Rapporter Kartor VT 2017

WW - Bergshamra - Musikhögskolan

22.03.2017 10:00

”Det är själva resan som är målet” brukar det heta. Inte denna marsdag – här var utmaningen och rebusen att ”det är inte färden som är målet utan det är målet som är målet!”. Den kvicka formuleringen gick Janne S och sög på och ungefär vid Fiskartorpet kungjorde han sin lösning: ”Vi ska äta lunch på nya Kungl. Musikhögskolan på Valhallavägen!”. Rätt svar, bravo!

Vi var i alla fall 12 spänstiga ynglingar som samlades på ett gråmurrigt Bergshamra Torg. Under tveksamma småskurar vandrade vi genom det berömda koloniområdet vid Tivoli, sneddade in under bron vid Ålstäket, klättrade upp på motorvägen och över sundet, sen ner mot Bergianska och i samlad tropp ankom vi T-stationen Universitetet. Där väntade Gudfader Hasse som anslöt. I samband med stoppet där tillät jag mig att presentera mig som ”pionjär i Frescati” eftersom jag tillhörde den första kullen studenter som började där i slutet 1960-talet. Ingen verkade särskilt imponerad varför vi fortsatte österut, passerade Laduvikens norra sida och såg Fiskartorpets sedan länge nedlagda hoppbacke, tog oss fram till och över Husarviken, snuddade vid Norra Djurgårdsstaden och tog sikte på Ryttarstadion. Vi klafsade över det leriga fältet, angjorde Lidingövägen, girade stybord och kryssade igenom det nybyggda Starrängenområdet för att, via den tonglada gatan Melodislingan, komma fram till själva målet KMH, Kungl. Musikhögskolan. Doktor Friis gav oss där en torr, saklig finansiell presentation av KMH:s tillkomst. Därefter kunde vi, hungriga, löpa in i den magnifika interiören och äta en god och närande lunch i restaurang Oktaven, det vill säga målet i målet.

Deltagare denna vårlika dag var, utöver arrangörerna Christopher och Göran, de ädla personerna Hasse, Ola, Christer, Stefan, Ove, Mats, Olle, Per, Janne S.
Vid pennan
Göran

Länk till Ekoparken
www.ekoparken.org/
sv.wikipedia.org/wiki/Kungliga_nationalstadsparken

Strava-karta från Christopher
www.strava.com/activities/909896060

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/951714926?tripIdBase36=fqmjxq&activityList=false&

Bildgalleri och bildtext från Per
WW - Bergshamra - Musikhögskolan

WW - Kristineberg - Nordiska Museet

15.03.2017 10:00
Med vinden i ryggen och solen i ¨ nobban ¨påbörjades dagens vandring från Kristinebergs T-bana. 
Carl-Magnus överraskade åtminstone mig att börja här.......
Genom Fredhäll mot okänd slutdestination innan den utlösta pristävlingen tog fart, Vart är vi på väg??
Många förslag gissades med den ledtråd som Carl-Magnus givit i sin inbjudan.
Vi passerade fd. Lärarhögskolan som nu inhyser Manillaskolan.  
Första stopp Konradsberg, Carl-Magnus berättade dess historia från att ha varit ett Mentalsjukhus till att nu inhysa en Montesoriskola.
Genom ¨Rålis  ¨, fick mig att minnas när vi grävde guld i USA 1994, vem minns inte det??
Norr Mälarstrand mot Stadshuset, vilken magnifik byggnad.
Förbi ¨ maktens högborgar ¨ såsom Rosenbad och UD. Vidare ut mot Skeppsholmen och en rundvandring runt Kastellholmen, vilka gamla fina båtar som ligger där...
Strandvägen med ändå mera sol i ¨nobban ¨, vart är vi på väg??
Jo målet va Nordiska Museet, många hade nog inte koll att det fanns en bra restaurang där, men ack vad vi bedrog oss.
Väl där överraskade Olle oss med - Jag bjuder på öl till maten, visserligen 2 veckor efter sin födelsedag, men såååå uppskattat det var.
Tack Olle

Efter gissningarna vart är vi på väg blev det dax för prisutdelning.
Grattis Janne S och tack för chokladen till kaffet.

