De flesta av oss Onsdagsvandrare har kanske inte känt större anledning att besöka vår närbelägna kulturstad och turiststad. I alla fall inte för ofta. Ola, som bodde i staden i femton år under femtio- och sextiotalet, såg det som sin plikt att erbjuda vårt gäng guidning. Så även Jörn. Tema för dagen var Nationerna.
Efter en behaglig tågresa till Uppsala Central gick vi i riktning mot Fyrisån. Vid Grand Hotell såg vi Västgöta Nation på andra sidan ån, och längre bort Norrlands Nation. Den ena den äldsta, och den andra den största.
Vi stannade till vid Islandsbron och beskådade Pumphuset. Strax intill låg en ikonisk träbyggnad - Flustret. Idag liksom från början 1842 en nöjeskrog. Huset brann ned 1984, men reparerades snabbt till samma utseende. Här finns även Svandammen. En liten damm i den gamla slottsparken med en liten ö. Överförfriskade studenter brukar ses ta sig ett dopp i av fågelskit färgat vatten den 30 april.
Mittemot ligger det populära bageri- och caféet Fågelsången. Här måste Gamla Slottskällans bryggeri omnämnas. En vacker träbyggnad vid foten av slottet. På senare tid en lite lyxig restaurang. Numera kontorslokaler.
Bollhuset strax intill dammen är en tennishall. Byggnaden kallas Friskis eftersom studenterna använder lokalen till gympa. Läs om Bollhusmötet i länken.
Längs Trädgårdsgatan passerades Juridiska fakulteten, ett litet gravkapell, Östgöta nation, ett charmigt, vackert hus i rött tegel, en tidigare privat villa med excentriska ägare (se bild), Gästrike-Hälsinge Nation (“GH” kallad), Kulturhuset Grand och Reginateatern. Båda inrymda i tidigare biosalonger.
Drottninggatan, en av stadens huvudgator, ledde oss förbi Stockholms Nation nedanför Carolinabacken. Bakom skymtade Wermlands Nation. En liten skylt hänvisade till en skulptur längre upp i parken, Gunnar Wennerberg Monumentet, en hyllning till författaren, sångaren och kompositören av Gluntarne.Vi tog oss upp till Slottet och såg ut över Botaniska trädgården. Gunillaklockan är en klockstapel och symbol för Uppsala. Här framförs vårtalet och körsång till våren som en del av valborgsfirandet.
Universitetets bibliotek inryms i Carolina Rediviva. Valborgsmässoafton prick klockan 15.00 är det mösspåtagning. Stående på byggnadens balkong tillsammans med ett fåtal inbjudna, inför en publik på ca 30.000 studenter, yngre och äldre, sätter rektorn på sig studentmössan. Den mörka massan förvandlas till ett vitt täcke. Vackert!
Numera sjunger OD sin repertoire av vårsånger från trappan, förstärkt med stora högtalare. Traditionen bjuder att alla nu beger sig till sina nationer, parker, restauranger, vänner osv för att med starka drycker hälsa våren välkommen.
Promenaden rundade byggnaden via Engelska Parken. En snabb titt på en staty av Carl Eldh. Föreställer prins Gustaf, som var en känd sångare och student.
Odinslund har anor långt tillbaka i tiden. En viktig samlingsplats. Här finns Heliga Trefaldighets Kyrka. Byggd på 1300-talet. Snett mittemot ligger ärkebiskopsgården. Här bor Martin Modéus.
Ett stenkast bort gick vi in i den magnifika domkyrkan. Efter en längre tids beundran av interiören hade vi återfått lite värme.
Universitetsparken domineras av en staty av Erik Gustav Geijer. Själva universitetsbyggnaden är relativt nyrenoverad. Ovanför dess aula står att läsa: “Att tänka fritt är stort men tänka rätt är större”.
Vår promenad fortsatte mot Stavenowska huset tillhörande Sörmland-Närkes Nation (Snärke). I samma kluster av små kvarter finns Västmanland-Dalarnas Nation (V- Dala), Kalmar Nation, Upplands Nation, Göteborgs Nation, och Smålands Nation.
Ofvandahls mysiga konditori är en klassiker som blev utgångspunkt för den sista etappen via Saluhallen, St. Eriks torg, Rosénparken med laxtrappor, Upplands Museum i det gamla kvarnhuset, Gillet, Dombron, Fyristorg. Miljön erinrade om att Ingmar Bergman använde platsen som kuliss i bland annat “Fanny och Alexander”. På väg till lunchen passerade vi Gotlands Nation (på fel sida ån!).
St. Olofsgatan delar city. Svartbäcken tar vid. Här finns Linnéträdgården bakom ett grönt plank. Även Café Linné. Vårt lunchställe.
Dagens vandrare i det grå, svala, fuktiga vädret voro: Christopher, Christian, Olle, Per, Janne, Tommy E, Jan-Erik, Jörn och Ola (stolt ledare). Sträckan loggades till knappt 5 km.
www.uu.se/student/studentliv/studentnationer
Bollhusmötet – Wikipedia
Strava-karta från Per
Morning Walk | Walk | Strava


Bror Hjorts framsyftande organ

Student ssom ligger i Uppsala

"Herre min Gud vad den månen lyser" G. Wennerberg

Carolina Rediviva - grunden lagd 1817

Heliga Trefaldighetskyrkan

Sångarprinsen Gustaf, fader till studentången

Domkyrkan ur grodperspektiv

Gustav Vasa med sina två fruar på locket till sarkofagen

Detalj av sarkofagen med landets alla landskapsvapen
Fyrisån med rikligt med vatten sedd från Dombron