembygdsgård – Wikipedia

Stravakarta:
Wednesday Walk | Walk | Strava

 

 

 


Nynäsgård och järnvägsmuseet

 

Nickstabadet

 

Estö

 


Badhuset på Estö

 


Jan-Eriks sockerkaka till kaffet

 


Fika        Foto:  Jörn

 

Nynäs havsbad

 


Luddes ekor

 

Nynäshamns kyrka

 

 

WW - Djurgårdsbrunn – restaurang Skroten, Djurgården

09.04.2025 10:30

Vandringen startade vid Djurgårdsbrunn. En stark kylig vind avgjorde färdriktning, vädret i övrigt bjöd växlande molnighet. Vi gick över bron och längs kanalen. Kärleksstigen var rejält upptrampad, så troligen är det många kära par som gått den, vi såg dock inga denna dag. Vid isbladskärret kunde vi se en stor mängd riktiga hägrar, de var inga hägringar. Vidare förbi Tsunamimonumentet och Thielska galleriet till Blockhusudden.

Ålis brukar på sina vandringar peka på blommande vårblommor. Denna dag kunde vi se bland annat forsythia, magnolia, vitsippa, blåsippa, scilla och ett sannolikt fynd av porslinshyacint.

Stora sjötullen är alltid värd att passera och även Krügers villa. Här såg vi en skarv (värdelöst vetande: ordningen sulfåglar) sittande på en pollare. På gångvägen låg resterna av en mycket död skarv, endast skrovet kvar. Tompa bor ju på Kvarnholmen och tack vare mobiltelefonen kunde han få Randi till ett fönster så vi kunde vinka till henne. Fika med Pågens gifflar intogs i en paviljong med fin sjöutsikt. Olle och Christopher kuppade och gick före och bokade på restaurang Skroten. Ny personal gjorde utleveransen av mat förvirrad, men alla fick mat till slut.

Vi gick en fin vandring på strax under sju kilometer.

Ledare: Ålis

Vandrare: Olle, Sven-Olov, Ola, Carl-Magnus, Jörn, Jans S, Kjell, Kai, Tompa, Tommy, Christopher och Per som skrev

Länkar:

Isbladskärret – Wikipedia
Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kärleksstig – Wikipedia
Skarvar – Wikipedia

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Djurgårdsbrunn


Vad gör vi här?


Rolig träbit       Foto: Christopher


Liten skyltläsning


Stor skyltläsning


Porslinshyacint


Var bor Tompa


Där bor Tompa


Fikarast


En vacker Forsythia


Vad var det jag tänkte på?

 

 

 

 

WW - Hökarängen - Kärrtorp

02.04.2025 10:30

För att undvika att någon skulle missa träffpunkten så angav dagens ledare Ove att det är den SÖDRA utgången på Hökarängens T-banestation som gäller. Till Christophers besvikelse så fick han inte sitt start-kaffe. Kiosken vid SÖDRA var stängd.

Destination okänd men på grund av sen ankomst för en av oss fick vi veta att vi går förbi Gubbängen och vidare genom Tallkrogen.
Gata upp och gata ner i de fina villakvarteren där en gång husen byggdes som egnahem.

Rast i Svedmyraskogen där vi kunde fika torrskodda på en plats som såg ut att vid regn ha varit blötare, där fanns fina träspångar att gå på när regnperiod inträder. Det är väldigt torrt i markerna nu.

Vid Margareta-parken tog vår promenadledare till orda för att berätta om tillkomsten av trädgårdsstaden i Enskede. Intresserade lyssnare kan repetera med länken Trädgårdsstaden.
Enskede skola, kyrkan och Konsumtionsföreningens hus med Stockholms första Konsumaffär. Idag ett trevligt kafé.
Se länken Vandringar nedan. 