Vid tangenterna
Tompa

Närvarande: Carl-Magnus, Olle, Mats, Chrille, Ålis, Per, S-O, Kai, Ola, Ove, Janne S,Tompa. 
Lunchgäster: Jörn och Hasse
Strava-karta från Sven-Olov, den enda kartan den här promenaden.
www.strava.com/activities/900950666
Länk till Konradsberg 
sv.wikipedia.org/wiki/Konradsberg
Länk till Nordiska Museet för att komma ihåg vad Carl Magnus berättade om denna ståtliga byggnad
sv.wikipedia.org/wiki/Nordiska_museet

Bildgalleri
WW - Kristineberg - Nordiska Museet


WW - Skanstull - Slakthuset-Globen

08.03.2017 09:45

Kai välkomnade de tappra vandrarna (se nedan för vilka…) på ett gråmulet och snötäckt Södermalm. Kai redovisade inledningsvis bidragen till lösning av den geografiska rebus typ “vart är vi på väg” som presenterades i kallelsen. Spridningen av svaren vittnade om uppfinningsrikedom och i vissa fall en gedigen okunskap om Stockholms geografi. 

Första dosen av mer eller mindre värdelöst vetande fick vi oss till del då vi passerade Brf Axet vars byggnader som uppfördes under åren 1930 - 1938. Gatorna i området är uppkallade efter sädesslag, Havregatan, Vetegatan etc. 

Färden gick vidare på sliriga vägar utmed Årstaviken och över densamma via den 2004 invigda nya järnvägsbron. Ornitologernas paradis Årstaholmarna passerades på hög höjd efter att Per delgivit oss sin kunskap om vad som hänt och kommer att hända i det västra blickfånget. 

Efter bron tog vi öster ut In i Årsta och gjorde en snöpulsande detour till en utsiktsplats där vi förevigades med Södersjukhuset som fond. Kai berättade om sjukhusets tillblivelse och nuvarande verksamhet. 700 vårdplatser,  4000 anställda och 17  födslar per dag i snitt var exempel på statistiska godbitar. 

Årstafruns residens med rester av vattenkraftsrelaterade byggnader passerades och färden gick vidare mot Årstablicks dansbana där Kais excellenta färdigheter som koreograf avslöjades och en yster dans genomfördes av gruppen till närvarande fåglars blandade förtjusning. 

Vi närmade oss Globenområdet och på vägen dit tappade Jan S och Jörn bort gruppen men kom så småningom tillrätta. Tills slut nådde vi slutmålet i form av restaurangskolans prisvärda kantin (krog på ren stockholmska för den som inte visste….) vid namn Flitiga Lisa där vi avnjöt en tre rätters lunch för det facila priset av 90 kr. 

Stort tack till Kai för en som alltid väl arrangerad och kunskapsrik vandring!

Med på dagens vandring var Kai, Ola, Jan S, Per, Christer, Sven-Olov, Carl-Magnus (ej lunch), och Christopher, denna gång vid pennan. Jörn anslöt de sista kilometrarna och till lunchen då fysiska besvär hindrade honom från ett mer omfattande deltagande. Och Hasse förgyllde vår lunch med sin och sina kryckors närvaro. 

För den vetgirige så finns ytterligare information i bilagda dokument. 

Strava-karta från Sven-Olov den här gången eftersom Jörn Inte var med hela vägen.
www.strava.com/activities/891992079

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/944449677?activityList=true&

Länkar till Södersjukhuset och Årsta Gård
sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6dersjukhuset
sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85rsta_g%C3%A5rd

Special-länk till Kai´s dokument om Brf Axet, det är en PDF-fil så jag hoppas att du kan se den.
Du behöver Adobe Acrobat Reader. 

