Rapporter Kartor HT 2017

WW - Ulriksdal - Sollentuna

04.10.2017 10:00

Först en hälsning från 3 WWalkers i England:
3 tappra WW-medlemmar har äntligen nått toppen på Scafell pike i regn och minst 20 m/s. Ganska blöta och genomblåsta kom vi tillbaka.
Hälsningar
Roland, Hasse & Olle

Här följer veckans rapport

Det börjar bli en smula tjatigt att kommentera vädret varje onsdag på våra vandringar.
Sol som vanligt från en molnfri himmel när vi steg av pendeln vid Ulriksdal.
Vi vek av höger och den första sträckan mot Ulriksdals golfbana kantades av 2 gamla personalbostäder som var parkerade här på järnbalkar.
Var de slutligen ska placeras diskuterades aldrig.
Vår guide Carl Magnus visste att berätta mycket under dagens promenad. Det första var hästkapplöpningsbanan som fanns här före golfbanan.
Vi fortsatte via gångbron över den ständigt dånande E4:an till de kungliga markerna och parkerna.
Först Kvarnvretens koloniträdgårdar:
” Kvarnvreten anlades år 1955 på mark som förr kallades ”Mjölnarens åkervret”. Den kvarn mjölnaren arbetade i låg på en liten holme i Igelbäcken, cirka 300 meter uppströms. Numera är Igelbäcken och dess dalgång naturreservat med flera skyddsvärda arter, däribland fisken grönling.” 
C M berättade att i somras hade bäver dämt upp Igelbäcken så grönlingen fick svårt med tillvaron.
Fågelskådarvänner öppnade dammen under dagen och bävern stängde den sedan under natten.
Nu har bävern gett upp kampen.

I Fasangården som numer är bostad vistades en gång fasaner bakom stängsel för att sedan släppas ut på kunglig jakt.
Vid Confidencen fick vi ytterligare en föreläsning av C M. Jag hänvisar vidare till bifogade länkar, där du kan fräscha upp allt som vi hörde berättas av C M.
Vackra hus, Morianerna och slottsparken passerades till slottscafeet där en fika kunde avnjutas med en kanelbulle, dagen till ära. Kanelbullens dag inträffade just denna dag.

Vi lämnade slottscafeet, fortsatte längs stranden norrut genom vacker höstskog och en speciell tall som har slagit rot på en sten(!).

Vilken sida ska älgen passeras på vid båtfärd i Edsviken?

Sollentuna har flertal vikingagravar som nu är belägna i de fashionabla villakvarteren där Lekstugan som Per byggde inspekterades.
Mycket bra arbete. Pers dotter bor sedan ett år i en villa på höjden med fin utsikt mot Edsviken.

Till slut kom vi fram till Kung Agnes grav från år 500 nån gång. Agne var en kung som rövade sin fru från Åland och brände ner byarna där och uppförde sig illa. När han kom hem ställde han till med bröllop med sin åländska dam men strax efter kom ålänningarna och skar halsen av honom.
Efter att ha begrundat denna historia åt vi mycket god lunch inne i Sollentuna centrums galleria.
Tack Carl Magnus för en intressant vandring.
//Sven-Olov

Vandrare denna onsdag:  Carl Magnus, Ola, Per, Janne K, Hans E, Ove, Ålis, Christer, Stefan och Nisse samt Sven-Olov 

Här är länken till allt om Ulriksdal och i den finns ytterligare intressanta länkar.
sv.wikipedia.org/wiki/Ulriksdal

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/1214612582

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/1068485050

Bildgalleri, observera sista bilden från promenad för ett år sedan
WW - Ulriksdal - Sollentuna

 

WW - Brommaplan - Lovön

27.09.2017 10:00

Brittsommaronsdagen den 27 september höll på att ta en ända med förskräckelse eftersom strömmen till T-banan mellan Abrahamsberg och Hässelby Gård tog slut på morgonkvisten. Strömmen återkom dock precis i tid för att få 14 promenadstinna gubbar att träffas vid Brommaplan och ta bussen ut mot Mälaröarna. Avstigning i samlad tropp vid Edeby Gård och Fornstigens början, på Lovön. Fornstigen är, trots namnet, en modernt stakad (1972) stig mellan talrika fornlämningar, minnesmärken och intressanta byggnader på Lovön. Med sin upphöjda kunskap kunde förstevärden Christopher sakligt meddela om stigens tillkomst och sitt eget engagemang i Lovöns hembygds-förening medan andrevärden Göran tyst gav honom sin andliga support.

