Restauranger med stjärna i Guide Michelin
10.02.2020 11:47Restauranger med stjärna i Guide Michelin
3 stjärnor och 3 bestick
Frantzén, Klara Norra Kyrkogata 26, Norrmalm (3 bestick)
2 stjärnor och 2 bestick
Oaxen Krog, Beckholmsvägen 26, Djurgården
Gastrologik, Artillerigatan 14, Östermalm (2 bestick)
1 stjärna
Ekstedt, Humlegårdsgatan 17, Östermalm
Matbaren, Mathias Dahlgren, Södra Blasieholmshamnen 6, Norrmalm
Rutabaga, Mathias Dahlgren, vegetarisk, Södra Blasieholmshamnen 6, Norrmalm
Operakällaren, Karl XII:s torg, Norrmalm/City
Sushi Sho, Upplandsgatan 45, Vasastan
Aloe, Älvsjö
Agrikultur, Roslagsgatan 43, Vasastan
GUIDE
Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin
Uppdaterad 18 feb 2019
Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar den svenska huvudstaden med flera berömda stjärnkrogar där finsmakare från när och fjärran får sitt lystmäte. Dags för en lyxupplevelse av rang? Här guidar vi till Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin. En stjärna signalerar ”en exceptionellt bra restaurang i sin kategori” och två stjärnor innebär att restaurangen är ”värd en omväg”. Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är desto mer sällsynta - 2018 fick vi vår första i Sverige.
Sedan 1997 har "god kvalitet, restauranger med bra värde" påpekats med Bib Gourmand-utmärkelsen. Prisgränsen för "Bib" -vederlag varierar från land till land, beroende på levnadskostnaderna. Det handlar dock inte bara om priset - matlagningen måste också vara av god kvalitet.
Tre stjärnor
Klara Norra Kyrkogata 26, Norrmalm/City
Sveriges första trestjärniga krog
Björn Frantzéns berömda lyxkrog låg tidigare i Gamla Stan där den förärades med två stjärnor i Guide Michelin. 2017 flyttade restaurangen in i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city och blev därmed av med sina stjärnor, men det dröjde inte länge innan Frantzén fick sin tredje stjärna och alltså kunde titulera sig Sveriges första trestjärniga krog.
- Öppet onsdagar till lördag – både lunch och middag
- Tar emot totalt 23 gäster
- Avsmakningsmeny på 9 rätter – vilket ger 15 serveringar
- Lounge på plan 5 – matsal på plan 4
- Platsbokning alltid första dagen i månaden kl. 10 för nästkommande månad. fullbokat på 5 minuter.
- Kuvertavgift 3.500 kronor
Två stjärnor
Njut av Norden
Superhyllade Oaxen låg från början på ön med samma namn men finns idag att hitta i ett häftigt gammalt industrikvarter intill vattnet på Djurgården. Den innovativa maten grundas i traditionella tillagningsmetoder samt superlokalt tänk, och skapelserna som landar på tallriken präglas av såväl hållbart jordbruk som av god djurhållning.
Gårdsnära
Nytänkande skandinavisk gastronomi - så beskriver ägarna Anton Bjuhr och Jacob Holmström maten på Gastrologik, stjärnkrog sedan 2013. Här går utbud och kvalitet före efterfrågan, vilket innebär att menyn ständigt skiftar och att varje måltid är unik. Med endast 26 platser gäller det att boka in sin gastronomiska upplevelse i god tid.
En stjärna
Tillbaka till rötterna
Att bejaka ursprunget och använda sig av uråldrig teknik är ett koncept som Niklas Ekstedt (även känd som "Mat-Niklas") har annamat till fullo på den här träkolsdoftande stjärnkrogen på Östermalm. Menyerna består av fyra eller sex rätter med inslag av exempelvis höeldat, fermenterat och flamberat, och inredningen kantas av skandinaviska träslag från krögarens barndom.
- restauranten öppnades 2011 och fick en stjärna 2013
- all mat görs på öppen eld (träkol)
- öppet endast kvällar och servering av avsmakningsmenyer
Fermentering;
Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Då vaknar hälsosamma bakterier till och börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten riktigt hälsosam samtidigt som smaken blir en annan. Tänk vitkål till surkål, mjölk till yoghurt – samma råvara, olika smaker.
Med ett fermenteringsglas är det enkelt att fermentera hemma. De har en ventil som släpper ut koldioxid utan att släppa in luft, så du behöver inte ens tänka på öppna burken för att lätta på trycket, det sköter sig själv. Testa dig fram och hitta nya favoriter.
Södra Blaiseholmshamnen 6, Norrmalm/City
Lyxiga mellanrätter till lunch och middag
Mathias Dahlgrens moderna bistro är ett populärt gourmet-alternativ för den som är sugen på ett par mellanrätter till lunch eller middag. Beställningarna sker allt eftersom, så känn ingen stress att bestämma dig för allt samtidigt. Vill du göra det lite mer avslappnat kan en plats i baren sitta fint.