Ove gick vidare och vi funderade över var han hade bokat lunch. Vi tog bort den ena restaurangen efter den andra efterhand som vi passerade men Ove som hade rekat 7 km vände tillbaka på Nytorpsgärde och det blev lunch i solen på restaurang Nytorpet med vårens första uteservering. Några vandrare valde dock att sitta inne.
13 Vandrare denna onsdag:  Ove, Ola, Ålis, Christopher, Jörn, Janne, Olle, Jan-Erik, Stefan, Per, Tommy, Tompa och Sven-Olov vid pennan

Länkar

Tallkrogen – Wikipedia
Målning av hus i Tallkrogens småstugeområde - Stockholmskällan
Trädgårdsstaden - Stockholmskällan
Vandringar – Om oss som bodde i Enskede med omnejd

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava

 


Svedmyraskogen


Sinnrika spångar      Foto: Christopher


Stockholmsvägen

Föredragning om Margaretaparken


Intresserade lyssnare


Jugendelegant skolportal      Foto: Christopher


Hus och bilar på rad      Foto: Christopher


Vacker USA-inspirerad kyrka och dito bil (den högra…)        Foto: Christopher


Obligatorisk spangulär skyltläsare      Foto: Christopher


Vårens första lunch i solen

 

WW - Åhléns City - Filmhuset, Gärdet

26.03.2025 10:30

Förväntansfulla kamrater samlades vid ingången till Åhéns entré vid Drottninggatan med undantag för S-O som stod vid Åhléns på Söder och undrade var vi övriga höll hus. Dagens ledare var Göran och Roland och den senare hälsade oss välkomna till en vandring som skulle föra oss längs två av Stockholms innerstads längsta gator och dessutom innehålla berättelser om ett antal mord längs vägen.

Vi traskade glatt Sveavägen norrut och Roland berättade att gatan haft många namn under åren och konstaterade att det inte alls var Gustav III som hade planerat att den skulle gå från Slottet till Haga utan att idén föresvävat stadsplaneraren Lindhagen drygt 100 år senare. Gatan är omkr 2,5 km lång.

Roland presenterade också dagens gäst, Stefan Moberg, som under ett år gått alla 1 470 gator i Stockholms innerstad med en total vandringssträcka på 61 mil.

På Sveavägens östra sida mittemot Hötorgsskraporna låg i vår ungdom resebyråerna på rad - det kallas dag kluster.

Vid Tunnelgatan gjorde vi ett kort stopp vid den plats där Olof Palme sköts en kväll 1986.

Längre norrut på Sveavägen höll raggarna till och långt dessförinnan gick Odengatan över Sveavägen på en bro - Sveabron - som försvann i början av förra seklet och som fortfarande finns bevarad om än under jord. Se länk nedan!

Ytterligare något kvarter norröver på Sveavägen (nr 132) berättade Roland att där bodde en av karaktärerna i en av Sjöwall Wahlöös romaner, Mannen på balkongen. Ytterligare en mördare alltså om än fiktiv.

Strax innan Sveaplan passerade vi Vanadisbadet, ritat av Paul Hedqvist, och en bit därifrån fick vi veta att det lilla röda huset var Stockholms sista tobakslada.

Högersväng därefter och de av oss som gillar arkitektur kunde njuta av arkitekterna Nils Ahrboms och Helge Zimdals fina funkisbyggnad i form av Sveaplans gymnasium, tidigare Norrmalms högre allmänna läroverk för flickor.

En bit in på Valhallavägen - som är den längsta gatan i Stockholms innerstad med sina 3,5 km -  rastade vi i solen och Roland bjöd på välsmakande munkar av olika slag,

I nuvarande Elite Hotel en bit österut begicks under 80-talet ett styckmord på en irakier; en händelse som vi minnesgoda erinrar oss att WW-s grundare Hasse J berättat om tidigare.

I höjd med Sophiahemmet var det dags att höra om nästa mord av bestialiskt slag; .en prostituerad finska som höggs ihjäl i sin husvagn.

Vid Kungl Musikhögskolan anslöt Göran och berättade att det var Gustav III som grundade inrättningen 1771 som är världens näst äldsta i sitt slag.. Se länk nedan för den som vill veta mer!

Roland påminde oss om mordet  i närheten på en teknolog som knivhöggs till döds 1992 av okända gärningsmän.

Ett kortare studiebesök gjordes på Ejes chokladbutik på Erik Dahlbergsgatan som imponerade med sitt stora och välsmakande utbud varefter vandringen gick vidare genom Tessinparken, rundade Cyrillus Johanssons tegelkomplex Tre Vapen för att slutligen nå en av WWs frekvent bevistade krogar, nämligen restaurangen i Filmhuset.

