WW - Alvik - Fleminggatan

17.10.2018 10:00

Alviks torg kl 09.55:
Carl-Magnus anländer till ett grådisigt, trafikbullrigt och i stort sett charmlöst torg för att ansluta till de övriga tio väntande vandrarna (vv).
Ledningsstyrkans ledare, Christofer, introducerar dagens ”S-märkta och Ö-kända” promenad och vips är vi nere på Alviks strand, fjärran trafikljuden men nära mälarböljornas kluckande.

Redan under den första kilometern hade ledarduon, Göran & Christofer, lagt in en ”avskiljare”, den branta backe som skiljer oss elva i två grupper : stön & stånk samt äntligen lite motstånd. - Det skulle komma mer av detta.


Väl uppe på tvärbanebron på väg mot St Essingen lät Göran berätta, när vi väl samlats igen, att den fem år gamla Tvärbanan är 19 km och att bron byggdes för att fullborda den halvcirkel som tvärbanans sträckning bildar.


Några hundra meter in på ön på väg mot en av dess strandpromenader passerar vi en stor byggnad med IOGT-NTO skyltat över ingången. Här kunde en något allmänbildad öltörstande blivande lunchätare ana nån Uggla i en mosse - fullt befogat ska det visa sig.
Strandpromenadens abrupta slut förvånade ledarna (!) liksom stigningens längd gjorde för en del av oss. Den, stigningen, räckte ända upp till öns topp och det där belägna kyrktornet med tillhörande kyrka med tidstypisk - 1959 - design av Cyrillus Johansson, som dessutom snitsat ihop såväl Årstabron som Nikkaluokta kapell.

Andligt styrkta lämnade vi den stora till förmån för den lilla Essingen.
Halt blev det på Primusgatan utanför ett hus från primustiden, cirka 120 år sedan. Ledarna beskrev målande hur fabriken och dess medarbetare hade det på den tiden.

I hörnet på huset vi stod vid satt ett ca 40 cm stort järnbeslag under takfoten vars namn ledningen eftersökte. Men intet skola de finna.....
Det är ett ankarslut, som är den synliga delen av ett ankarjärn och vanligt förekommande på större byggnader från mitten på 1500-talet till 1800-talets mitt.

Från denna lilla ö över till den stora Kungsholmen och mera mälarkluck ända fram till Rålis. Och uppför den okända delen av St Eriksgatan, som nog var lite utmanande för några av oss så här på slutet av vandringen. Välbehövlig paus kom vid den snart 88-åriga laureliusritade brandstationen. Tvärs över Hantverkargatan ligger Kungsholms gymnasium, tidigare HALK, högre allm. läroverk på Kungsholmen.

Lunchen intogs på ett nära nog stamlokus: HSB-husets matsal en trappa ned bakom den fantastiska intarsiaväggen från tidigt 40-tal. Den obefintliga ölserveringen behöver ingen kommentar.

Vi gick 9 km i behagligt promenadväder under ledning av Christofer & Göran följda av S-O, CM, Jan S, Tompa, Mats, Ola, Ålis, Hans och
Hasse, som plitade ned ovanstående.

Strava-kartan 
www.strava.com/activities/1910013311