Rapporter Kartor VT 2018

WW - Älvsjö - Västberga

21.03.2018 10:00

Deltagare: Hasse, Ola, Jörn, Carl-Magnus, Tompa, Sven-Olov, Jan-Erik, Stefan med Nisse, Ålis, Ove, Richard, Jarl och dagens ledare Roland.

Dessutom medföljde en reporter från Studio 1 (Anton Karis)

I något kyligt men vackert väder samlades gruppen vid Älvsjö station (invigd 1879). Via Älvsjö gård, som är en av stadens största kvarvarande herrgårdar, nådde vi sedan fram till Stockholmsmässan (fr.1971) som är Nordens största mässanläggning. Därifrån vandrade vi i strålande sol i tur och ordning förbi Brännkyrka kyrka som stammar från 1100-talet och som brunnit fyra gånger, Örby slott numera Vietnams ambassad, som hade flaggan såväl på halv stång som i schau och genom Örby villastad. Genom trevliga Stureby med gator uppkallade efter trä- och pappersbruk fortsatte vi sedan till 1950-talets Östberga med fin utsikt från Östbergahöjden. Här var det slut på idyllen. Vid sunkiga Årsta partihallar gjorde vi halt och undertecknad utgöt sig över den en gång så snygga och effektiva import-och distributionsanläggningens förfall. Roland gjorde jämförelsen med Ryssland.

Genom det obanade och sunkiga järnvägsområdet kom vi sedan till Västberga som är stadens största industriområde med ca. 700 företag och 9000 arbetsplatser. Vi passerade slutligen Västberga gård för att efter nästan tre timmar och hungriga som katten storma in på krogen Stjärnan där hungern stillades vid ett mycket rikligt lunchbord.

Dagens vandringsgåta fick inte sin lösning, Rudyard Kipling, förrän i Västberga. Det var många som då tack vare ledtråd från Hasse kom på författaren men det var undertecknad som vann med en tiondels sekund.

Vid pennan

Jarl

Studio Ett reportage av Anton Karis.

sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1637&grupp=5858

Strava-karta från Jörn
www.strava.com/activities/1463898509

Bildgalleri
WW - Älvsjö - Västberga

 

 

WW - Nybroplan - Djurgården

14.03.2018 09:30

19 broar, 4 färjor och 2 trappor

Stockholm är unikt på många sätt och kallas ibland Nordens Venedig. Dagens ledare Ola med assistens av Hasse fick en kul idé. Vad kunde inte vara mer passande än att klara av så många broar och färjor som möjligt inom en begränsad tid och sträcka? Vandringens tema blev således Broar, Färjor och Trappor. Så här gick det till!

Samling redan halv tio på Nybroplan för att ta färjan Gurli till Saltsjöqvarn. Alla kom i tid utom en ... Under färden passerades Skeppsholmsbron och Kastellholmsbron.

Promenaden gick sedan under Danviksbron ner mot nästa färja, hållplats Henriksdal i Sjöstaden. På avstånd skymtade vi Sicklauddsbron, även kallad Apatébron efter arkitekten. Vi fraktades nu med M/S Lotten till Lumabryggan, och kunde fortsätta till fots längs kajen. Framme i slutet av kajen kom den första trappan, som ledde upp till Skansbron. Skanstullsbron och Johanneshovsbron såg vi underifrån när vi tog oss ned till Strandpromenaden längs Årstaviken. Vi prickade av de två Årstabroarna och kom fram till Liljeholmsbron vid Hornstulls strand.

Det var överenskommet att träffa en journalist med fotograf från lokalpressen. Hasse intervjuades av två unga tjejer, Mimmi Epstein och fotograf Maja Strand, och berättade vår story om hur det hela startade, hur vi vuxit och hur värdefullt för kropp och själ det är att vandra. Ett reportage med bild(er) kommer i lokaltidningarna.

Efter fotografering fortsatte vi tillsammans med tjejerna förbi Reimersholmsbron (Kluckarnas bro), men över Långholmsbron (Suckarnas bro) till en välkommen utfodring strax under Västerbron. Hasse o Ola bjöd på spetsad, varm dryck och macka med prosciutto.

Efter en trevlig paus fick vi snabbt bryta upp och hasta över Pålsundsbron med målet att hinna ta Riddarholmsfärjan från Söder Mälarstrand till Riddarholmen kl. 12.22 prick. Alla kom i tid, Tompa och Ove med precision samma sekund som båten lade till.

Mälardrottningen passerades och vi stannade till vid Hebbes bro, den kortaste, som går längs järnvägen till Munkbrohamnen. Via en lång tunnel kom vi upp för trapporna till Gamla Stan. Nu var det inte långt till Tullhuset på Skeppsbron och Djurgårdsfärjan. Den tog oss till Allmäna Gränd, varifrån vi gick vidare till Nordiska Museet och dess restaurant.

Lunchen smakade förträffligt (alla åt torsk, utom den senfärdige...) och ansågs trots priset prisvärd. Men, tyvärr var köket inte särskilt smart. Det gick inte att få påfyllning.

En kort glimt av den obligatoriska solen förgyllde dessutom dagen. Ledarna skall ha stort tack för en spännande resa till fots och till sjöss. Det blev 10,5 km exklusive båtfärderna.

Vandrare: Carl-Magnus, Christopher, Per, Jan-Erik, Ove, Tommy, Gurra (delsträcka), Ålis, Hasse o Ola. Jörn skrev.