Vid lunchen berättade Stefan Moberg lite mer om sitt projekt att gå alla gator i Stockholms innerstad och pekade ut några av sina favoriter, som t ex  Askrikegatan. Tysta gatan, Snoilskyvägen och Kvastmakargatan, den senare på Söder. .

Roland och Göran avtackades för en trivsam vandring som blev 6,9 km lång och de som vandrade denna dag var - förutom dagens ledare och gästen Stefan - Ola, Ove, Per, Tompa, Stefan, S-O, Ålis, Janne, Kjell och Christopher, totalt 12 st WW-are.

Vid pennan

 Christopher

 

Länkar/dokument:
Sveabron – Wikipedia
Cedersdals malmgård – Wikipedia

Görans research 
WW250326.docx (20174)

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Sveavägen


Mannen på balkongen


Mannen med hatten


Tobaksladan


WWalkers med gäst i röda jackan.   Foto: Ola


Grundmurat poem     Foto: Christopher


Göran och Musikhögskolan


Ejes Choklad 


Filmhuset och lunch

 


 

 

 

 

 

WW - Tekniska Högskolan - Konstakademien

19.03.2025 10:30

Deltagare: S-O, Ola, Christopher, Olle, Per, Janne, Jan-Erik, Christian, Jörn, Ålis, Carl-Magnus, Kjell

En vårdagsvandring med dispangulära inslag!

Dagens vandringsledare S-O hade bestämt att samlingsplatsen skulle vara T-banestation Tekn Högskolans norra ände. Det här med vädersträck är nog så svårt att fastställa i underjorden men underlättas av om man vet tågets färdriktning. Punktligt 1030 var alla anmälda deltagare på plats och S-O startade vandringen i strålande sol söderut på Odengatan.

Temat för dagen var kända byggmästare från Fryksdalen och deras byggnader. Många byggnader främst i stadsdelen Östermalm besågs men även i Gamla Stan. S-O hade ett oerhört gediget underlag som vi fick ta del av och det mesta av detta finns bifogat liksom vandringsvägen.

En fikapaus var som vanligt inlagd. Denna gång i en prunkande trädgård vid Riddargatans högsta punkt och lite söder om densamma.  S-O bjöd välsmakande hembakat bröd som passade utmärkt till det medhavda kaffet. Vandringen fortsatte vidare ned på Birgerjarlsgatan och nu  började de verkligt stora byggnaderna dyka upp. Vi fortsatte en bit sydost ut på Strandvägen där några av de mäktigaste kåkarna beskådades. S-O styrde sedan stegen i motsatt riktning mot Blasieholmen där vi kunde konstatera att det var tur att det inte byggdes något nobelhus därstädes. Hade varit ett mycket dispangulärt inslag i miljön därstädes. Vi vandrade vidare utmed Skeppsbron till Prästgatan en trång gata som leder in i hjärtat av Gamla stan med många historiska hus. Bla ett där Jörn bott. Vandringen fortsatte sedan norrut mot målet Konstakademien. En mycket trevlig kvinnlig guide med ett släktförhållande till S-O tog emot och orienterade om husets bakgrund och om Konstakademiens verksamhet. En välbehövlig lunch intogs i husets cafeteria och S-O avtackades för en mycket trevlig och intressant vandring.

Vid tangenterna Kjell

Länkar med kommentarer från mig, Sven-Olov

Fryksdalingarna som byggde Stockholm

Nils August Persson Sunne  
Kvarteret Tofslärkan – Wikipedia                            Odengatan 5

Per Sundahl – Wikipedia
Sankt Georgios kyrka, Stockholm – Wikipedia       Odengatan 18 

Jon Nilsson Sunne
Whitlockska huset – Wikipedia                                Lilljans plan 4

Byggmästarna från Östra Ämtervik                         Lars, Emil, Paul  Östlihn    
Lars Östlihn – Wikipedia
Björken 18 – Wikipedia                                           Valhallavägen 94–96 
 

Storbyggmästaren Per Johan Sjöqvist
Johan Sjöqvist – Wikipedia
Per Johan Sjöqvist                   På den här länken finns sju kortfilmer, Så byggdes Stockholm. 
Kvarteret Matrosen – Wikipedia                                Birger Jarlsgatan 4
Kvarteret Bodarne – Wikipedia                                  Strandvägen 1