170308 Axet_historik från brf Råggatan Havregatan mfl.pdf (2101344)

Bildgalleri
WW - Skanstull - Slakthuset-Globen

WWalkers första film.
Den är nu borttagen pg av att filen var för stor för att hanteras på ett enkelt sätt. Den blev 26MB stor.
Nästa gång ska kameramannen filma med lägre upplösning. Då blir 12sekunder c:a 5MB vilket passar bättre.
Har du redan sett den så finns den nog nerladdad i din dator eller platta annars går det att få den på beställning från undertcknad.
//Sven-Olov

WW - Vendevägen - Inverness

01.03.2017 10:00

Ledare: Ola

Deltagare: Chrille, Janne K, Janne S, Mats, Tompa, Per, Kai och Frode, Olle + vovvar, Sven-Olov, Ola, Jörn

Sträcka 10,1 km

Väder: soligt, +5 grader

Villa Pauli passerades. Paret Pauli anlitade arkitekt Ragnar Östberg att rita ett representativt hem åt dem i kvarteret invid Strandvägen och med utsikt över Stora Värtan. Färdigställd år 1907. Albert Pauli avled år 1936, därefter bodde familjen kvar till 1942, då bergsingenjören Sven Schwartz blev ny ägare. Han var bland annat VD för Boliden AB. Fram till år 1967 förblev Villa Pauli privatägd, då förvärvade Elisabetsystrarna fastigheten, som blev kloster under en tid. Väggarnas freskmålningar, som även visade några bara kvinnobröst, gömdes bakom förhängen och blev bevarade.

År 1985 köptes Villa Pauli av storbyggmästare Birger Gustavsson (Fabege), vid den tidpunkten en av Sveriges rikaste män. Han kostade på 90 miljoner kronor för en varsam och omfattande renovering som gjorde huset till exklusiv hotellanläggning med gourmetrestaurang, festvåning och konferenslokaler. Sedan 1998 ägs anläggningen av Arnfinn Röste.

Efter några kilometer nådde vi Svanholmsparken och vinterbron till Tranholmen. Vi traskade naturligtvis över och fick en fin blick över öns karaktär. Tranholmens yta är ungefär lika stor som Gamla Stan. Antalet fast bosatta på ön ökar och var år 2005 sammanlagt 277 personer. Idag finns 195 fastigheter på ön. Hösten 2008 bodde ungefär 120 familjer på Tranholmen året runt.

Villa Ekudden ägs av finansmannen Fredrik Lundberg. I början av 1990-talet förvärvade han Baldershagens södra del för 20 miljoner kronor. Han lät riva det befintliga huset som var nyrenoverat, vilket förorsakade en del kritik. Gillberg arkitekter fick sedan uppdraget att rita en exklusiv villa åt familjen Lundberg. Byggnaden har en boyta av 1592 m² och lär vara genomritad in i minsta detalj på ett sätt som troligen inte skett sedan Djursholms grundningstid. Produktionskostnaden är en väl bevarad hemlighet. År 2009 var taxeringsvärdet 28,6 miljoner kronor.

Några få invånare i Djursholm har egen ö. Björn Ulvaeus bor på Vågaskär med broförbindelse till Strandvägen. Vi beslöt att bara gå förbi...

Cedergrenska parken avrundade vandringen varefter lunchen intogs i Inverness. Enklare lunchkrog med strömming, pljeskavica och kyckling Masala på menyn. Prisvärt. Olle fyllde år och ville bjuda på starköl till hela gänget. Tyvärr, det fanns inte.

Vid pennan Jörn

sv.wikipedia.org/wiki/Tranholmen

Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/883457677

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/940948080?tripIdBase36=fk7s6o&activityList=false&

Bildgalleri
WW - Vendevägen - Inverness

 

 

WW - Svedmyra - Zinkensdamm

22.02.2017 10:00

Rapport Svedmyra till Zinkensdamm

Sex tappra vandrare samlades vid Svedmyras tunnelbanestation denna dag då blötsnön yrde. Vädret skulle senare resultera i att jag fick hänga upp samtliga klädesplagg på tork när jag väl var hemma.  Temat för dagen i Mats och Tompas vandring var idrottsanläggningar.