De första tre och halv kilometrarna av stigen gav äntligen begreppet ”terränggående” en innebörd liksom att vi helt oförmodat fick observera den harmoniska kombinationen mellan Maskinen och Naturen. Kort sagt, Forn-stigen bytte tillfälligt namn till Nu-stigen när vi vid flera tillfällen stötte på magnifika maskiner och anrättningar som ogenerat visade var och hur arbetet med att bygga Förbifart Stockholm går till. När vi väl forcerat de promenadovänliga stigarna kom vi så småningom fram till den vackraste av vackra kyrkor, Lovö kyrka med anor från 1100-talet, omskriven och tonsatt som ”Mälarökyrka” av dåvarande tv-kändisen Sven Lindahl på 1970-talet och besjungen av vår ungdoms sångidol Lenne Broberg. ”En kulturell njutning”, som vår förstevärd Christopher så pregnant uttryckte det medan andrevärden Göran, diskret men ändå fullt synligt, tog sig för pannan.

Genom en försmädlig miss i planeringen hann vi inte passera FRA:s anläggningar. Efter en rask rundtur kring kyrkan och besiktigande av gravstenar blev det rask marsch genom den långa, raka björkallén fram till hägrande lunch på Kungl. Drottningholms Golfklubb. Med hjälp av sedvanligt noggranna mätare och administratörer i gruppen kunde vi lägga bakom oss drygt 7 kilometers vandring och ungefär 13.000 steg, siffror som vilken vårdcentralsläkare som helst skulle komplimentera oss för. Med andra ord, ett väl förvaltat gångförvärv. Som vanligt ackompanjerat av glatt samspråk, mobbande påhopp och en stark känsla av gemenskap. Venimus, vidimus, vincimus!

Närvarande vandrare var Hasse J, Per, Ola, Carl Magnus, Sven-Olov, Mats, Olle, Hans E, Ove, Roland, Ålis, Janne K samt arrangörerna Christopher och Göran.

Länk till Wikipedia om Lovö Kyrka
sv.wikipedia.org/wiki/Lov%C3%B6_kyrka

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/1203925370

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/1061483092

Bildgalleri 
WW - Brommaplan - Lovön     
Klicka på länken nedan när du har sett sista bilden
www.youtube.com/watch?v=f1uOGs2I6w0

 

WW - Bråvallaplan - Danvikstull

20.09.2017 10:00

Vandringen började med molnfri himmel som sig bör. Redan tidigt aviserades att det fanns tre alternativa slut, 1, 2, eller 3. Jag återkommer till vilket det blev. Vi började vid Bråvallaplan och gick mot Nyckelvikens naturreservat. Jörn beskrev hur euforisk han är när han kommer dit, han har besökt det flera gånger. Vi vandrade genom reservatet och kunde konstatera att det verkligen är värt ett besök. Det är lummigt, kuperat och det finns många ekar.  Stundtals kommer man nära vatten och det är bedårande utsikter över detsamma. Någon före oss hade haft bråttom och glömt sina stövlar. Namn på spännande platser i området, som Vrakberget och Kulviken kan nämnas. På ett ställe var utsikten Fjäderholmarna och gasklockan i Hjorthagen. Gasklockan ska rivas nerifrån, med hjälp av domkrafter, därefter byggs ett höghus, hur högt är ännu oklart. Nyckelvikens Herrgård är ett statligt byggnadsminne, trädgården praktfull.

Jarlaberg passerades och så även konferenscentret Tornvillan .

Vid Nacka Strand låg en segelbåt av okänt fabrikat, men längden uppskattades till 60 fot.

Nu kom valet av avslutande väg. Det blev alternativ 2, via Svindersvik.  Detta var sista gången vi behövde gå den besvärliga stigen längs vattnet. I november kommer en träbrygga att stå klar längs stranden. Bekvämt för oss vandrare.

Svindersvik är ritad av arkitekten Hårleman.  Fortsättningsvis gick vi mot Henriksdal och uppför de långa trapporna. 140 respektive 41 trappsteg.

Slutligen kom vi fram till Danvik Center där vi kunde äta oss mätta på den förnämliga buffén. 100 kr kostade kalaset, och det var lugnt och skönt i restaurangen. Kaka till kaffet ingick.

Tack för en fin vandring!

Vid pennan

Per

Vandrare: Jan S, Jörn, Hasse, Mats, Tommy, Chrille, Sven-Olov, Carl-Magnus, Ålis, Olle, Stefan och Per samt hundarna Nisse, Skipper och Milli.