Här är en intressant länk om Villa Björkudden på Tynningö. Per Johan köpte byggnaden efter Stockholmsutställningen 1897 och flyttade den till Tynningö där den byggdes upp.     Det är en bok att bläddra i, 92 sidor. Läses bäst på dator eller padda.
Villa Björkudden - Levnadsöden och framtidsdrömmar 1897-2016 by Sisyfosgruppen - Issuu

Paul Östhlin
Strandvägen 7 – Wikipedia

Per Sundahl
Skeppsbron 18 – Wikipedia

Lars Östlihn bygger också Rosenbad med Ferdinand Boberg som arkitekt.
Rosenbad – Wikipedia
Han drabbades så småningom av ekonomiska svårigheter och konkurs.

Till sist några ord om Oskar Asker  som arbetade på Stadshuset.
Ragnar Östberg anställde Oskar Asker från Askersby i Värmland
 som byggledare när grundläggningen hade slutförts och det egentliga husbygget ovan markplan skulle påbörjas. Oskar Askers byst återfinns i dag i en av borgarrådens korridorer.

Askersby, Sunne kommun – Wikipedia

Strava-karta
Wednesday Walk | Walk | Strava


Odengatan 18  Katolska Apostoliska församlingens Kyrka


Ett så fint hus!    Foto: Christopher


Lilljansplan 4


Valhallavägen 94-96   Kvarteret Björken


Det blommar i Humlegården    Foto: Christopher


"
prunkande trädgård vid Riddargatans högsta punkt"     Foto: Christopher


Birjer Jarlsgatan 4      Kvarteret Matrosen


Strandvägen 1   Kvarteret Bodarne     Number One Stockholm


Prästgatan 78    Foto: Christopher


Prästgatan 48     Foto:Christopher


Nike Konstakademien    Foto : Christopher

 

 

WW - Nyfors - Tyresö Slott

12.03.2025 10:30

Ledare: Teamet Ola och Jörn.

Deltagare: Ola, Jörn, Olle, Christopher, Ove, Sven-Olov, Tompa, Christian och Ålis.

Gänget träffades på Gullmarsplan för att gemensamt ta buss 873 till Nyfors.
Efter en halvtimmes bussfärd var vi framme vid startpunkten. Promenaden började med en viss tveksamhet i ledarteamet vilken väg vi skulle ta, men Christian hade för säkerhets skull tagit med en kompass, så det kändes tryggt. Denna mulna dag skulle Alby Naturreservat få njuta av vår närvaro. Efter ca 700m kom första spliten.

Några ville gå på plana promenadvägar och några andra ville gå i pulshöjande backar i skogen. Grupperna strålade sedan samman vid den nybyggda bron över Nyforsviken.
Ålis blev ivrig och älgade ut på bron före alla andra, så han fick agera fotomodell när bron skulle förevigas. Promenaden fortsatte sen på kuperade skogsstigar med tidvis mkt rötter.
Detta föranledde en ny split. Några ville ha plant underlag igen. Vi rundade ett par vikar och hittade varandra igen i Raksta.
Vid badet i Uddby fanns det en picknickmöbel där vi tog en paus och fikade.
Ola bjöd på jättegoda bullar med äppelfyllning, inköpta på ICA eller var det Pressbyrån??? OBS det finns även andra livsmedelsaffärer.

Ålis fick nya krafter efter fikat och orkade följa med ända fram till Tyresö Slott.
Väl där lunchade vi på Slottscafet.

Tack Jörn och Ola för en trevlig och energivande promenad i naturen.

Vid pennan: Ove

Alby naturreservat – Wikipedia
Tyresö slott – Wikipedia

Strava-kartor 
Wednesday Walk | Walk | Strava      Jörn
Wednesday Walk | Walk | Strava      Sven-Olov


Vandring med Jörn


Vandring med Ola


Nyforsviken


Stor bro      Foto:Christopher


Dagens skyltläsare     Foto: Christopher


Här är vi


Liten bro, över ån till...


...den rotiga stigen, ...


... de nedfallna träden och...


