Promenader VT 2021

WW - Björknäs - Tollare

20.01.2021 10:00

En onsdag med lite regnig väderprognos för WWalkers men som skulle visa sig bli en fin dag.
Chrille inledde med en föredragning om sin tid som busschaufför och hur han klev upp ur bingen, åt en frukostmacka, hoppade på bussen till Björknäs för vidare arbete som chaufför av utvald buss på Björknäs bussdepå.
14 vandrare började sedan dagens vandring förbi Eknäs och Tollare som har många backar och trappor, det är ett kuperat område med högsta höjd c:a 40m över havet.



På vägen vinkade en taxi-chaffis på oss och bad om hjälp. Han hade backat sin bil för långt ner i diket.
En mycket tacksam kille kunde åka vidare.



Första strandnära kontakt Eknäs vid Skurusundet.



Lång väg uppför via trappor och backar till Tollare folkhögskola med sin fina restaurang som var stängd.
Det nybyggda bostadsområdet vid Tollare bjöd på ännu en trappa ner till Duvnäsviken där Chrille och Jan-erik bjöd på glögg, varm saft och en härlig kaka bakad av Nettan.


 

Efter att ha beundrat Trapparken så är vi uppe på höjden igen och genom Tollare tunnel, naturreservat och villaområden tillbaka till Björknäs bussdepå där några går för att äta lunch och några åker hem till lunch.

Vandrare denna dag: Jan-Erik, Chrille, Hasse , Ålis, Olof, Tompa, Per, Ove, Christopher, Göran, Christian, Jörn, Janne S och undertecknad
/Sven-Olov

Tollare pappersbruk
sv.wikipedia.org/wiki/Tollare_pappersbruk

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/4651030672

På begäran finns här en statistik över besökare senaste 30 dagarna

WW - Liljeholmen - Malmgårdar

13.01.2021 10:00

Det var nio mössförsedda vandrare med tumvantar och broddar som lyssnade till Pers annonsering av årets premiärpromenad vid Liljeholmens T-bana:
Vi ska besöka några av våra allra äldsta sommarstugor på Söder med omgivningar. Och det medan vita flingor sakta föll mot den nyfrusna snömodden. ”Stugorna” ifråga var malmgårdar, herrgårdsliknande byggnader på hyfsat stora tomter uppförda åt väl bemedlade adelsmän och borgare. På 1700-talet i huvudsak.

De 8 gårdar som vi hann med denna onsdag är väl beskrivna i det manus som Per bifogat - titta igenom det och du får en bra blick över ”hänget” i den gustavianska stockholmssommaren.

Vi började med händelse för bara 108 år sedan. Starten på den olympiska cykeltävlingen 1912. Skylten (som Roland nog är skyldig till?) står i kurvan där Tvärbanan svänger mot Gröndal - för dagen helt igenisad.

Bara 5 minuter därifrån på en ”innergård” bildad av nya höghus ligger Katrinebergs malmgård med små flygelbyggnader och allt. Karl XIV Johan hade gården som ”puderpaus” innan han äntrade Staden.

På andra sidan Liljeholmsbron, vid nuvarande brofäste, låg Jacobsbergs gård till 1936 då den flyttades till Skansen.



På östra sidan av Högalidskyrkan ligger än i dag Kristinehofs malmgård. Med vitt skilda användningsområden under de gångna 250 åren har gården stått pall för det mesta. Idag ett sommarkafé.

Efter ännu en kort sträcka på den numera sönderhuggna Brännkyrkagatan stod vi framför Hotel Hellsten - läs på i Pers beskrivning. En pampig byggnad.....
Därifrån ner till tegelkollossen Maria skola och längs Wollmar Yxkullsgatan fram till hörnet Torkel Knutssongatan - en plats som kräver särskild färdighet i diktion att klara av. Där ligger det Reenstiernska palatset med sin holländskt inspirerad fasad.


Och runt hörnet på Timmermansgatan vid St Paulsdito ligger ännu en gård, som Per beskrivit ingående.

På St Paul ligger stans bästa fik enligt säker källa med det originella namnet Kaffet. En bit längre fram svängde vi in på Skaraborgsgatan, inte helt bekant för alla i lokalbefolkningen. I parken mitt emot Almgrens sidenväveri serverade Per dricka med hembakade kakor. Som gick åt. Fort.

Sedan fick vi sträcka på benen i söderdiket efter vi passerat Bofills båge d v s Södermalmsalle’n.

Lägligt nog slutar diket vid Ringvägen, som på andra sidan bjuder på Tantolunden i vars närmaste hörn visar upp en säregen, franskt enligt Pers expertutlåtande, pissoar. En skänk från ovan för några av oss.



Granngården var den Ekemanska gården, som återfinns i beskrivningen.



Så fick vi lite vidgade vyer vid passagen över Årstabron, som slutar i en hissfärd, runt 30 lodmeter ned till kajen.



Därifrån såg vi Molitors gård rakt under bron vi gått på.

Borta vid Skanstull, Blecktornsparken ligger ännu en gård värd att läsa om.

Lunch intogs i ”HM-husets” lunchservering.

Per ledde oss: Olle, Tompa, Crille, S-0, Jan-Erik, Ålis, Jörn & Hasse som skrev.

sv.wikipedia.org/wiki/Malmg%C3%A5rdar_i_Stockholm

WW Malmgårdar 13 januari.docx (21982)    OBS!  Den här filen laddas ner, du får sedan öppna den från dina nedladdade filer.

Strava-karta från Jörn

www.strava.com/activities/4613327755

 

<< 1 | 2 | 3