 

Stravakarta från Jörn (delsträcka)

www.strava.com/activities/1452497146

Runkeeperkarta från Ola

https://runkeeper.com/user/647924622/activity/1133030021?activityList=true&

Bildgalleri

WW - Nybroplan - Djurgården

Länkar

sl.se/sv/info/resa/pendelbatar/

sv.wikipedia.org/wiki/M/S_Lotten_av_Hammarby_Sj%C3%B6stad

sv.wikipedia.org/wiki/Broar_i_Stockholm

 

WW - Fittja - Tullinge

07.03.2018 10:00

Sex WWalkers följde med Mats och Tompa på dagens vandring. Det dröjde innan de anmälde sig vilket medförde en orolig fråga från Tompa om han och Mats skulle bli ensamma på promenaden.
Till Fittja kommer man med både buss och T-bana. Vandrare från södra förorterna kom med blå buss 172 som går mellan Skarpnäck och Norsborg.
Fittja har 7900 invånare och av dessa är c:a 10% svenskar kunde Tompa berätta.
Väl samlade och med en del skämt kring ortsnamnet, som inte lämpar sig i detta forum, så drog vi iväg ner mot Alby-sjön.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Albysj%C3%B6n,_Botkyrka-Huddinge

På andra sidan sjön kan man se Flottsbro skidbacke.
Läs om kungar och drottningar som passerat Flottsbro under kapitlet historia. Plus info om skidbacken förstås.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Flottsbro

Vi kom till Alby gård om vilken Ola kunde berätta att L.M. Ericsson en gång varit ägare. Läs vidare om L.M Ericsson och Alby Gårds historia.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Alby_g%C3%A5rd

Nu fick vi uppleva Mats och Tompas förvarnade slakmotor, vilket på skidspråk betyder att det är flera långa uppförsbackar.
Jag hittade en förklaring i tidningen Computer Sweden(?)
slakmota

lång uppförsbacke – inte så brant, men utdragen. Skidåkarterm som används om konjunkturer.

Efter dessa slakmotor och en bro över sundet till vår andra annonserade sjö, Tullingesjön, bjöds på Lumumba. Våra guider plockade fram 3 termosar med varm choklad spetsad med konjak. Det värmde gott även om vädret inte var särskilt kallt denna dag.
Längre in i skogen stannade vi upp för att höra på ”tystheten”, ett begrepp som hade myntats på föregående promenad om jag förstod rätt.
När flyget till Arlanda hade passerat så kunde vi uppleva tystheten.

Vi kom fram till Tullinge och längs med sjön på Tullinge Strand stannade vi till för att Janne ville läsa en info-skylt (Janne vill alltid läsa de info-skyltar vi passerar). Då kom Jörn på att Hasse fyller år idag. Tompa ringde Hasse som ligger nerbäddad med lunginflammation.
Vi sjöng "Ja må han leva" så att det hördes över Tullingesjön. Vi tror att Hasse blev lite glad även om han ville att Tompa skulle prata närmre i telefon så att han kunde smitta honom. 

Längs Tullinge Strand såg vi stora villor och 2 fantastiska portaler. Den sista tillhörande ett gult hus högt ovanför vägen.
Vi passerade också Klätterklippan som är en 25 meter lodrät klippa.

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96rnberget,_Tullinge

Från Tullinge Strand tvärt vänster följde en lång slakmota upp till Tullinge centrum och Tegners Café&Sushibar där vi kunde äta stora och goda rätter av kyckling, färsbiff och sushi. En mycket innehållsrik meny att välja av. Till kaffet plockade Mats fram en burk med havreflarn.
Tack Mats o Tompa

Dagens vandrare: Mats, Tompa, Ola, Jörn, Janne S, Ove, Jan-Erik och Sven-Olov som skrev rapporten.

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/1440524234

Bildgalleri
WW - Fittja - Tullinge

 

 

 

 

 

 

WW - Gullmarsplan - Telefonplan

28.02.2018 10:00

 

I inbjudan skrev Per, som tillsammans med Olle ansvarade för dagens vandring, att kung

Bore skulle vara med oss idag. Han fick rätt, ofantligt mycket rätt.

När jag efter en del T-banestrul kom till den gosiga hallen vid G-plan prick kl 10 såg jag två påpälsade vandrare sittande på en bänk med neddragna luvor. Inte den ansamling vi numera är vana med.

Vid avmarsch var fem, fyra innerstadsbor och Per som bor ett golfslag från stan. Någon hade försökt nå oss men förblev insnöad......

Per började snällt med en del fakta, se nedan, om rälstrafik och väderkvarnar.

Snart var vi inne i Dianelunds koloniträdgård, grundat 1917, och pulsade i knädjup pudersnö. En av oss gjorde ett märkligt fynd i snön då han stolt uppvisade ett mercedesmärke stor som en CD-skiva. Tänka sig att en jaguarägare släpar på en konkurretsymbol i drygt två timmar.

Några upptrampade stigar tog oss till slut ned till Årstavikens frusna böljor, tätt åtföljt av passagen vid Årsta Gård och en högersväng som ledde till backen - för dagen oplogad - upp till passagen över spåren upp på Liljeholmsberget.

Så fick vi äntligen skrida på plogad planmark längs kajerna bort till Gröndal.

Trekantens norra strand var också snöröjd för dagen.

Men den glädjen var kort: från gåsmarschen i vinterviken till gångvägen, som för dagen var rödpistad, upp till Aspuddens skola, så fick alla bekänna färg. I synnerhet den som hade en stjärna att konka på.

Och så stod vi plötsligt på Torsten Alm gata och gissa vem som bott där?

Just precis:han med märket i bagaget tillika jaguaråkaren.

Ner från denna hylla i naturen till puben Diset i Örnsberg, som passerades i rask fart.

Ännu en röd pist väntade. Vi skulle med hjälp av oskottade trappor ( Mölnvik revisited) ta oss upp till Bäckvägen.

Nu kunde vi ana att ett skrovmål väntade på Konstfack, där vi varit förr med gott (sic) resultat. Och se, vi kom till ett av stans mest prisvärda lunchhak. Fem rätter att välja bland, dryck, kaffe å kaka för 75kr. Om man meddelade pensionärsstatus.

Per ledde oss och Mats, Jörn, Ola gick bakom medan Hasse skrev.

Stravakarta från Jörn

 www.strava.com/activities/1429761066

Bildgalleri

WW - Gullmarsplan - Telefonplan

Länkar: 

sv.wikipedia.org/wiki/Gullmarsplan

sv.wikipedia.org/wiki/Skanskvarn 

sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85rstabroarna

sv.wikipedia.org/wiki/Trekanten_(sj%C3%B6)

www.addfood.se/


 

WW - Åkeshov - Alvik

23.02.2018 10:00

På temat ”De välbeställdas boningar” inleddes onsdagens promenad med samling vid Åkeshovs slott. På Åkeshovs stora egendom byggdes stadsdelarna Nockeby, Nockebyhov, Höglandet, Åkeslund och delar av Riksby. Efter att ha genomgått en varsam ombyggnad, som tagit hänsyn till slottets konsthistoriskt värdefulla interiörer, nyttjas slottet idag som konferensanläggning. Vår vän Janne K satte redan tidigt ett klädsamt lågvattenmärke med sin historia om den pilske baronen som tog så mycket hjorthornssalt i jakten på vännens fru, att hans kista inte kunde stängas: ”En dödlig resning”, som han sa´.