... de höga klipporna


Äntligen kaffepaus 


Tyresö slott    Foto: Christopher


Åliden  Skogvaktarbostället       Foto:Christopher

 

 

WW - Slussen - Djurgårdsvarvet

05.03.2025 10:00

Christian hade gjort ett gediget arbete för att göra veckans promenad så givande som möjligt. Det ska han ha beröm för, av samma anledning som Mats ska ha beröm för förra veckans utmärkta vandring. Såsom framgår av Stravakartan och länkarna var huvudsyftet VV, dvs Värdefullt Vetande! Stockholm är en mycket gammal stad med en historia som kan upplevas när man går i de gamla kvarteren. Stoppen var många och långa. 

Sträckan var inte på något sätt originell, gatorna bekanta för oss stockholmare, men hur många har reflekterat över vad som finns att berätta om byggnaderna? Promenaden gick i behagligt vårväder med första stopp redan vid Slussenrummet. En trevlig dam tog emot oss och berättade om det jätteprojekt som ombyggnaden är och varför. En mycket välgjord modell i trä av nya Slussen dominerade rummet. Förra året invigdes Vattentorget. Den 6 juni i år invigs Mälartrappan med nya Stadstorget och alla restauranger. 

I detta sammanhang väcks frågan vad syftet är med våra onsdagspromenader. Är det att helt enkelt få gå en sträcka för att få lite motion? Är syftet att få träffa likasinnade vänner i kombination med frisk luft och rörelse? Eller är det ett sätt att få en upplevelse som man förmodligen inte fått utan sällskapet Wednesday Walkers? Syftet är kanske förutom det sociala att få en kulturupplevelse? För mig är det allt detta.

Riddarholmen, Mynttorget och bankkvarteren ledde oss fram till Nybroviken och Strandvägen. Vi avrundade med lunch på Skroten på Djurgården. Stravan loggade 5,5 km. Se för övrigt länkarna!

De finns här i Christians manus
WW 250305.pdf (262848)
Läs här om Slussen-projektet
Slussen - Stockholms stad

Deltagare: Olle, Per, Ola, Christopher, Sven-Olov, Ålis, Kjell, Kai, Christian (ledare) och Jörn som skrev.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava


Modell över nya Slussen


Katarinahissen och Stadmuseet


Guldbron över Slussen 


På väg


Högsta Domstolen, Bondeska Palatset     Foto: Christopher


En av häststatyerna på Blasieholmstorg

Fikapaus på stenbänken Raoul Wallenbergs torg


Vacker stupränna vid Liljevalchs    Foto: Christopher


Lunch på Skrotens Café

 

 

 

WW - Söders Höjder

26.02.2025 10:30

Södra in/ utgången på Slussen var en ny och trevlig bekantskap för många
- här har jag aldrig varit kom ur några vandrares munnar.

Mats, dagens ledare hälsade alla 13 välkomna med orden idag blir det bara lite onyttigt vetande, passar mig perfekt tänkte jag så jag höjde min stämma - kan inte jag få skriva? Kanske någon tänkte va skönt då slipper jag.
Att skriva dagens vandring blev ju en enkel match när Mats håvade upp 13 9-sidiga blad efter lunchen. Skulle aldrig våga att konkurrera med ett proffs så jag nöjer mig med att konststatera att söders höjder är ju en riktig kulturbomb.

Men som Hammarbyare var det ju ingen nyhet.

Längst ner på Södermannagatan ligger ju ” Dramatens lilla scen ” även kallad Kanalplan. Där visar Hammarbys damer att även dom bjuder på högklassig kultur. Går vi bara över Skanstullsbron så hittar vi ” Dramatens stora scen ” även numera kallad 3Arena. Under promenaden psserade vi skrivarlyor, bostäder som bebotts av Sveriges kulturelit, men skulle dom platsa på 3 Arena??

Jag tror och hoppas att flera uppskattade dagens vandring även om deras färger inte är grönt och vitt.

Stort tack Mats att du hittade så många pärlor att dela med oss.
En av pärlorna var ju när du ur din Lidlkasse håvade fram Energibars och dryck därtill.

Vi som blev stärkta av Söders skönhet var:

Ola, Jörn, Christian, Kjell, Per, Chrille, Tommy, Ålis, Olle, S-O, Göran( halva 7,2:an)

Samt pekfingervalsens okrönte konung Tompa

Mats vandring i PDF-format
Söders Höjder, Stockholm

Länkar
Fiskargatan – Wikipedia

Strava-karta promenadlängd 7,2km
Wednesday Walk | Walk | Strava


Väggmålningen på Fiskargatan


Mats hyvelbänk idag och...