Nyckelvikens herrgård  sv.wikipedia.org/wiki/Stora_Nyckelviken

Tornvillan https://www.hotelj.com/

Svindersvik https://sv.wikipedia.org/wiki/Svindersvik

Strava-karta från Sven-Olov där de första 2-300 metrarna från busshållplatsen saknas.
www.strava.com/activities/1192776934

Bildgalleri 
WW - Bråvallaplan - Danvikstull

WW - Skärholmen - Telefonplan

13.09.2017 10:00

13 st tvåbenta och 3 st fyrbenta vandrarsugna samlades utanför t-stationen Skärholmsplan i bra höstväder.
Dagens ciceron Per drog raskt igång med riktning mot Mälaren. På plant u
nderlag tog vi oss ner till Skärholmens gård.
Skärholmens gård är en herrgård i Brännkyrka 
socken som byggdes under mitten av 1700 talet. Nedanför gården intill vattnet ligger Sjövillan som disponeras av scouterna. Vandringen fortsatte efter Mälarens strand förbi Sätrabadet och delar av Sätraskogen.
På andra sidan vattnet från Sätrabadet kunde vi se delar av ön 
Kungshatt.
Vidare gick vandringen genom Sätra där foton togs på gänget i ett färgglatt 
utegym. Efter gymmet passerade vi genom en praktfull oxelallé över t-banan och fram till  Sätrahallen, den äldre hallen omnäms i Lisa marklunds bok Sprängaren.
Genom Bredäng passerades 
Slättgårdsskolan, i intilligande villaområde kunde ett gediget persikoträd beskådas.
På slingrande gator och parkvägar genom Mälarhöjden, som delvis fick en ny sträckning från Pers sondering ( pga vägarbeten) passerades Mälarhöjds skolan med 1100 elever. Per försökte hålla upp tempot genom Västertorp för att något så när hålla hans tidplan till käket.
Upp över Hägerstensåsen och ner till konstfack där regnet började komma strax innan lunchstället.
Lunchen intogs på en restaurang i konstfacksområdet till det facila pensionärs priset 75 kr.

För fördjupade kunskaper om förorts områden och sevärdheter som passerades hänvisas till Wikipedia.
Tack Per för en trevlig vandring.

Deltagare denna gång var Per, Olle, Jörn, Ola, Jan S, Roland, Christer, Carl Magnus, Hasse, Hans, Ove, Ålis, Mats, Stella, Skipper och Milli.

Antecknat av Mats

Strava-karta från Jörn

www.strava.com/activities/1181817253

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/1053136936?tripIdBase36=hf0dns&activityList=false&

Bildgalleri

WW - Skärholmen - Telefonplan

WW - Svedmyra - Blåsut

06.09.2017 09:45

Ett dussin förväntansfulla WWare samlades vid Svedmyras t-banestation denna arla onsdagsmorgon som bjöd på ett soligt men höstliknande väder. 

Värden Ove inledde med att fördela dagens värdelösa vetande med att berätta att Svedmyra tidigare kallades Svinmyra. På 20-talet bodde många i dåliga bostäder och man satsade på att upplåta mark (tomträtt) för 198 kr/år till dem som själva ville bygga sina hus. Lån gavs på förmånliga villkor och kontantinsatsen var begränsad till 10%. Liknande trädgårdsstäder växte upp på andra håll runt Stockholm, bl a i Ängby i Västerort. Ola bidrog till vetandet med att president Roosevelt på andra sidan pölen drog igång sin New Deal med motsvarande innehåll för amerikanarna. 

Gubbängens centrum passerades där Christopher förvånat noterade att han varit på teater och ätit en god middag på torgets restaurant nyligen. Ove berättade om hur den dåvarande bion erbjöd traktens ungdomar på matiné i lokalen som rymde 500 personer och som regerades av en livréklädd biovaktmästare. 

Tallkrogen med sitt av löparbanor och andra olympiska aktiviteter inspirerade vägnät strosades igenom och olika fasaders skiftande renoveringsbehov diskuterades flitigt av gruppens självpåtagna experter. 

Över Nynäsvägen gick färden och in på Skogskyrkogården där Greta Garbos egna gravkulle beundrades. Göran berättade att hans farfar, som grundade NK, anlitade Greta Garbo som mannekäng. Muren runt kyrkogården är Sveriges längsta med sina fyra kilometer och byggdes som nödhjälpsarbete utan maskiner med häst och vagn, block och taljor och många händer. 

I närheten av kyrkogården ligger Pungpinan vars namn kommer från ett ökänt värdshus där skärgårdsbönderna söp upp sina slantar de fått för sina jordbruksprodukter. 

Efter tydlig hänvisning från Ove gick vi igenom ett hål i häcken och undfägnades (när såg ni det ordet senast?) kaffe, kokoskaka och punsch!!!. Tacksamma och glada fortsatte färden genom de västra delarna av Nackareservatet och så småningom kom vi fram till Blåsut där  vi avnjöt en fantastiskt god lunch varefter vi skingrades till våra olika boplatser i och kring vår fina stad som vi får uppleva så mycket av tack vare WW! 

Med på färden, som mätte 10,5 km enl Strava, var dagens guide Ove, Ola, Jan S, Chrille, Hans E, Per, Ålis, Jan-Erik, Jörn, Sven-Olof, Göran och Christopher, som dessutom höll i pennan för dagen. 

