Wednesday Walkers 2017-11-22
Samling på ”nya” Odenplan och viss diskussion om väderstreckens placering denna dag efter det lätta snöfall som lamslagit huvudstaden. Efter att ena hälften av dagens turledare, Christopher utryckt önskemål om någon form av militärisk marschordning (inte dagisvarianten med gula västar, hålla handen eller rep) gav sig skaran iväg västerut. Redan nu uppstod dagens första gruppdelning: de broddförsedda och övriga. Broddgänget hade klara fördelar på de isiga och svårtrampade trottoarerna som känntecknade merparten av färdvägen. Men broddarnas ofta krångliga fastsättning innebar vissa dröjsmål då och då.
Första stopp intill Vasaparken där Astrid Lindgrens hem pekades ut, Dalagatan 46 samt inspelningshuset för cliff hanger-scenerna i filmen Mannen på taket (Sjöwall Wahlöös Den vedervärdige mannen från Säffle) mitt emot Eastmaninstitutet. Hade vi vänt oss mer mot norr och på andra sidan Odengatan hade någon överkursare kunnat tala om att postkontoret på Dalagatan 13 förekommer både i Leif GW Perssons thriller Grisfesten och i filmatiseringen Mannen från Mallorca.
In i Vasaparken som bjöd på fina pulkabackar för framtidens WW-are och gnistrande skridskois. Men idrottstemat fick stå tillbaka för frågan: Vem är den s.k. Kulturprofilen? Goda och mindre goda gissningar avlöste varandra. Gåtan förblev olöst fram till lunchen.
Efter stökiga S:t Eriksplan in på Rörstrandsgatan. Där öppnade 1969 Carl Butler och Inez Svensson restaurangen Svensson & Butler. Den och hela gatan hade under 1970-talet kultstatus och jämfördes med Paris restaurangkvarter Under den här promenaden kändes den franska huvudstaden dock väldigt långt borta.
En i församlingen pekade på Filadelfiakyrkan vilket fick en vandrare att hålla denna helgedom för ett av Stockholms bästa ”raggningsställen”…
Annan walker höjde nivån något och berättade att Nobelpriset delats ut i kyrkan. Detta stämde mycket bra. Nobelprisutdelningen skedde här 1971 när Konserthuset renoverades.
Vidare in på lite anonyma Vikingagatan, över pampiga Karlbergsvägen och in i de trevliga kvarteren runt lilla parken Solvändan.
I det snabbt växande Stockholm suddas de förr så knivskarpa kommungränserna snabbt ut. Stockholm och Solna stad (som kommunen vill kalla sig) smälter samman när forna Norra Stationsområdet blir Hagastaden. Bron som leder in i Solna (utan folkpoliser och passkontroll) är enligt Hasse byggd i trä för att kunna återvändas.
Nu stod gruppen i den fascinerande medicinska och forskande värld som utgörs av Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet. Chefsguiderna Christopher och Göran kunde ge mängder av intressant information om det som är Sveriges största centrum för medicinsk utbildning och forskning. Över 4 000 anställda och 3 000 doktorander varje år.
- Men vart tar alla doktorsavhandlingar vägen, undrade en pingvingående, när vi hunnit lite längre fram.
Hela området är en spännande labyrint av stora och mindre byggnader. Gammalt och nytt och flera projekt är igång för att skapa ett campus med grönytor och det Akademiska stråket.
Tack vare turledarnas väl förberedda informationsgivning och flera inspel nådde vi en ganska hög nivå. Den återfördes dock till normalnivå när en av deltagarna (troligen samma som delgav oss raggningspotentialen i Filadelfiakyrkan) även pekade ut Medicinska föreningen som ett ställe där oförvägna ynglingar kunde träffa likasinnade töser.
SJ:s ståtliga f.d. huvudkontor (källa: Hasse) blandades ihop med Tomteboda blindistitut, senare Tomtebodaskolan där synskadade barn och unga fick undervisning från 1879 till egentligen 2004. Ett av många minnen från institutions-Sverige.
Temat för vandringen var Liv och Död och efter att ha passerat Solnavägen gick vi stilla in i del 2. Solna kyrkogård är trots den omgärdande trafiken något av en oas med den vackra, lite annorlunda kyrkan som naturligt centrum. Här diskuterades begreppen kyrkogård och begravningsplats utan att vi kom till någon solklar skillnad.
Broddar och icke broddar delade ju inledningsvis gruppen. Nu kom nästa splittring när Christopher frågade vilka som var medlemmar i Svenska kyrkan. Handuppräckningen gav majoritet för icke medlemmarna. En i skaran förklarade sig vara ”troende ateist”.