Ganska snart kom vi till den första på listan, Enskede IP.  Den är ursprungligen från 1914 och har med åren blivit påfallande stor. Nära Sockenplans skola gick vi förbi de gamla hoppbackarna, underbackarna finns kvar, men tornen har rivits.

Vi passerade i kanten av Enskedefältet, på sin tid kallat EPA-fältet då husen var enklare än i Stureby , som brukar kallas söderorts Djursholm.

Området med Globen i centrum började som isbana utomhus 1955, utvecklades vidare till Johanneshovs Isstadion (Hovet) 1962 och bredvid byggdes sedan Globen, invigd 1989. Vi gick in i Globengallerian och tog en titt på butiken Jam Jam som Tompa och Randi drev i 22 år. Då ingen var godissugen fortsatte vi till:

Eriksdalsbadet som har flyttats genom årens lopp. Nuvarande inomhusbad stod klart 1999 och var ett led i OS-satsningen inför 2004. Något OS blev det inte, men istället arrangerades VM för blåljuspersonal här 2004. Vi såg inte Sarah Sjöström denna gång.

Eriksdalshallen används främst för handboll, brottning, boxning och innebandy. Anläggningen byggdes i slutet av 1930-talet och har renoverats ett flertal gånger sen dess.

Trappstegen i Tantoområdet var 92 till antalet, och gav upphov till häftigare andning.

Zinkensdamms IP har ett fint publikrekord. År 1941 spelade Reymersholm och IFK Eskilstuna allsvenskt kval, vilket lockade hela 11534 personer att se matchen. Även denna anläggning är från 1930-talet, mer exakt 1937-38. Idag förknippas den mest med bandy.

Vid varje anläggning ovan fick vi mycket fakta och kuriosa. Jag får hänvisa till Wikipedia och andra källor för den kunskapstörstige.

Snön på Ringvägen hade börjat tina och man fick hoppa för att inte bli blöt om fötterna.  Framme på Hornsgatan gick vi in på Folkets Kebab. De har lunchbuffé på övervåningen till priset av 90 kr, då ingår sallad, varmrätt och efterrätt. Det fanns en oändlig rad av rätter, flera obekanta för mig. Det var väldigt gott, vissa av efterrätterna hade dock en ovanlig blommig smaksättning. Då både T-bana och pendeltåg finns inom bekvämt gångavstånd skingrades vi för denna gång.

Stort tack för vandringen!

Vandrare: Tompa, Mats, Carl-Magnus, Jörn, Sven-Olof och Per

Vid tangentbordet
Per

Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/875589637

Bildgalleri
WW - Svedmyra - Zinkensdamm.
 

 