Slottet ligger i direkt anslutning till Judarskogen, ett unikt urskogsreservat. Mitt i det reservat vi traverserade ligger Judarsjön. Namnet Judarn kommer från ordet ljuda, låta. Förr i tiden lät det mycket av fåglar och andra djur från sjön och området, nu var det ganska tyst utom en förskräckt spillkråka som lät sig höras.

Genom naturområdet, ut på Fritidsvägen (!), uppför ett par branta trätrappor, faller av om styrbord, jippar för att ta första rasten på magnifika Mälarblick, vägen som löper parallellt med och ovanför Mälaren och angränsande Lambarfjärden. Nockeby- och Drottningsholmsbroarna i fonden föranledde arrangörerna att upplysa den församlade menigheten att på den tiden (1925) när Drottningholmsbron skulle planeras, de välkända arkitekterna Ferdinand Boberg och Cyrillus Johansson tillfrågades om att lämna förslag. Båda, oberoende av varandra, lär ha svarat att de tyckte att uppdraget var för ”ytligt”. Eftersom svaret blev att ”Det var ju själva meningen”, avstod båda.

Alltnog, rask promenad österut, vi passerade de välbeställdas åldringsghetto Nockebyhov som drivs av Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux, enligt Jörn platsade man enbart om man var fattig och skamsen men hade ett fint namn. (Min lojalitet mot min trätobroder Christopher förhindrar mig att kommentera detta). Gled vi så in under Nockebybrons norra fäste och anträdda den magnifika Grönviksvägen, västra Stockholms Via Dolorosa, om man ser till villapriserna. Enligt Christophers noggranna research var genomsnittspriset under 2017 ca 18-20 millar. Och då ingår inte trängselskatten…

Rask marsch längs med sjökanten, passerade Ålstens Båtsällskap ”som på uppdrag av sina medlemmar skall främja båtlivet samt verka för ett gott kamrat- och sjömanskap…och ge dem möjlighet till ett problemfritt nyttjande av sin båt”. Hear hear! Paus vid Solsidans badplats, vidare framåt med brudarförsedda, f´låt, broddarförstärkta skor intill Mälarstranden, under spårvagnsbron för Tvärbanan och till slut fram till målet, den förträffliga krogen Poké Burger i Alvik. Vid inträdet höjde vi förmodligen genomsnittsåldern bland kunderna till, typ, 42 år.

De som promenerade var Jörn, Kai, Janne S och Janne K, Jan-Erik, Sven-Olov, Carl-Magnus, Hasse, Ola, Ålis, Christopher, Chrille och er devote skribent Göran som trettonde man. Vi vandrade 9,8 km och loggade drygt 14.500 steg.

Som vanligt konstaterar arrangörerna att det var i sedvanligt rå men hjärtlig stämning vi umgicks och som vanligt kunde vi, sagt eller outsagt, bekräfta att ”Vad vore vi utan varandra”?  Vi kan väl sammanfatta det hela som ”Gubbs are hubs”, ett lätt åldrigt socialt nätverk som ingen jävel kan vara lycklig utan.

Stravakarta

www.strava.com/activities/1418610843

Bildgalleri

WW - Åkeshov - Alvik

 

 

 

WW - Sockenplan - Hornsberg

14.02.2018 10:00

Veckans etapp började på Sockenplan. Vädret var givmilt, någon minusgrad och vindstilla. Jodå, solen hittade några luckor i molntäcket. Första stopp Enskede IP. För vissa vandrare en alltför bekant plats. EIK har haft Bosse Ringholm som ordförande och Krister Knös som duktig fotbollsspelare.

Strax söder därom, på norrsluttningen av Hemskogen fanns två hoppbackar. En mindre som tillät hopp mot tio meter och en större med torn som klarade 35-meters hopp. Vi tog oss upp till starten, de flesta utan broddar, vilket var en bedrift. Utsikten var belöningen.

Vi passerade Enskedfältet, en del av Valla gärde med Enskede gård. Årstafältet med golfrange kommer att byta skepnad i framtiden. En ny stadsdel med 10.000 invånare projekteras.

Årsta gård har anor från 1200-talet. Birger Jarl lär ha ägt gården. På 1600-talet ägdes gården av fältmarskalken Jakob De la Gardie och dennes hustru Ebba Brahe. Den mest kända av alla ägare är ”Årstafrun” Märta Helena Reenstierna (1753-1841). Hon skrev dagböcker som gav en god bild av herrgårdslivet under denna tid.

Åtskilliga steg längre bort, vid Nybohov, berättade Hasse om Blommenbergsbacken. Häftigast i stan´. ”Kolsvart” pist. Här tävlade Jean-Claude Killy (alpint trippelguld i Grenoble -68) och Ingemar Stenmark. Underbar utsikt över sjön Trekanten och Stockholm.

Hasse väntade nere vid Trekanten tills alla tagit sig ned helskinnade (isigt före) och ledde oss sedan upp på E4:an. Gröndalsbron och Essingebroarna tog oss torrskodda till Kungsholmen. Via Marieberg och Konradsbergsparken nådde vi så småningom Stadshagen.

Roland gav oss utförlig information om Stadshagens IP. Nuvarande anläggning invigdes 1931. Idag finns två planer, varav den ena sedan 2006 försedd med uppvärmt konstgräs.

Den sista hoppbacken såg vi inte (jo, lite om man kikade genom träden). Den är ett minne blott. På sluttningen ned mot Hornsbergs Strand låg den.

Lunchen intogs på Matdistriktet, Warfvinges väg. Ägaren gav oss en egen alkov, god mat och bra service. Torsken tog slut, men vi fick Wallenbergare för lunchpriset (110:-) som kompensation. Kaffet bjöds vi på.

