Promenader HT 2021

WW - Strandvägen 55 - Riddarholmen

29.09.2021 10:00

En palatsrevolution! Ungefär så kan man sammanfatta dagens spännande och mycket väl förberedda vandring, signerad Ola. Eller hellre: en palatsevolution där vi fattigt okunniga medlemmar fick en kunskapsmässig uppläxning om mängden privatfinansierade palats som finns i vår vackra huvudstad. Ätterna Bonde och Sparre hade fattat detta redan på 1600-talet och framöver och draperade staden med sina familjebyggnader. Snygg research och ett gott bidrag till Värdefullt Vetande. Starkt jobbat, Ola!. (Se för övrigt de 30 länkar som finns kopplade till denna rapport.).

Arrangören var noga med att påpeka att privatpalats är en företeelse som även härskar i vår tid men att det i sann svengelsk tidsanda numera kallas ’town house’ – i all anspråkslöshet. Därför inleddes vandringen utanför Strandvägen 55, Rosenska palatset. Vidare på Storgatan förbi Fredrikshovs slott, ut på Narvavägen, förbi franske ambassadörens privatbostad, en avstickare till Tysta Gatan (à propos town houses), helt om längs Karlavägen, förbi Carlssonska palatset/skolan på Kommendörsgatan, ner för Artillerigatan, höger på Strandvägen, fram till Hallwyllska palatset med sin spännande och romantiska, sena 1800-talshistoria. Genom Berzelii park till Bååthska palatset och Blasieholmstorg, ner till Hovslagargatan och höger ner mot strömmen, höger igen, förbi Grand Hotel samt in i Kungsträdgården med rast och vila intill Mohlins fontän. Därefter gåsmarsch mot Arvfurstens palats (”Sophia Albertina aedifidavit” som den frånvarande Christopher nogsamt hade påpekat), över Riksbron, förbi Riksdagshusen och alla dessa Trygghetsväktare, in i Gamla Stan, upp mot Slottet som arrangören så finkänsligt kallade Oxenstiernska palatset, tillbaka västerut läng den nedlagda historiska krogen Catellin, stopp utanför Högsta Domstolen, ett av de många Bondeska palatsen, förbi Riddarhuset och ut mot Sveriges palatstätaste område: Riddarholmen. Rask vandring över de kullerstensbelagda gatorna med avslutning i Wrangelska palatset som numera huseras av Svea Hovrätt. Efter nogsam flygplatssäkerhetskontroll därstädes fick vi njuta av en god husmanskostlunch på sagda hovrätts restaurang – och till vår glädje möttes vi där av Hasse, vår grundare och ’primus inter pares’.

Ja, se detta var en riktig vandring full av värdefullt vetande, extremt väl förberett av arrangören Ola som generöst bidrar med länkar (se nedan) till alla palats vi passerat. Inte att förglömma alla palats på Södermalm (till exempel van der Nootska palatset på St.Paulsgatan, Mosebacke, Skatteskrapan och andra världsliga palats, Medborgarbadet etc.) som vi inte hade tid att passera. Det får bli en annan vandring.

Vandrande Vålnader denna gång var Jan K (delvis), Janne S, Ålis, Carl-Magnus, Sven-Olov, Per, Olle, Mats, Jan-Erik samt yours truly Guran med medföljande gäst Eva Wiklund. Vi loggade futtiga 7,8 km men hade desto trevligare.

Länkar till palatsinformation från vandringen 210929

von Rosenska palatset, Stockholm – Wikipedia
Bromska palatset – Wikipedia
Hallwylska museet – Wikipedia

Utrikesministerhotellet – Wikipedia

Douglaska palatset – Wikipedia

Bååtska palatset – Wikipedia

Burmanska huset – Wikipedia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Makalös

https://sv.wikipedia.org/wiki/Banérska_palatset

https://sv.wikipedia.org/wiki/Barclayska_huset

Torstensonska palatset – Wikipedia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Horns_palats

Adelcrantzska palatset – Wikipedia

Bondeska palatset – Wikipedia

Sagerska huset – Wikipedia

Ruuthska palatset – Wikipedia

Tessinska palatset – Wikipedia

Flemingska palatset – Wikipedia

Axel Oxenstiernas palats – Wikipedia

Beijerska huset – Wikipedia

Bondeska palatset – Wikipedia

Petersenska huset – Wikipedia

Ryningska palatset – Wikipedia

Hessensteinska palatset – Wikipedia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Stenbockska_palatset

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sparreska_palatset,_Riddarholmen

Schering Rosenhanes palats – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov som anslöt en bit upp på Narvavägen

Wednesday Walk | Walk | Strava

WW - Kallhäll - Görväln

22.09.2021 10:00

Carl Magnus hälsade välkommen vid Kallhälls pendeltågsstation där dagens vandrare samlats i god tid. Imponerande var att kamrat Jan S passerade spärren med sekundprecision på utsatt tid.