Men både kyrkogårdar och begravningsplatser är öppna för alla så vi fortsatte promenaden in på Norra begravningsplatsen. Den påbörjades 1815 och invigdes 1827. Ytan är imponerande 62 hektar och rymmer 33 000 gravplatser. Ola över- eller snarare underkursade med att en grav för kistor ska grävas så att fyra kistor får plats ovanpå varandra.
Många s.k. kändisar har fått sin sista vila här och vi stannade andaktsfullt vid August Strindbergs gravkors. Här fanns väl dolt temat för vandringen den 29 november…
Ett av flera intressanta stopp gjordes vid en inhägnad familjegrav. Där finns Christophers morföräldrar med flera i en krypta och Christopher beskrev hur det såg ut där nere. Lite ”creepy”. Skölden på staketet utgörs av tre eklöv, familjen Kleens vapen.
Vi fick också se var den forna huvudingången till det som länge kallades Nya kyrkogården är belägen, närmare brusande E4/Uppsalavägen. Hasse (den troende ateisten) kunde meddela att det finns ingång, men ingen utgång…
Norra begravningsplatsen gav den här dagen en stillsam, melankolisk stämning tack vare den fluffiga, rena snön och det bleka novemberljuset. Nu blev våra anförare bönhörda i fråga om militär marsch på de oplogade kvartersgatorna. Vi såg lite ut som Napoleons Grande Armée när den vände tillbaka från Moskva i slutet av 1812. Men här dessbättre utan manspillan.
Alldeles vid slutet av Norra begravningsplatsen eller början för den som smitit in norrifrån väckte ett boningsliknande hus intresse. Här visade våra ledare prov på sådant som utmärker STORA ledare genom att helt sonika vidga ett hål i staketet så att alla kunde pipa ut i avsedd riktning. ”Boningshusets” funktion fick vi inte fram men de båda motorintresserade ungdomarna Roland och Hasse samt ditkallad Jörn gjorde fynd på P-platsen. En knallgul Toyota Celica ST (mycket tidig modell enligt Jörn) gräddvit Volvo Amazon, två Ford Granada (numera lika sällsynta som snöleoparder) och som kronan på verket en majestätisk Lincoln Continental i läcker mintgrön kulör.
Vi kom nu in i de biltäta delar som är så utmärkande för Solna. Under Råsundavägen/Frösundaleden och förbi vackra Stora Frösunda gård.
Om temat Död bara var andligt närvarande på kyrkogård och begravningsplats kom det betydligt närmare när vi skulle nedför ett brant parti i den forna gårdsparken. Ålis, som fått sin alpina fostran av Roland i Stockholms Studenters IF satsade på störtlopp men räddades av starka armar och ett träd.
Solna är dessbättre mycket mer än genomfartsleder, tät bebyggelse och mängder av kontor och andra arbetsplatser. Staden rymmer påfallande många parker. Vi kom nu i i Lilla Frösunda-området. En fin grönplätt med lång militärhistoria. Här huserade militären från 1949 till 1980-talet. Signalregementet, S1 (senare Enköping) disponerade en stor yta.
Det gröna eller snarare grönt snötäckta ersattes dock snart av svart. Den lilla köpladan Mall of Scandinavia hade inte helt oväntat anammat den ”amrikanska” Black Friday som sträckts ut till både Black Week och Weeks….
Besökare i ”M o S” behöver inte shoppa saker vi inte behöver. Här finns mängder av bra matställen. Duon CF/GS hade inte helt oväntat reseverat bord på det goda matstället Mangiardino där allt ”lirade”.
Summerar vi den snöiga vandringen den 22 november så var den mycket väl förberedd, väl ledd och bjöd på för de flesta en rad nya upptäckter och kunskaper. Högt och lågt blandades som sig bör och Brandstationen i Gävle kom som alltid med på ett hörn. Däremot saknade många den rara berättelsen om Harpalten…
Vid matbordet konstaterade vi att i WW Rescue Kit i fortsättningen ska ingå Den svenska regentlängden från Gustav Vasa och framåt samt en s.k. pizzasax som i WW-sfären ska stavas pizza-SACHS efter Görans lilla misshörning.
Vid pennan Roland
Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/1285727942
Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/1090288123?activityList=true&
Sträcka: 8,3 km
Antal kilometer HT 2017
142,3 km
Statistik
Statistik 2016 - 2017 VT
Bildgalleri
WW - Odenplan - Mall of Scandinavia
Bildgalleri 161123
WW - T-centralen - Östra Station
Bildgalleri 151125
WW - Björkhagen - Hellasgården
Bildgalleri 141126
WW - Södermalm runt
WWalkers on the move
WWalkers.mp4 (2614910)