Vandringen, med tema hoppbackar och historiska idrottsanläggningar blev en av de längsta, 13 km, mestadels i stadsmiljö. Sträckan E4:an till fots överträffar Värmdöleden som extraordinär upplevelse.

Till detta skall läggas att gåtan med temat "Hjärtat i halsgropen" löstes av Janne S, som belönades med en hjärtformad kartong fylld med geléhallon. Tänk Alla hjärtans dag (Valentine´s day) + en stad. Svar: Chicago.

Fotnot: Valentinmassakern inträffade den 14 februari 1929, vid en uppgörelse mellan två kriminella gäng i Chicago: ett italiensk-amerikanskt gäng som leddes av Al Capone, och ett irländsk-amerikanskt gäng som leddes av Bugs Moran.

Vi som var med: Hasse och Roland (ledare), Carl-Magnus,Tompa, Mats, Janne S, Ove, Ålis. Gäster: Lars Moberg och Lasse Nilsson

Jörn och Janne vid pennan

www.strava.com/activities/1407061615

Bildgalleri

WW - Sockenplan - Hornsberg

 

WW - Slussen - Münchenbryggeriet

07.02.2018 10:00

Mössa och vantar på....
Samling utanför Slussens T-Bana med -7 i luften.
Under Chrilles och Jan-Eriks ledning var vi 14 förväntansfulla vandrare som påbörjade dagens ” prommis ”. Starten gjorde oss oroliga. En riktig backe som bidrog till viss mjölksyra i någras ben. Men det var det verkligen värt. Väl uppe på Monteliusgången hade vi en fantastisk utsikt över Riddarfjärden. Här fick Hasse ännu en gång briljera med sina Stockholmskunskaper (framför allt när det gäller kyrkor). Han guidade oss runt bland de 7 synliga kyrktornen

Vi krånglade oss ner till Söder Mälarstrand ( klassisk Stockholm Maraton passage ). Vid Pålsundet berättade Chrille att han brukade förtöja sin båt där och ” pimpla vin ” med sina kamrater hejandes på trötta Maratonlöpare. Tyvärr har denna fina tradition upphört då loppet fått en annan sträckning.
Väl ute på Långholmen blev undertecknad orolig för underlaget, alltså broddar på, men INTE utan problem. Det krävdes assistans av 3 personer för att få mina nyinköpta broddar på plats. Stort tack för den hjälpen.
Denna ö, som ligger mellan Kungsholmen och Södermalm, är 1.380 meter lång och 405 meter bred. Här låg tidigare det kända Långholmsfängelset, numera mer känt för sitt Hotell och Värdshus. Det var här som Jas-planet störtade i mitten av 90-talet.

Efter 1.380 meter kom vi in på ” spritholmen ”, just det Reimersholme. Holmen omges i norr av Långholmskanalen och i söder av Liljeholmsviken. Holmen blev uppkallad efter rådmannen och hattmakaren Anders Reimer. Varför ”Spritholmen”? Jo, 1910 bildades Reimersholms Gamla Spritförädlingsaktiebolag som hade sitt ursprung i Lars Ohlssons Smiths brännvinsfabrik. Här skapades ” en hel/halvböj ”, dvs Absolut Renat Brännvin. Fabriken drevs vidare till 1977 då verksamheten flyttade till Åhus i Kristianstads kommun.

Appråpå sprit det va precis vad vi behövde, hjälpen var nära, dags att syna vad Chrille och Jan-Erik hade i sina ryggsäckar. Hemmagjord Glywein med tillhörande oliver.

Mat ropade flera, först en kortare nedanför Hornsgatan upp mot Ringvägen, där hälseneskadade Olle anslöt. Nu ökades takten mat mat väntade.
Lunchen intogs på Munchenbryggeriets stora matsal. Ingen Gourmet restaurang men dög till 15 hungriga vandrare som avverkat 9,8 kilometer.

Närvarande: Chrille, Jan-Erik, Per, Hasse, Ålis, Ove, Mats, Kai, Jörn, Hans, Janne S, Göran, Jalle och Tompa

Vid pekfingret
Tompa

Stravakarta från Jörn (tyvärr ej komplett. Vissa sträckor saknas)

www.strava.com/activities/1395813338

  

Bildgalleri

WW - Slussen - Münchenbryggeriet

WW - Slussen - Medis

02.02.2018 10:00

Fågelvägen mellan start och slutpunkt var inte lång denna onsdag. Start vid Slussen och målgång vid Medborgarplatsen.
Hur är det möjligt att tio spänstiga herrar behöver hela två timmar och fyrtiofem minuter för att tillryggalägga sträckan?
Förklaringen är förstås Kai´s faktaspäckade vandring, som tog oss runt stora delar av östra Södermalm. 

 

Dagens tema var Per-Anders Fogelström, även kallad PAF, som levde på och skrev mycket om Södermalm. PAF levde mellan 1917 – 1998. Han var tidigt engagerad i ett stort antal föreningar ofta vända till ungdomar. Han blev med åren också ordförande i Svenska freds och Skiljedomsföreningen. Han var medlem i  Stadsbyggnadsnämndens namnberedning, samt författade boken "Stockholms gatunamn". En av hans första böcker hette Sommaren med Monika, och den filmades sedermera av Ingmar Bergman. Mest känd är han för de fem böckerna om staden. Den första heter "Mina drömmars stad".

Vår vandring passerade Mosebacke torg, där vattentornet kunde beskådas. Fråga Göran om ni vill veta vem som var arkitekt. Via Katarina Kyrka (brann ned till grunden senast 1990) kom vi fram till Fjällgatan 30, där PAF bodde de sista 34 åren av sitt liv. Där hade han ett enormt arkiv av stockholmsrelaterade skrifter, många kopierade från Stadsarkivet. Dokumenten ska ha krävt 110 hyllmeter.

 

Familjen Fogelström bodde i Ryssland en tid då PAF var barn. Fadern spekulerade bort alla pengar, skickade sedan fru och barn via Viborg till Stockholm. Fadern emigrerade snart därefter till USA. Sista livstecknet var 1931. Det är sannolikt att den tuffa barndomen, med ensamstående fattig mor, präglade PAF för livet.