Färden gick sedan norrut efter det att vi fått oss en portion värdelöst vetande till del då vi  fick veta att här har bott såväl Ingvar Carlsson som Anna-Greta Leijon och att befolkningen numera uppgår till 82 000 personer.

Efter en imponerande utsikt över Mälaren från tågtunnelns tak vände vi söderut och gick igenom Bolinders fabriksområde. Firman bildades 1844 i Stockholm av bröderna Jean och Carl Gerhard och tillverkade ångmaskiner, kaminer, husgeråd och mycket annat, t o m utombordsmotorer. 1909 flyttade verksamheten till Kallhäll och verksamheten lades ned 1956. Se länk nedan om du vill veta mer!

Det nybyggda och trivsamma området Bolinders Strand passerade vi och så även Kallhälls gård som använts som sommarbostad till familjen Bolinder och senare som firmans huvudkontor. Efter en kortare kafferast gick vandringen vidare in i Görvälns naturreservat. Strax norr om Görväln tvistades det om vad det var som växte på ett fält vilket Carl Magnus redde ut senare via sms till gruppen med följande info: ”Den blå blomman som vi såg på ett helt fält idag heter Honungsört. Denna blomma älskas av humlor och odlas för deras skull”.

Väl framme på gårdsplan framför Görväln berättade Christopher, vars farföräldrar ägt stället, om några minnen från sin barndom där. Nuvarande huvudbyggnad med flyglar byggdes i mitten av 1600-talet och ägs numera av kommunen och är ett populärt konferensställe med en utsökt restaurang.

Vi traskade vidare genom slottsallén och in på vindlande skogsstigar norrut och kom efter 9,7 km vandring fram till dagens matställe där lunchen avnjöts.

Dagens vandrare, 13 till antalet, var Carl Magnus, som alltid påläst arrangör, Göran, Olle, Stefan, Ove, Jan-Erik, Sven-Olov, Tompa, Chrille, Jan S, Per, Ålis och Christopher, vid pennan.

Stravakarta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/6000487460

Länkar till Bolinders och Görväln slott

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bolinders

sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6rv%C3%A4lns_slott

 

 

 

 

 

 

 

 

WW - Gärdet - Karlavägen - Londoner

15.09.2021 10:00
Med Ålis som värd och samling vid Gärdets T-bana ” luktade ” det Djurgården runt.
Men ack vad vi blev lurade……..
När Ålis tog till orda och meddelade att det blir stadsvandring med tema ” gamla ” biografer föll våra hakor ner i asfalten.
Det visade sig att Gärdet/Östermalm var rikt på många små biografpärlor såsom Gärdesbiografen, Puck och Fågel Blå.
I dessa gamla biografsalonger fanns idag mäklare, arkitektkontor eller dataföretag.
Vidare ner mot de centrala delarna av vår huvudstad där vi blev varse att blandningen nedlagt och aktuellt utgjorde en fin blandning.
 Zita mot Rigoletto, Sture mot Saga, Astoria mot Filmstaden.
Nästa stopp Klara Norra Kyrkogata även kallad Klara Porra. Ingen i gruppen kunde erinra sig vad namnet på den sista Porrbiografen hette som låg här. Den hette Hollywood.
Rast vila och förtäring på Norra Latins gamla skolgård. Sedvanlig kanelsnurra med en juicetetra stärkte våra något uttröttade kroppar.
Det fanns ju fler biografer att beskåda, vid Odenplan låg ju nedlagda Metropol.
Vad jag minns hittade vi ingen på Odengatan upp mot Birger Jarlsgatan. ryggvärk och hunger  kanske påverkade undertecknad.
Nu blev snacket om en efterlängtad lunch allt påtagligare, ok tyckte även Ålis men först måste vi korsa genom Humlegården upp mot Karlavägen.
Där i fjärran var det en hägring? Nej Puben Londoner, och där anslöt även Göran och Christoffer.
Är inte övertygad att dom var värda lunch efter att ha undvikit 9,15 km, men okeyera.

Deltagare på denna stadsvandring var:
Carl-Magnus, Sven-Olof, Ove, Per, Chrille, Ålis och pekfingervalsens okrönta konung
Tompa
Strava-karta finns från mig, Sven-Olov. Min mobil verkar ha tröttnat, Strava svängde ut åt alla håll längs vår promenad så den slutade på alldeles för många kilometer. Men den visar var vi gick.
www.strava.com/activities/5963537227
Här ett bildgalleri över några av de biografer Tompa så målande har beskrivit.  Den första här är Gärdesbiografen.