...Mats hyvelbänk 2018-01-31


Sofia kyrka


WWalkers i solskenet


Fotografen då solen gått i moln     Foto: Jörn


Vår vackra stad från Söders höjder
 

 

 

 

Söders Höjder, Stockholm (pdf)

WW - Zinkensdamm - Zinkensdamm

19.02.2025 10:30
WW - Två holmar runt
Ciceroner: Chrille och Jan-Erik
Deltagare: Olle, Jörn, Tompa, Sven-Olov, Ola, Christopher, Kjell, Göran, Christian, Stefan, Jan och Ålis
Skribent:  Tommy
Fotograf:   Sven-Olov Tommy Christopher
Strava:       Sven-Olov
Promenadsträcka:\ 7 km
 
Samling i närheten av Stockholms bandycentrum, Zinkensdamms IP och alla 15 anmälda kom mangrant 
och i tid sannolikt beroende på ciceronernas dragningskraft och det eminenta vädret med klarblå himmel 
och vindstilla!
Jan-Erik redogjorde kort om bakgrunden till namnet Zinken, som fått sitt namn efter Frantz Zinck som bodde på Malmgården, men aldrig ägde den (han betalade aldrig köpeskillingen). Efter den korta informationen avtågade gruppen mot Yttersta Tvärgränd och fortsatte via Skinnarviksparken till Söder Mälarstrand där promenaden fortsatte i västlig riktning med uppehåll vid skeppet "Sjömansskolan" där Chrille nogsamt redogjorde varför ett skeppsankare omöjligt kan släpas längs botten utan att märkas ombord. Gruppen fortsatte, något utdragen, vidare västerut och gick via Pålsundsbron till Långholmen, holme nummer ett
Vi fortsatte mot JAS-minnet och nedslagsplatsen för JAS Gripen (8.8 1993) och förundrades  över att kraschen inte blev en katastrof!
Vi passerade f.d. fängelsets sandplan, där skribenten spelat en fotbollsmatch (Korpen) mot fängelsets interner. Jag kan säga att matchen var välbevakad, inte av pressen, utan av många vakter. Resultatet? Vi vann med 3-0, antagligen beroende på att vi hade bättre "kondis" . Vi fortsatte vidare i västlig riktning och passerade Carlshälls Gård, där ett flertal av WW:s inmundigat och avnjutit restaurangens julbord. Carlshälls Gård var ursprungligen uppförd som bostad för fängelsets byggnadschef Carl Modeér och övertogs 
senare av brännvinskungen Lars Olsson Smith. Vi fortsatte till Sofieberg och den hett åstundade kaffepausen, med olank, som avnjöts i vacker natur och strålande sol!
Efter denna vederkvickande paus, fortsatte vi längs Sofiebergsvägen till Långholmsbron, Pålsundsparken och Reimersholmsbron för att utforska denna vackra holme (nummer två) Vi gick längs Anders Reimers väg, passerade Reimers Malmgård och ut mot Charlottenburg, där de första bostäderna  uppfördes på 1880-talet.1939 köpte HSB marken efter Stockholms Yllefabriks konkurs och under åren 1943-1946 uppförde HSB niohundra lägenheter och 1980 ytterligare fastigheter på den södra sidan, där det tidigare funnits en spritfabrik.
Vandringen fortsatte sedan på Södermalm, längs Bergsunds Strand och Liljeholmsbadet som tillfälligt (??)
är stängt, i avvaktan om beslut om renovering. Vidare via Tanto till Restaurang Zinkadus där merparten av deltagarna intog dagens lunch, stekt strömming eller kroppkakor. 
För många av deltagarna slöts sedan cirkeln med ett kort studiebesök på Zinkensdamms IP innan hemfärden med publika kommunikationer
 
Länkar:
 
 

 
 

Skinnarviksparken    Foto: Tommy
 

Riddarfjärden
 

Sjömansskolan      Foto: Tommy
 

JAS Gripen     Foto: Christopher
 

Västerbrons mur      Foto: Christopher
 
Kronohäktets hotell
 

Stenblocket i Sofieberg   Foto: Christopher
 
Fika i Sofieberg
 
 
 
 

Objekt: 1 - 10 av 16

1 | 2 >>