 

Per Anders Fogelströms terrass, med enastående utsikt över Stockholms ström, ligger strax utanför huset där PAF bodde.

Södra varvet låg tidigare där Vikingterminalen huserar idag. Endast en byggnad finns kvar, Skeppsbyggmästarbostället. Det kan beskådas på Folkungagatan 147. Kai hade luskat fram att den siste skeppsbyggmästaren som hyrde varvet var dansken Johannes Weilbach, som dog i kolera år 1853, endast 42 år gammal. Hans gravkors finns kvar på Kolerakyrkogården, Skanstull. På Åsögatan fick vi ett kärt återseende då vi passerade Mats gamla hyvelbänk, kraftigt pimpad till diskbänk.

Vandringen anknöt också till förra veckans vandring då vi passerade Barnängens koloniområde i Vita Bergen, ett av Stockholms äldsta, bildat 1906.

 

En av färjorna som trafikerar Södermalm – Hammarby Sjöstad heter Lotten, och är döpt efter en av karaktärerna i PAF´s skildring av Stockholm. Vi fortsatte med raska steg längs Norra Hammarbyhamnen och passerade Eriksdalsbadet. Här låg tidigare Stockholms vattenverk med sina bassänger.

 

Trots att Kai flera gånger läste upp ledtrådarna till gåtan om var vi skulle luncha, kom ingen fram med ett riktigt förslag. Några hade haft det på läppen, men inte tyckt sig få ihop ledtrådarna som skulle leda till tankar på kvarnar, t ex stubbkvarn, mamsellkvarn, m fl kvarntyper (se länk). Lösningen var alltså restaurang Kvarnen, starkt förknippad med en idrottsförening vars namn jag inte nämner pga risken för kraftigt förhöjt blodtryck. Vi fick god mat (9 flundra o 1 pannbiff) á 115 kr, som även inkluderade lite blåbärspa. Dessutom chokladbitar som Kai bjöd på.

 

Väderleksrapporterna var oroande men med vandrarnas sedvanliga tur kunde vandringen genomföras i uppehållsväder. Det började regna först när vi gick ut från restaurangen. Vi gick 8,2 km.

 

Ett stort tack till dagens ledare Kai!

 

Övriga vandrare: Hasse, Ålis, Mats, Roland, Jan-Erik, Sven-Olov, Jörn, Jan S samt Per som skrev.

 

Stravakarta från Jörn

www.strava.com/activities/1384448071

 

Bildgalleri

WW - Slussen - Medis

Länk till kvarnar

sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4derkvarn

WW - Skarpnäck - Liljeholmen

24.01.2018 10:00

 

”Gubbarna på kollo!” Ungefär så skulle man kunna sammanfatta dagens blöta, hala och moddiga vandring, från Vinthundsvägen i Skarpnäck till Boule Bar i Liljeholmen. Det blev en stor, kolonial upplevelse!

Eftersom er vördsamme skribent Göran har den outtalade ambitionen att ständigt sänka humorns lågvattengränser, kan man säga att dagens vandring var både vegetarisk och fruktbar. Som sanna vegetarianer gick vi på eller passerade sådana nyttiga stråk som Purjolöksvägen, Cox Pomonavägen, Rabarbervägen och Broccolivägen liksom de fruktbara boendena Pärongården och Plommongården i Skarpnäck.

Dagens tema var ”Kolonilotter som passerat våra liv” (eller var det tvärtom..?). Enligt obekräftade uppgifter är dessa små vattenhål några av de få ställen där Ola inte bott på, i alla fall inte officiellt. Alltnog, kraftfull start i Skarpnäcks koloniområde, grundat 1936, på den tiden störst i stan med över 554 hus och senare ditlagd dansbana. För säkerhets skull passerade vi Lugna Gatan och sedan i gås-marsch genom Enskededalen med det ryktbara lilla sjukhuset (det som bara bidde en tumme), det idrottsfrämjande Kärrtorps gymnasium där flera av oss pluggat och en snabb passering av författaren P.C Jersilds tidiga bostad. Roland upplyste om att vi just passerat de två sista ännu överlevande Barracudatälten. Därintill den gamla fina spårvagnsterminalen vid Blåsut, i Skärmarbrink syntes den okända lokala biografen Kaza som sen blev stor inspelningsstudio för EMI. Därefter syd Hammarby-höjden, nerför och under Skanstullsbron, marint stopp och inspektion av bron över Hammarby-slussen.

Tillbaka till trygga stan, lång, fin promenix längs med Årstaviken inklusive eländiga skeppsvrak som fortfarande ligger och skräpar, Eriksdalslundens och Tantos koloniområden, allt under beskydd av Sachsska Barnsjukhusets nådiga blickar. Framme vid Liljeholmsbron (ritad av Cyrillus Johansson) annonserades inte vandringens Bergspris, de närmare hundra trappstegen i fem avsatser, upp mot brons norra fäste. Utmattade tvingades vi gå tillbaka, söderut, över Liljeholmsbron, åt ”fel” håll! Men vad gör det, till slut nådde vi målet Boule Bar i Liljeholmen. Arrangören Oves lilla gåta i inbjudan löstes av ingen men det ligger ju helt i samtidens rådande värderingar som vi alla naturligtvis ställer upp på: ”Ingen ska vinna, ingen ska vara bäst, alla har samma kön, ingen ska tro att han eller hon är nåt.” Metoo, ropar Ola. Som vanligt en givande, upplysande och inspirerande vandring med glatt humör och många vänliga tjuvnyp. Vad vore vi utan varandra?

Vi vandrade 11,1 km och loggade cirka 18.900 steg från startpunkten.

15 närvarande, hurtiga vandrare var Ola, Tompa, Jörn, Hasse, Olle, Mats, Chrille, Roland, Carl-Magnus, Kai, Jan-Erik, Jarl,  Ålis, yours truly Göran samt den noggrant förberedde arrangören Ove.