WW - Alvik - Hornsbergs Strand

15.02.2017 10:00

Alviks Torg – Hornsbergs Strand

Vi blev 11 onsdagsvandrare som slöt upp vid Alviks Torg denna underbara dag. Klarblå himmel, knappt någon vind och vårkänslor i luften. För det är just detta datum som våren tidigast kan anlända till Sverige enligt SMHI. Det kändes nästan som vår fast vi inte var på riktigt så sydliga breddgrader.
Att slutmålet inte var känt ökade spänningen på vad vi skulle få se. Färdriktningen blev mestadels ostlig längs olika vattendrag under hela sträckan. Tranebergsbron passerade vi och snart dök dagens första stopp upp som jag nästan glömt vad det heter - Jo just det; Minneberg. På 1800-talets senare del uppfördes en del industrier här bl. a. Stockholms Benmjölsfabrik som tillverkade lim och tvättmedel ända fram till 1968. Numera är det moderna bostäder från 80-talet som härskar här.
Vi fortsatte promenaden längs Ulvsundasjön, Bällstaviken och Bällstaån fram till Sundbyberg. Där tog vi strandpromenaden tillbaks på motsatta sidan och passerade Jungfruhöjderna, Hufvudsta Gård, Pampas Marina och över till Kungsholmen. Det blev en ca 11,6 km vandring.
Dagens höjdpunkt blev en verbal sådan. Vid ett stopp nära vattenbryn noterar vi skidspår som försvinner ut på sprucken is. Vad kan ha hänt (se bild 3 i galleriet)? Förskräckta börjar vi berätta historier ur verkliga livet, den ena bättre eller värre än den andra. Till sist så slog Carl-Magnus oss alla med förskräckelse och häpnad om vad som hände honom för ca 20 år sedan. Hade det blivit en tidningsnotis av denna händelse så kanske det skrivits på följande sätt;
--------------------------------------------------------
Ornitolog räddade människoliv
En ornitolog räddade man ur vak i helgen genom sina utomordentliga kunskaper om arten svan. Det var mitt på dagen som Carl Magnus Swahn upptäckte öppet vatten på sin skridskotur och kunde iaktta ett antal vita svanar mitt på sjön. Helt plötsligt upptäcker Carl Magnus att allt inte står rätt till. I vattnet finns även som det synes en svart svan. Detta är högst osannolikt enligt C M då svart svan är en stannfågel och ursprungligen finns i australiska vatten. Ornitologen tar sig närmare det öppna vattnet och upptäcker att det svarta inte är en svan utan en vuxen mörkklädd man. Tillsammans med närbelägen granne utrustad med stege tar sig C M ut på yttersta delen av stegen till den nu kraftlösa mannen i det kalla vattnet. Efter några misslyckade försök att få upp honom skriker Carl Magnus som den värsta nötskrika;
”- Räck nu fram bägge labbarna och lyft upp näbben annars kommer du att dö!”
Med denna uppmaning lyckades ornitologen Swahn till slut få upp mannen som nu efter omständigheterna mår bra.
-----------------------------------------------------------
Väl framme vid Hornsbergs Strand avnjöt vi thai-buffé på restaurant Asian Pong som smakade alldeles förträffligt.
Tack Janne S & Jörn för en trevlig guidad tur!

Med på vandringen denna onsdag var Hasse, Olle, Ola, Göran S, Sven-Olof, Janne S, Carl-Magnus, Jörn, Tommy, Mats J och Kai samt 2 av våra fyrbenta vänner.

Vid pennan: Kai 

Strava-Karta från Jörn 
www.strava.com/activities/867069258

Runkeeper-karta saknas, finns ingen hos Ola. Har någon annan den?

Bildgalleri
WW - Alvik - Hornsbergs Strand

WW - Brommaplan - Mall of Scandinavia

08.02.2017 10:00

Jag vill inte verka självisk men naturligtvis är detta en gigantisk konspiration! Ända sedan planeringen och lanseringen av Mall of Scandinavia, detta gycklarnas heliga köpcentrum, har jag sagt mig själv att jag vill aldrig dit. Konsumismens högborg, ett kommersialismens altare jag inte vill komma i närheten av. Nu blev det så ändå, eftersom onsdagens i övrigt utmärkta promenad slutade här och, dessvärre, på en utomordentlig restaurang. Arrangörerna Tompa och Mats hade verkligen gjort sin läxa rätt. För övrigt innehöll promenaden viss dramatik, vi fann en bortglömd stadsdel och en tappad plånbok. Vi fann sällsynt fågel, upplevde ett unikt koloniområde samt gavs närande historia om arkitekturen i västra Stockholm.