WW - Gullmarsplan - Slakthuset

08.09.2021 10:00

Denna onsdag var en dag med mycket bra väder, från lite mulet vid start, till solsken och över 20 grader vid avslutningen. Dagen blev faktaspäckad och först fick vi information om själva Gullmarsplan, torget som har sjöinspirerat namn liksom de flesta gatorna i Årsta. Torget är ett bra exempel på arkitektur från sent 40-tal till tidigt 50-tal. Torget är livligt besökt, delvis beroende på de goda kommunikationerna. Men även för ett stort sug efter de inte helt lagliga varor som säljs här…

Själva vandringen började när vi gick ner till Årstaviken. Vid en båtklubb hade dykare städat sjöbotten och fått upp ett stort antal däck och skrot.

En seg uppförsbacke ledde till Gamla Årsta IP, här belönades vi med Festis och kakor. Vidare in i Årsta till några barnrikehus i rött tegel. Här fanns en stor gunga som passade bra för gruppfotot.

Enskede Gårds T-banestation passerades, lika bra att titta ordentligt, för den försvinner när T-banans sträckning ändras om några år. Den och Globen ersätts med en station i Slakthusområdet. I området har släkterna Palmfelt och Odelberg verkat, och båda har gator uppkallade efter sig.

Enskede Gård har också en gymnasieskola, bredvid låg tidigare stadens plantskola för träd.

Stockholms Elektricitetsverk Enskedestationen. Tyvärr finns inga säkra uppgifter om vem som var arkitekt. Men visst måste det vara en Bobergare?

Slakthusområdet, invigt med pompa och ståt 1912. Kvartersnamnen har förstås slakterianknytning, t ex Hjälpslaktaren. Numera är det ett område under förvandling till nöjen och bostäder. Jag noterade att Schumachers bageri, min gamla arbetsplats under studietiden, numera bara är en grushög. Men flera av de gamla byggnaderna ska sparas, och nya byggas.

Göran hade genom sitt stora kontaktnät, och oändliga charm, lyckats boka in oss på Restaurangakademien, en restaurangskola ägd av grossisten Menigo. Det blev en måltid jag sent ska glömma. Gårdskyckling med jättegod sås och andra tillbehör. Till det serverades en fantastisk äppelmust. Inte nog med det, det blev efterrätt också! Morotskaka med smörstekta äppelbitar och goda krämiga såser, med så komplicerade namn att jag inte minns dem.

Ett stort tack för vandringen!

Dagen ledare: Göran och Roland

Vandrare: Stefan, Olle, Jan S, Carl-Magnus, Christopher, Ålis, Chrille, Sven-Olov
och Per som skrev

Fakta om Gullmarsplan

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gullmarsplan

Det finns mycket att läsa om Slakthusområdet

https://sv.wikipedia.org/wiki/Slakthusomr%C3%A5det

och Enskede Gård

https://sv.wikipedia.org/wiki/Enskede_g%C3%A5rd_(stadsdel)

och Enskedestationen där vår Ferdinand Boberg verkar ha haft ett finger med i spelet

sv.wikipedia.org/wiki/Enskedestationen

Sist vår Strava-karta 

www.strava.com/activities/5925728517


WW - Nacka Strand - Medborgarplatsen

01.09.2021 10:00

Denna gång hade vandrargruppen ökat med X% sedan föregående onsdag, från 6 till 8 personer! Vädret var vackert och fint, kortbyxor (sista gången för säsongen?)  blev aktuella!

Vi startade från Nacka Strand dit vi kom i båt eller med buss! Färden bar sedan av inåt stan (trodde vi), men när det var dags att ta sig upp till den nya, fräscha Svindersviksbron blev vi hänvisade att fortsätta framåt in i viken, dvs som man varit hänvisat till i decennier innan bron! Således fick vi se bak- och undersidan på själva slottet Svindersvik samt den omskrivna marinan och husbåtshamnen, som nu fått fart på byggandet och inflyttning.
Därefter fortsatte vi in mot Hammarby Sjöstad och gick längs dess södra kajkant mot Skanstull. Över bron och sen var vi på Årstastranden som vi följde till den STORA och välkända båtklubben, Årsta Segelsällskap, där Chrille bland oss är klubbmästare! Med sin respektingivande nyckelknippa kunde han ta oss fram i området och in i dess kylskåp där han lätt trollade fram ett större antal öl och diverse snacks! Mycket uppskattat! Han berättade sedan om båtklubben och problemet med att driva en sådan och hur vissa av de 800 medlemmarna kunde missbruka sitt nyckelinnehav med att bjuda in massor av slabbande gäster utan båtar. Det stora båtupplaget förvandlades sommartid till parkeringsplats, som alla möjliga kunde använda utan att betala eller bötfällas för detta! Anarki men också ett tips…..
Därefter kryssade vi igenom den vackra koloniträdgården för att komma in i egentliga Södern. Där fick vi spatsera på nya (för de flesta av oss) fina gator med vackra hus och planteringar. Till slut hamnade vi på Chrilles stamlokus på Medborgarplatsen där vi kunde äta bra och prisvärd mat med en stor stark öl för bara 39kr!
En trevlig och delvis annorlunda promenad som vi tackar arrangörerna Chrille och Jan Erik för! Det blev mellan 9 och 12 km, beroende på vem och när man frågar sträckläsarna.
Vandrade gjorde förutom ovannämnda två, undertecknad, Jörn, Ålis, Olle, Sven- Olov samt Göran.
 