 

Stravakarta från Jörn

 
Bildgalleri

 

WW - Nacka Strand - Mariatorget

17.01.2018 10:00

I vackert om än molnigt vinterväder samlades dagens tappra skara, för vissa efter en båttur från Nybroviken, och gick västerut längs strandkanten. På vägen passerades den vackra Kvarnholmsbron och premiärgicks den ännu inte helt färdigställda och kraftfullt överdimensionerade gångstråket vid Svindersvik. Gamla Saltsjökvarn, numera benämnd Elite Marina Towers, fick denna gång inte besök i baren.

Lotten, en av de många båtar som numera kollektivtrafikerar Stockholms vatten, bjöd på en kort överfärd över Hammarbysjön till Södermalm där mycket uppskattad glögg och pepparkakor av olika kvaliteter serverades av den rutinerade arrangörsduon Hasse o Ola.

 

Blecktornsparken och Kanalplan gled förbi på vänster hand varefter en sicksack-vandring tog oss upp till Mosebacke o Södra Teatern. På vägen beundrades stadens häftigaste takvåning på Östgötagatan (nej, Ola har inte bott där men väl varit där) och en med vacker fasad försedd fastighet på Södermannagatan 44. För detaljer se text nedan.

Efter 9,6 km välkomnades vi av van der  Nootska Palatsets prakt och utspisades en utsökt lunch (Jörn var lyrisk över kålpuddingen..) och ännu en fin vandring kunde läggas till handlingarna.

Deltagarna denna dag var ciceronerna Hasse o Ola samt Ålis, Jörn, Olle, Ove, Per, Carl Magnus o Christopher, vid pennan.

 

Och så en uppmaning till alla: Onsdagen den 31 januari saknar ledare! Boka in dig genom att maila/smsa/ring till Jörn, som under S-Os norrlandsvistelse är vikarie/deputy! jorn.dahlkild@gmail.com/+46 72-502 57 25‬.

Vid pennan: Christopher

Ur Wikipedia om Södermannagatan 44:

i “hörnet Gotlandsgatan låg biografen Ugglan (ej att förväxla med före detta Biografen UgglanFolkungagatan). Biografen och huset ritades av arkitekt Björn Hedvall och invigdes 1927. Ugglan stängde 1941 och den gamla biosalongen nyttjades därefter av Frälsningsarmén som kårsal. Idag finns här Frälsningsarméns Kår 393, som är en församling "med hela människan - ande, själ & kropp - i fokus"

Stravakarta från Jörn

https://www.strava.com/activities/1361378845

Bildgalleri

WW - Nacka Strand - Mariatorget

<< 1 | 2 | 3 >>

Rapporter Kartor VT 2018

WW - Älgö - Solsidan

13.06.2018 10:00
Efter en för de flesta logistisk triumf inom kollektivtrafiken med upp till sex delsträckor landade vi på Älgö och välkomnades av dagens värdar Olle och Ola. Den senare, som uppehåller sig sommartid på ön i sitt hus vid Maren efter att ha bebott ytterligare två hus på ön dessförinnan, inledde med...

WW - Larsbergs brygga - Stockbysjön

06.06.2018 10:00
Näst sista promenaden för våren 2018. 20 onsdagar passerar fort. Janne K hade kallat till samling på Larsbergs brygga. Sol men något kylig vind. 8 vandrare anslöt via Lidingöbanan, båt och cykel. Vi vänder österut. Janne pekar på bygget av Fyrtornet, ett höghus till vilket man just har slagit ner...

WW - Mariatorget - Axelsberg

30.05.2018 10:00
09:59:30 då anslöt den 10:e deltagaren till fontänen på Mariatorget, ( Anders Wisslers bronsstaty ” Tors fiske ” ). Då kan dagens vandring starta i som vanligt strålande sol. 10 tappra vandrare fick inledningsvis uppleva Monteliusgången i en helt ny skepnad, efter att ha halkat runt där uppe under...

WW - Häringenäs runt

24.05.2018 10:00
Häringe slott är ett populärt mål för de som njuter av vacker natur och slottsmiljö. Besökare är hotell- och konferensgäster samt gäster som kommer för att äta eller dricka kaffe på den soliga terrassen. Nuvarande ägare är sedan ett år Vesko Mijac. Förra ägaren Jenny Ljungberg har drivit slottet...

WW - Sandhamn - Lökholmen

16.05.2018 09:30
Det började som en saga och slutade på Nybroplan. Onsdagsgubbarnas vårpromenad inklusive övernattning var i år marint förlagt till Sandhamn och grannön Lökholmen ute i havsbandet. Avfärd med Askungen onsdagen den 16 maj från Strandvägen i strålande sol och högsommarvärme. Resan ut tog drygt två...

WW - Gåshaga - Lidingö C

02.05.2018 10:00
På Hälsans Ö tar man inte bara frisk luft och stärkande promenader på allvar. Även det alla hälsosamma lidingöbor och deras grannar i 10 kommuner lämnar efter sig i hundratusentals toaletter hanteras med största omsorg, fick vi reda på av Jalle vid dagens första stopp några hundra meter från...

WW - Tekniska Högskolan - ToR

25.04.2018 10:00
Dagens promenad tar sin början vid Tekniska Högskolan. Hans är vår färdledare idag. Under vandringen genom Teknis-området så får vi veta att: KTH  har 15 civilingengörsutbildningar, arkitekt, 13 323 helårsstudenter, 1767 forskare, 3563 årsarbetskrafter, 296 professorer. Här låg en gång...

WW - Sickla station - Tollare folkhögskola

18.04.2018 10:00
 Sickla – en plats som växer, breddas och utvecklas – var vår startpunkt för veckans vandring. När den industriella revolutionen tog fart här på 1800-talet flyttade många industrier hit till billigare och rymligare tomter utanför stadsgränsen. Då var det mest lantbruk som rådde runt Sickla. På...

WW - Häggvik - Norrviken

11.04.2018 10:00
Vi startade vid Häggviks järnvägsstation under en strålande sol, det var ju WW onsdag, solens dag. Vi spatserade västerut , korsade E4 via en gång och cykeltunnel och snart var vi inne i en liten skogsdunge som mynnade ut i Järvafältet. Detta skjut- och övningsfält som gjort så många pojkar till...