Men vi tar det från början. Samling vid Brommaplans T-station. Första stopp, Bromma hotell. Där bodde det svenska VM-laget i fotboll 1958, det som spelades i Sverige. Vilka spelade i laget? Enkel fråga, löstes av gruppen på en minut. Sedan promenad till den okända stadsdelen Åkeslund, mellan Brommaplan och Abrahamsberg. Där fanns ”de röda husen”, 40-talsbyggen, tre våningar höga smalhus, genomgående 2,5-or och byggda i rött tegel. ”De gula husen”, strax intill, följde samma mönster men annan färg på teglet. Under Drottningholmsvägen, genom kolonilotterna i Riksby, runt Lillsjön, kanalen fram till Ulvsunda slott, klättring upp till ”motorvägsbron” över till Solna. Vandring förbi Skytteholm och ”AIK-land”, genom vackra Råsunda villastad och fram till den vackra Råstasjön. I den öppna vattenkanten sågs den sällsynta rörhönan och där i trakterna hittade Ola en borttappad plånbok med ett stort AIK-märke på (Jo, Ola tog på sig plasthandskar för att inte smittas!). Han lyckades spåra den rättmätige ägaren – som inte hade vett att tacka särskilt ordentligt… Fysiskt och psykiskt utmattade intog vi en utmärkt lunch i mallen, som vanligt i sällskap med en rå men hjärtlig stämning.

Deltagande konspiratörer var Tompa, Hasse, Christopher, Ola, Janne S, Jarl, Carl-Magnus, Jan-Erik, Jörn, Ove, Olle, Per och Ove. Förlåt om jag har glömt nån…

Upplevt och nedtecknat av Göran S

Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/859304277

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/930845171?tripIdBase36=fe78qb&activityList=false&

Bildgalleri
WW - Brommaplan - Mall of Scandinavia

WW - Farsta - Älvsjö

01.02.2017 10:00

Rapport från vandringen WW Farsta – Älvsjö den 1 februari

Deltagare: Olle, Gura, Kai, Jan S, Jörn, Jalle, Jan-Erik, Ola, Stefan (delvis), Mats, Tompa, Carl-Magnus, Dick, Per (ledare)

Väder: Mulet, fuktigt och 2-3 grader

Sträcka: 10,7 km

Terräng: Precis såsom utlovat; parkvägar, trottoarer och vägar. Vid ett vägarbete i Snättringe fick vi gå i obanad skogsterräng på en sträcka av ca 300 meter. 

Upplevelse: Magelungen med gammal träbro, vacker skog, villor och flerfamiljshus. Rågsveds centrum (no comments). Graffittiväggen med högklassig konst imponerade på de flesta.

Restaurang: Scandic Talk med bra urval. Mycket god fisk och lika god slottsstek. Fullsatt när vi kom. Beställt bord ej klart. Vi splittrades i två grupper utan kommunikation.

Sammanfattning: Bra och omväxlande. Alla nöjda!

Tack Per!
 

Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/851531219 
 

Runkeeper-karta från Ola
runkeeper.com/user/647924622/activity/927554537?tripIdBase36=fc8pnt&activityList=false&

Bildgalleri   
WW - Farsta - Älvsjö

 

WW - Johannelund - Jakobsberg

25.01.2017 10:00
Vi startade vandringen i gråmulet väder från den lilla tunnelbanestationen Johannelund som inte alltid varit en tunnelbanestation.
Vi passerade snart förbi Hesselby slott med anor från 1630-talet.
Slottet ägdes i närmare 300 år av släkten Bonde, men ägs idag av Tomas Ledin. Slottet (gården) är en av de äldsta profana byggnaderna i Stockholm.
Vi fortsatte sedan genom bostadsområdet Hässelby gård med flerbostadshus från 50-talet på trevliga promenadvägar med endast lite is/halka trots att det normalt är midvinter så här års.
Vi gick sedan igenom villaområdet Hässelby Villastad med sina trevliga villor av varierad ålder.
I Skälby byggdes det nya småhus där tidigare växthusen och trädgårdsodlarna hållit till.
Chefen själv hade prövat på att rensa rovor här i tonåren, vilket hade varit en prövning i en hel dag.
När Ola lystrade till ordet rova kom han på dagens fräckis som han berättade. Den hade säkert uppskattats av Janne König som dock inte var med på vandringen.
Vi fortsatte sedan in i Järfälla kommun genom dess grå och trista industriområde Veddesta. Enligt Ola var Net o Nets lagerbutik i detta område en ljusning. Efter att ha korsat järnvägens fyra spår kom vi så småningom fram till Ikea i vars restaurant vi smörjde kråset för en billig penning.
 