Vid en sen penna, Jan Siegbahn 
 

Bilder och historia om Eriksdalslunden
sv.wikipedia.org/wiki/Eriksdalslunden

Strava-karta från Sven-Olov som slog på Strava efter c:a 1,5 km så vår promenad blev ganska precis 10 km
www.strava.com/activities/5887056585


Se här hur det är tänkt att se ut framöver på södra Kvarnholmen
vimeo.com/154973817

 

WW - Ropsten - Bosön

25.08.2021 10:00

Säsongpremiär hösten 2021 med sex tappra vålnader, orädda inför det aviserade busvädret. Nu har vi äntligen återgått till grundprincipen att vandra från punkt A till punkt efter ett påbud från VSL (Vår Store Ledare) Hasse. I sammanfattning kan man säga att detta var ett ”Kulturvarv på Lidingö” – i alla fall ett varv fullt av kulturarv. Och busvädret skrämde vi bort, fick både uppehåll och en gnutta sol.

Om någon stad eller kommun skulle ha en bro i sitt stadsvapen så är det just Lidingö. Totalt har det byggts fem broar mellan Lidingö och fastlandet under åren 1803–1971 varav de fyra senaste mellan Torsvik och Ropsten. De tre första broarna var flytande broar, som ersatte varandra i tur och ordning och slutligen av dagens Gamla Lidingöbron. Broarnas historia är en fascinerande läsning, googla gärna på ’Lidingöbroar´.

Start vid busstationen i Ropsten, ut över Värtan på Den Gamla Lidingöbron där numera bara vi och Lidingöbanan (spårvagnen) går. Till höger vid brofästet nedanför Torsby och sedan den sega, långa vänstersvängen upp till Hersby, över stora vägen, förbi kontorsbygget Lidingö Arena och ner mot centrum och kommunhuset. Där skulle enligt Janne K finnas en utställning om Lidingös alla broar men den hade tydligen flutit bort för ankomsthallen var stor, tom och torr. I stället fick vi släcka den kulturella törsten i det berömda Raoul Wallenbergmonumentet  i stadshusparken, en skulptur i brons av skulptören Willy Gordon, nära fyra meter hög. Den föreställer Raoul Wallenberg som räcker skyddspass till hotade människor. Som komplement finns en minnestavla, bestående av tre stenar, som beskriver Raoul Wallenbergs gärning.

Sen vidare österut fram till nästa kulturtörstsläckare: ”Hästskojarparken” med därtill hörande skulptur (se bild) där man bokstavligen kollar hästens tänder, enligt lidingökonstnären Sven Lundqvist. Gåsmarsch vidare längs med gamla Stockholmsvägen och de vackra grosshandlarvillorna, passerade elstationen i tegel (eventuellt en Bobergare), fram till ombyggda idrottsvallen, upp på Norra Kungsvägen, förbi pangsjonärsghettot Björnbo, fram till Rudbodas radhus från tidigt 1960-tal och vik in till vänster på Bosövägen. Brant nedförsbacke, brant uppförsbacke, förbi delar av Bosöns idrottsgruppsboenden och spelhallen (fotboll, handboll och sådana slags spel, inget annat som spel & dobbel och som har med pengar att göra), upp till receptionen och, äntligen, restaurangen. Bosöns restaurang är öppen för alla och har en bred, god, generös buffé som vi alla uppskattar.

Vandrande vålnader denna premiärvandring voro Janne K(arrangör), Stefan, Sven-Olov, Chrille, Ålis samt yours truly Guran men inte Janne S som skyllde på plötsligt inkommande barnbarn. Vi loggade 7,21 km eller motsvarande drygt 12.000 steg, till glädje för alla våra anhöriga, husläkare och andra sörjande.

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/5849698950

Läs om Lidingöbroarna
sv.wikipedia.org/wiki/Liding%C3%B6bron

<< 1 | 2