WW - Gärdet - Nordiska museet

04.04.2018 10:00
In the very very beginning så var det som så, att ingenting fanns. Sen kom naturen och de fyra årstiderna i Sverige och sen kom arrangören Ålis på att, visst ska vi spåra minst fyra vårblommor som därmed blev vandringens tema. Sagt och spårat: vi satte av i maklig sporrsträck från Tessinparken,...
1 | 2 | 3 >>

Rapporter Kartor VT 2018

WW - Älgö - Solsidan

13.06.2018 10:00
Efter en för de flesta logistisk triumf inom kollektivtrafiken med upp till sex delsträckor landade vi på Älgö och välkomnades av dagens värdar Olle och Ola. Den senare, som uppehåller sig sommartid på ön i sitt hus vid Maren efter att ha bebott ytterligare två hus på ön dessförinnan, inledde med...

WW - Larsbergs brygga - Stockbysjön

06.06.2018 10:00
Näst sista promenaden för våren 2018. 20 onsdagar passerar fort. Janne K hade kallat till samling på Larsbergs brygga. Sol men något kylig vind. 8 vandrare anslöt via Lidingöbanan, båt och cykel. Vi vänder österut. Janne pekar på bygget av Fyrtornet, ett höghus till vilket man just har slagit ner...

WW - Mariatorget - Axelsberg

30.05.2018 10:00
09:59:30 då anslöt den 10:e deltagaren till fontänen på Mariatorget, ( Anders Wisslers bronsstaty ” Tors fiske ” ). Då kan dagens vandring starta i som vanligt strålande sol. 10 tappra vandrare fick inledningsvis uppleva Monteliusgången i en helt ny skepnad, efter att ha halkat runt där uppe under...

WW - Häringenäs runt

24.05.2018 10:00
Häringe slott är ett populärt mål för de som njuter av vacker natur och slottsmiljö. Besökare är hotell- och konferensgäster samt gäster som kommer för att äta eller dricka kaffe på den soliga terrassen. Nuvarande ägare är sedan ett år Vesko Mijac. Förra ägaren Jenny Ljungberg har drivit slottet...

WW - Sandhamn - Lökholmen

16.05.2018 09:30
Det började som en saga och slutade på Nybroplan. Onsdagsgubbarnas vårpromenad inklusive övernattning var i år marint förlagt till Sandhamn och grannön Lökholmen ute i havsbandet. Avfärd med Askungen onsdagen den 16 maj från Strandvägen i strålande sol och högsommarvärme. Resan ut tog drygt två...

WW - Gåshaga - Lidingö C

02.05.2018 10:00
På Hälsans Ö tar man inte bara frisk luft och stärkande promenader på allvar. Även det alla hälsosamma lidingöbor och deras grannar i 10 kommuner lämnar efter sig i hundratusentals toaletter hanteras med största omsorg, fick vi reda på av Jalle vid dagens första stopp några hundra meter från...

WW - Tekniska Högskolan - ToR

25.04.2018 10:00
Dagens promenad tar sin början vid Tekniska Högskolan. Hans är vår färdledare idag. Under vandringen genom Teknis-området så får vi veta att: KTH  har 15 civilingengörsutbildningar, arkitekt, 13 323 helårsstudenter, 1767 forskare, 3563 årsarbetskrafter, 296 professorer. Här låg en gång...

WW - Sickla station - Tollare folkhögskola

18.04.2018 10:00
 Sickla – en plats som växer, breddas och utvecklas – var vår startpunkt för veckans vandring. När den industriella revolutionen tog fart här på 1800-talet flyttade många industrier hit till billigare och rymligare tomter utanför stadsgränsen. Då var det mest lantbruk som rådde runt Sickla. På...

WW - Häggvik - Norrviken

11.04.2018 10:00
Vi startade vid Häggviks järnvägsstation under en strålande sol, det var ju WW onsdag, solens dag. Vi spatserade västerut , korsade E4 via en gång och cykeltunnel och snart var vi inne i en liten skogsdunge som mynnade ut i Järvafältet. Detta skjut- och övningsfält som gjort så många pojkar till...

WW - Gärdet - Nordiska museet

04.04.2018 10:00
In the very very beginning så var det som så, att ingenting fanns. Sen kom naturen och de fyra årstiderna i Sverige och sen kom arrangören Ålis på att, visst ska vi spåra minst fyra vårblommor som därmed blev vandringens tema. Sagt och spårat: vi satte av i maklig sporrsträck från Tessinparken,...
1 | 2 | 3 >>

Kallelser VT 2018

WW - Häringe grindar

23.05.2018 10:00
På onsdag 23 maj tar vi pendeltåget till Västerhaninge från Stockholm City 08:46. Vi byter till buss 847 mot Ösmo Centrum.  Vi önskar besked om deltagande före tisdag kl 13:00 för lunchbeställningen. Det blir en lätt rundvandring på c:a 10 km.  Välkomna önskar Carl Magnus och Jörn WW -...

WW - Sandhamn - Lökholmen

16.05.2018 09:30
Kallelse till Sandhamn finns under länken nedan 20180516-17 Lökholmen infosida WW - Sandhamn - Lökholmen  

WW - Gåshaga

02.05.2018 10:00
Välkomna till "Hälsans Ö" och en sjönära vårpromenad. Tag (liksom jag) Lidingöbanan från Ropsten kl. 09.42 och kliv av  i Gåshaga.  Väl mött.//Jarl WW - Gåshaga - Lidingö C    

WW - Tekniska Högskolan

25.04.2018 10:00
Samling vid Tekniska högskolan/KTH:s tunnelbanestations utgång, vid östra station 10.00.  Åk röd linje från T centralen senast 09.53 framme 09.59.    Välkomna Hans WW - Tekniska Högskolan - ToR

WW - Sickla station

18.04.2018 10:00
Inför onsdagens promenad, 18/4, gäller. Samling vid Sickla station 10.00. Det finns 2 bra sätt att ta sig dit, ett är från Slussen där Nacka/Värmdöbussarna går. Tag buss 401, hållplats X kl. 09.45. Kliv av vid Sickla station. Var ute i tid och kolla hållplats, de bygger om Slussen. Det andra är...

