Deltagare: Kai, Tompa, Per, Hasse, Stefan, Jan S, Ola, S-O, Jalle, Chrille, Olle, Jörn
Exakt klockan tio står 12 äldre herrar vid Pressbyråkiosken på Gullmarsplan otåliga att få ge sig av mot delvis okända marker. Det är onsdag och solen skiner från en klarblå himmel.
Ledaren för dagen är Kai, som efter en knapp kilometer pekar upp mot en vacker liten park. Vi fick veta att detta varit en kyrkogård under åren 1809 till 1901. Här begravdes många offer från Stockholms båda koleraepidemier1834 och 1853, därav namnet Kolerakyrkogården. Lätt skakade av det stora antalet dödsoffer, ca 3650 st, gick vi vidare till en fin utsiktsplats. Någon gissade att detta varit en avrättningsplats. Nej, den låg bara något hundratal meter längre upp på berget bakom oss. Därför namet Galgbacken.
Vårt nästa stopp var vid Markuskyrkan, denna unika byggnad som är ritad av Sigurd Lewerentz. Kyrkan har fått uppmärksamhet från många håll i världen för sin särpräglade design. Idag är Markuskyrkan stängd för renovering. Anledning: mögel och röta från källaren och uppåt.
Björkhagens centrum visade sig inte ens påminna om ett centrum, så litet är det. Däremot reser sig en stor byggnad mot skyn, en gång Sveriges högsta bostadshus. Det var tänkt att vara ett hus "från vaggan till graven", och innehöll både daghem, ungdomshotell och pensionärsbostäder när det var nybyggt. De översta våningarna har använts som ateljéer, men är i dag vanliga hyresrätter.
De flesta husen i Hammarbyhöjden, Bagarmossen, Björkhagen och Kärrtorp ligger inom Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. De är byggda på 40-50-talet och har en särskild, omisskänlig prägel. Husen har oftast små lägenheter, dock med kök och toalett/badrum. Nyare bostadshus smälter väl in i den funtionella arkitekturen.
Vid infarten till Nackareservatet skådades en arbetsplats. Man gräver en groddamm! Projektet är ett initiativ för att långsiktigt arbeta med bevarandet av groddjur i Stockholm Stads närnatur. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms Stads Idrottsförvaltning, Miljöförvaltningen, aktionsgruppen ”Rädda Långsjöns grodor” samt Stockholms Herpetologiska Förening. Nästa år blir ett bra grodår!
Promenaden fortsatte några kilometer i vacker skogsnatur innan vi åter fick se civilisationen i form av Bagarmossens centrum. Någon kilometer längs tunnelbanans spår norrut nåddes Kärrtorps centrum. Det var oundvikligt att inte kommentera kravallerna. I december 2013 anordnades en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm där ett hundratal demonstranter deltog. Sedan en samling mörkklädda personer kommit till platsen utbröt våldsamheter och ett flertal personer skadades, däribland flera poliser. I samband med händelsen greps 28 personer. Sju av dessa, som var pojkar och män i åldrarna 16 till 29 år, dömdes för våldsamt upplopp av Södertörns tingsrätt i en deldom i mars 2014. Två av dem dömdes även för hets mot folkgrupp och brott mot vapenlagen. I en annan deldom, i april samma år, dömdes en 35-årig man som under kravallerna hade knivskurit en annan person av tingsrätten för bland annat dråpförsök till sex och ett halvt års fängelse.
Lunchen intogs på Jesses Krog, restaurangen i Kärrtorp som sedan 1977 satt den goda maten & ett trevligt bemötande i fokus. Det stämde väl. Innehavarinnan Lisa var supertrevlig (hon känner Tompa och Kai). Vi åt välsmakande sjömansbiff eller torsk. Trångt och gemytligt.
Vi tackar Kai för utomordentlig guidning.
Vid pennan Jörn
Marcuskyrkan Björkhagen
sv.wikipedia.org/wiki/Markuskyrkan
Runkeeper-karta från Jörn
runkeeper.com/user/joernd45/activity/902074822?tripIdBase36=ex2ldy&activityList=false&
Bildgalleri
WW - Gullmarsplan - Kärrtorp