Karl XII:S torg, Norrmalm/City
Stans vackraste?
Väggmålningar i original, förgyllda paneler och maffiga takkronor. Operakällarens kulturminnesmärkta miljö är känd som en av stans absolut vackraste. Här avnjuts internationell mat för vilken man har tilldelats en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.
- Stjärnkocken Stefano Catenacci har arbetat här sedan 1995
- Många stamgäster vilket gör att a la carte serveras
- ca 60 % av försäljningen är avsmakningsmeny
- här finns även Operaterrassen samt Operakällarens bakficka
Tokyo tur och retur
Knappt två år efter öppning förärades den här superhajpade lilla sushibaren med en stjärna i Guide Michelin. Här serveras en traditionell meny med 15 serveringar och skandinaviska råvaror direkt vid baren i olika sittningar. Längtade du inte redan till Tokyo så kommer du garanterat att göra det efter ett besök på Sushi Sho.
Lyxigt utanför stan
Den hypade finkrogen - belägen i ett villaområde i Älvsjö - har fått hela Stockholm att ta sig tvärs över stan för att äta prisvärda avsmakningsmenyer i snygg miljö. Sedan 2018 kan restaurangen stoltsera med en Michelinstjärna.
Jordbruk i fokus
Agrikultur på Roslagsgatan låter sig inspireras av jordbruk - här serveras en ständigt skiftande meny bestående av fina rätter lagade på råvaror från utvalda svenska gårdar. En liten och personlig restaurang med öppet kök och endast 24 sittplatser.
Information
PLATS
9 adresser
GENOMSNITTLIGT BETYG
4,6 (73 recensioner)
Johanna L.
Redaktör
Om Guide Michelin
Den första guiden kom redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil.
I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 - 5 bestick).
- Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är "värd en resa i sig",
- två stjärnor betyder att restaurangen är "värd en omväg",
- medan en stjärna betyder att det är en "exceptionellt bra restaurang i sin kategori".
Bib Gourmand
Stjärnkrog utan stjärna – men en Bib Gourmand
En populär ”kvarterskrog” som har bra råvaror men ändå till rimliga priser.
Här arbetar Celiné som rekommenderar 2 rätter;
- Steak Tartar , pris 265:- (beroende på tillbehör) är råmalt nötkött eller hästkött. Till detta servera lök, kapris, peppar, Worcestershire-sås samt rå äggula
- Kalvlever Anglais – ett engelskt klassiskt recept med tillbehör knaperstekt bacon, kapris och picklad rödlök; pris 235 Kr
- recept picklad rödlök; 2 lökar, 1 dl. socker, 1 dl. vatten och 0,5 dl. ättiksprit (12%)
Stjärnkrog utan stjärna – men en Bib Gourmand
Här serveras ambitiös mat som vi vill laga just för dagen, med rätter som kommer i små och mellanstorlek. Vi vill skapa en väldigt avslappnad miljö där alla ska känna sig bekväma och välkomna.
- öppet onsdag – söndag från kl. 17
- vi samarbetar med Nynäshamns ångbryggeri På flaska kan man få en ”Nynäs pilsner”.
Vad är Bocuse d’Or?
Bocuse d'Or är en tävling i matlagning som ses som ett världsmästerskap i (fransk) matlagning sedan 1987. Skapat av och uppkallat efter den franske stjärnkocken Paul Bocuse. Tävlingen genomförs vartannat år.
Genom åren har flera svenska tävlande haft framgångar. Mathias Dahlgren vann tävlingen 1997. Melker Andersson, Henrik Norström, Jonas Lundgren, Tommy Myllymäki och Sebastian Gibrand har alla vunnit silver (1995, 2001, 2009, 2011, 2019). Norska tävlande har vunnit tävlingen fem gånger: Bent Stiansen 1993, Terje Ness 1999, Charles Tjessem 2003, Geir Skeie 2009 och Ørjan Johannessen 2015.
Vad är White Guide?
White Guide är en restaurangguide som årligen testar och presenterar närmare 800 restauranger och presenterar dessa i bokform, på webbplats och i en app. White Guide utser också Sveriges bästa restauranger på en gala i Stockholm. Denna gala hålls varje år i början av mars med närvaro av mer än 1 000 tongivande personer från restaurangnäringen, media och andra opinionsbildare.
White Guide skapades 2004 genom en sammanslagning av de två erkända restaurangguiderna Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa. SvD:s vin och matskribent Mikael Mölstad var en av grundarna. Den förstnämnda gavs ut under 17 år och den senare utkom första gången 1985. Namnet och syftet anspelar på den ansedda Guide rouge.
White Magazine lanserades 2012 och innehåller förutom utvalda restauranger från White Guide även artiklar med "målet har varit att skapa en tidning, som speglar och driver den gastronomiska frontlinjen i Sverige. Som går på djupet i trenderna, bakom kulisserna på de kända krogarna och kommer nära inpå alla de dynamiska personligheter som gör kroglivet idag så spännande."