WW - Häggvik

11.04.2018 10:00
För onsdagen 11 april: Tag pendeltåg från Stockholm City mot Uppsala 0942 Stig av i Häggvik 10:01. Åk långt fram i tåget. Jag ansluter i Sollentuna. Välkomna! Carl MagnusWW - Häggvik - Norrviken 0942 Stig av i Häggvik 10:01. Åk långt fram i tåget. Jag ansluter i Sollentuna....

WW - Gärdet

04.04.2018 10:00
Samling denna onsdag vid Gärdets södra T-baneutgång Brantingsgatan kl 10:00 som vanligt. Tanken var en vårpromenad men vädret ser ut att bli kyligt och mot eftermiddagen regn. Välkomna Ålis WW - Gärdet - Nordiska museet        

WW - Älvsjö

21.03.2018 10:00
"En stilla lunk genom en hel del sunk..." Välkomna till Älvsjö station. Övre biljetthallen/utanför spärrarna den 21/3 kl. 10:00. Slät mark men isigt till å från.  Broddar  är bra å ha. Hasse & Roland WW - Älvsjö - Västberga

WW - Nybroplan

14.03.2018 09:30
Onsdagsvänner! På onsdag ses vi på kajen vid Nybroplan Båten lägger ut kl 09:30 oavsett vilket färdmedel ni använder dit.  (Några av er bor i resans förlängning t.ex. Tommy m.fl. Ni kan ringa mig) Välkomna Ola & Jörn & Hasse PS. Vi får ev nytt sällskap av engångskaraktär. DS WW -...

WW - Fittja

07.03.2018 10:00
Finland kallas ju för de 1.000 sjöars land. Vi får nöja oss med 2 sjöar. Du kommer att få uppleva oupptrampad mark i dubbel bemärkelse med en del sk. slakmotor. Därför rekommenderar vi broddar på. Vi samlas vid Fittja T-Bana 10.00 som vanligt. Tåget från T-Centralen avgår 09.23. Välkomna Mats...
1 | 2 >>

Rapporter Kartor VT 2017

WW - Igelboda - Solsidan

14.06.2017 10:00
I den femtonhövdade skaran som samlats vid Igelboda station fanns det säkert någon, främst bland de gamla rävarna, som tänkte att Olle skulle vandra någon bättre begagnad runda nu när vi för fjärde gången skulle traska runt i Solsidan. Men oj vad de bedrog sig. Vi bjöds på ännu en knösdesign av...

WW - Bagarmossen - Ältasjön

07.06.2017 10:00
Av med jackor och tjocka tröjor....Solen gjorde sig påmind. Vi blev 10 minuter sena innan vi lämnade Bagarmossens T-bane station mot okänt mål. Med Stefan som guide passerade vi Bagis celebriteters bostäder ( Peter le Marc och Marika Lagercrantz) Vidare genom Nackareservatet, en historielektion om...

WW - Hökarängen - ToR

31.05.2017 10:00
Gråmulen, regntung inledning och snabbt lite huvudbry. Har verkligen Hökarängens tunnelbanestation två utgångar och hur var det nu med norr och söder… Men inte mindre än 15 onsdagsvandrare kom till rätt ställe och dagens turarkitekt Ove kom då med nästa tankenöt. Ett pris till den som kunde klura...

WW - Granhed

17.05.2017 11:53
Ja så stod vi där i det hälleforsnäsiska duggregnet och gjorde oss redo för en blöt onsdagsvandring. Men vi hade bara lämnat Hälleforsnäs södra "förorter" och kommit en bit in i skogen så drog regnet sig tillbaka och vi nio vandrare började justera utrustningen, kanske inte till vanlig onsdagssol...

WW - Dalarö

10.05.2017 10:00
Första uppsamlingsplats denna onsdag var Handenterminalen, där de flesta av dagens vandrare möttes upp av dagens värd Sven-Olov. Efter att ha  guidat oss vidare till buss 839 mot Dalarö och avstigningen vid Schwiezerbaden (där ytterligare tre bilburna medlemar anslöt i tid, trots att...

WW - Björkvik - Björnö

03.05.2017 10:00
Vi träffades vid Slussens bussterminal för avfärd mot okänt mål, Ansvariga för dagens promenaden var Christer och Jan Erik Ja, målet var Björkviksbrygga och Björnön. Kaj anslöt senare efter att ha besökt ett annat Björkvik (Bullandö) och Jörn anslöt till lunch på motorcykel. Väl framme i...

WW - Ropsten - Larsbergs Brygga

26.04.2017 10:00
Föga förvånande var att vi skulle träffas vid Ropstens tunnelbanestation. Det var nämligen herrarna Jarl och Janne K som höll i promenaden denna gång.  Som bekant är de båda Lidingöbor. Startade med att gå över en kall och blåsig Lidingöbro. Jarl berättade att det skall bli en ny bro så...

WW - Sollentuna Kyrka - Norrviken

19.04.2017 10:00
En OS-ande vårvandring 2017-04-19 Denna vandring fick omedelbart en både sportslig och historisk prägel och kan sammanfattas i tre ord: ”olympisk historia” och ”rundningsmärken”. Med utgångspunkt från Sollentuna kyrka kunde vi, närmast andaktsfullt, försiktigt närma oss det rundningsmärke som blev...

WW - Gärdet - Djurgårdsbron

05.04.2017 10:00
Samling på Gärdets T-bana södra uppgången. Deltagare:  Sven-Olov, Hasse, Chrille, Ola, Christopher, Ove, Per, Janne S, Janne K, Jan-Erik  + Ålis som är dagens promenadvärd. Vandringen tar sikte mot Gärdet o Kaknästornet. Ålis lovar en vandring i vårens tecken med blom o...

WW - Eriksvik - Tollare

29.03.2017 10:00
Ledare: Olle Närvarande: Mats, Olle, Hasse, Ålis, Jan-Erik, Kaj, Per, Ola, Ove samt 3 hundar. Sträcka  9,7 km Samling vid Slussen busshållplats P.  Buss 422 mot Värmdö någonstans. Det var lite hemligt var vi skulle kliva av, så det gällde att ha koll på Olle. Vid Eriksvik...
1 | 2 | 3 >>

Promenadkalender 2015

Promenadkalender 2015

05.08.2015 13:01
Hösten 2015 Våren 2015