Läs om Skogskyrkogården
skogskyrkogarden.stockholm.se/Om_platsen/

Strava-karta från Sven-Olov, den enda som fungerade denna onsdag.
www.strava.com/activities/1170817881

Bildgalleri 
WW - Svedmyra - Blåsut

 

WW - Gustavsberg - Grisslinge Havsbad

30.08.2017 10:00

Fint väder denna dag, som alltid på onsdagar har jag förstått. Vi tar bussen från Slussen till Gustavsberg. Vi är tio glada, förväntansfulla brunbrända pangisar, som längtar efter att få starta promenaden. Det har ju varit ett långt uppehåll i sommar. I början så går vi utmed Kvarnsjön och det är asfalterad väg. Vi följer sen en stig, som går in i skogen. Efter ett tag så kommer vi fram till ett hav. “Knuts Hav”, men det var nog länge sedan det var ett hav, för det finns inget vatten kvar. Så småningom kommer vi fram till ett vatten ( Ösbyträsk).

Här ligger villorna fint, vissa med sjötomt. Vid en av villorna står det 4 st jättefina Saab-bilar av senaste olika modeller. Det måste vara en samlare med stor penningpung. Jörn imponerar med att kunna rabbla data om dessa bilar. Vi passerar Betsede och Mörtnäs, och når sen fram till Grisslinge Havsbad där vi hos Systrarna Delselius intager en utmärkt lunchbuffé inkl kaffe och bulle för endast 115kr. Vi sitter mätta, nöjda och stolta på den fina terassen, med utsikt över Grisslinge Havsbad. Stort Tack till dagens värd Jörn.

Medverkande: Jörn, Ola, Janne, Sven-Olov, Jan-Erik, Ålis, Hasse, Krister, Hans, Ove.

Vid pennan: Ove

Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/1159548346

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/1045538198?tripIdBase36=hahifq&activityList=false&

Bildgalleri 
WW - Gustavsberg - Grisslinge

 

WW - Gåshaga - Dalenum

23.08.2017 10:00

Det finns en verklighet bakom allt och onsdagarnas verklighet heter Wednesday Walkers! Vår verklighet denna dag inleddes vid Gåshaga Brygga där delarrangören Hasse snabbt invigde oss i vandringens tre teman: marint, natur och kultur. I stram marsch västerut passerade vi Gåshagas många bryggor med därtill sammankopplade ”guppande räntebidrag” (tjusiga båtar, alltså). Vi slog in på naturtemat och fortsatte inåt Kyrkviken genom skog och mark och närmade oss Ekholmsnäs skidbacke och, vid sidan, Lidingös enda rodelbana. Därefter följde en av de större sportsliga upplevelser och prestationer jag varit med om. Wednesday Walkers måste vara den enda nu kända och överlevande grupp som vandrat en rodelbana åt fel håll, alltså u p p å t! Och det var inte slut där utan cirka 70 höjdmeter upp, nästan på toppen, möts vi av utslagsplatsen får golfbanans hål 7. För att komma till green måste man slå slaget över en fairway som lutar ca 15 grader. Uppåt! Och vänta, mer kommer: i påföljande hål 8 ligger green cirka 40 meter u n d e r tee. Sakfel alltså, ingen golfbana utan en berg-och-dalbana. Grönan, håll i dig!

Tillbaka till allvaret. Nere på marknivå igen passerade vi Koltorps gärde där starten för Lidingöloppet brukar gå. Därefter promenad genom lummiga villagator. Vi kom fram till kulturtemat, till Hersby skola, byggd 1913 och som gått igenom en rad olika öden och undervisningsbeteckningar. Till exempel var skolans aula ett par år under tidiga 60-talet samlingsplats för kommunfullmäktiges alla möten tills det nya kommunhuset byggdes. I samband med passering av skolan fick vi av en tillfällighet förklaringen till varför skolskjutsen numera har upphört (se foto). Vi fortsatte Läroverksvägen och sneddade ner mot Gångsätra, fortsatte över bron till Larsberg, nådde den höga skogsstigen ut mot Stora Värtan och synen av hemlandets Östermalm och åter till den marina kopplingen. Hungriga och glada efter 10,7 km intogs rustik husmanskost på den trevliga ”Villan”, AGA:s f d personalmatsal. Därefter allmän anarki och upplösning – för denna gång.

Deltagande vandrare var Jan S, Jan K (delvis), Tompa, Hasse, Kai och Frode (hund), Mats, Ålis, Hans E samt mig Göran.

Runkeeper-Karta från Kaj  
runkeeper.com/user/2499223142/activity/1041491787?activityList=true&

Bildarkiv 
WW - Gåshaga - Dalenum

<< 1 | 2