Deltagare på vandringen:
Christer, Jan S, Ola, Christopher, Jörn, Jarl, Hasse, Mats, Tommy, Jan Erik, Sven-Olov, Per, Kaj, Carl Magnus.
 
Vi tackar Ola, Christopher och Hasse för en väl planerad och genomförd vandring på 11,6 km. Vid pennan Carl Magnus

Karta från denna vandring kommer för första gången från Christopher som har tagit till sig Strava.

www.strava.com/activities/843653677

Här är Olas Runkeeper för dig som inte har startat upp Strava
runkeeper.com/user/647924622/activity/924358248?activityList=true&

Här kommer en påminnelse om senaste inlägget i Nyheter
Statistik

Bildgalleri
WW - Johannelund - Jakobsberg

WW - Flatenbadet - Hökarängen

18.01.2017 10:00

Så var det dags för gemensam bussresa till Flatenbadet.
En välkänd badplats för några i gänget som åkte hit med buss som barn för att bada och få mjölk med bulle, Kai fick 4 bullar.
Badbryggan med hopptornet i ensamt majestät på den isbelagda Flatensjön.
Lättgånget på snöig stig men försiktighet krävdes på isiga partier som turligt nog inte var så många.
En fördel för WWalkers som trots tilltagande ålder rör sig lätt och elegant(?)
Vid den högsta punkten över Flaten var det dags för gruppfoto. En fantastisk utsikt över sjön och skogen.
Lite längre fram tornade en bergknalle upp sig, häftiga berg i våra skogar. Vi har sett dom också på tidigare promenader.
Efter 4km hade vi kommit runt sjön och den observante vandraren kunde se badet tvärs över sjön.
Så lämnade vi Flaten bakom oss, genom skogen och förorten dyker upp.
Vi kommer till Stora Sköndal som är intressant gammal gård från 1600-talet och Drottning Kristinas dagar. 
Nu börjar lunchen hägra men först genom Hökarängen och alla veckodagsgator.
Till slut Hökarängens gamla och genuina 50-tals centrum med restaurang il Contadino.
Mycket trivsam med mycket god mat och fullständiga rättigheter. Det blev några starköl till den mycket prisvärda (95kr) lunchtallriken.
Tack 
Chrille och Jan-Erik för en väl planerad promenad och val av utsökt lunchrestaurang.

Vandrare denna gång (15st)   Jan-Erik, Chrille, Tompa, Mats, Ola Jörn, Hasse, Per, Olle, Ove,
Carl Magnus, Janne S, Kai, Dick och Sven-Olov som också skrev dagens observationer.
 
Länkar till Flaten, Stora Sköndal och den eminenta lunchrestaurangen il Contadino

www.stockholm.se/KulturFritid/Park-och-natur/Naturreservat-i-Stockholms-stad1/Flatens-naturreservat/
www.tyresan.se/admin/filer/guide_flaten_juli2012.pdf

sv.wikipedia.org/wiki/Stora_Sk%C3%B6ndal
www.hokarangenicentrum.se/il-contadino/

Strava-karta från Jörn.
www.strava.com/activities/835925169
Jag glömde stänga av min så den gick till morgonen därpå med sammanlagt 46km promenad, T-bana och bil.
Inlärningstiden för en ny app kan vara lång men den är enkel att titta på från Jörns länk. //Sven-Olov
 
Här lägger jag också in Olas Runkeeper-karta så finns båda kartorna.

runkeeper.com/user/647924622/activity/921089606?tripIdBase36=f8e5ae&activityList=false&  

Läs följande under nyheter, där finns ett intressant förslag 
Statistik

Bildgalleri
WW - Flatenbadet - Hökarängen

 

 

<< 1 | 2 | 3 >>