WW - Bromma flygplats runt

28.10.2020 10:00

Samling på en jättestor nästintill tom P-plats vid Plantagen i Bromma. Stora frågan: när börjar regnandet? Svaret kom först efter två timmars vandrande, och då i hård motvind. Men med bara 10 minuter i den strapatsen kunde vi glida in i vår skyddade och ödsliga restaurang.

Innan dess kunde vi i sedvanlig trivsam samvaro vandra runt Bromma flygfält, något som säkert inte många människor gjort före oss!

Startplatsens ödslighet och allmänna förfallostatus, förklarade vår ciceron, berodde på att hela området och mer därtill skulle exploateras och bebyggas med 900 lägenheter. Således början på den stora exploateringen av Bromma flygfält som diskuterats i decennier.

Vi passerade två fina koloniområden med byggnader som mer såg ut som enklare sommarstugor än redskapsskjul. Avgränsningar dem emellan påminde mer om småstadsvägar än stigar, och de hade latinska namn efter växter.

Vi kom till så fram till änden av startbanan, där vi fick reda lite mer om flygplatsen. Den öppnades den 13 maj 1936 av Gustav V och den förste passageraren var Prins Bertil (måste varit dennes sonson och nuvarande kungens farbror). Under utbyggnaden gjorde arkeologiska utgrävningar varvid man fann 243 gravar på åtta gravfält från 500-600 talet (alltså tidsperioden mellan Agia Sofiadomkyrkans byggande i Konstantinopel och Muhammeds födelse). Här bjöds vi också av den gode Mats på en halvvägsdryck i form av en vietnamesisk/thailändsk brygd med inslag av kaffe, läskedryck och jag vet inte vad i en miniflaska med exotisk skrift. Gott var det ändå!

Efter att ha gått på ängar och fina gångstråk hamnade vi så småningom på själva Bromma flygplats, där det var tomt och öde. Tio bilar på den stora parkeringen och ett parkerat flygplan kunde vi notera. Bra läge egentligen för att lägga ned detta, så får moderaterna tycka vad dom vill om ”det omistliga värdet för Stockholms och landets näringsliv”. Men själva flygplatsbyggnaden blev förklarad som byggnadsminne 2010 (även om man som estet skulle tycka att den byggnaden vore det första att riva….). Efter att Arlanda flygplats färdigställts 1962 flyttades utrikesflyget dit, men efter Sveriges inträde i EU är utlandsflyg ändå välkommen. Nytt flygledartorn tillkom så sent som 2002, som nu finns i det nya affärsområdet som byggts upp utanför flygplatsen.

Av byggnadstekniskt intresse kunde vi notera att hangar 1 byggts delvis med återvunna rester, fackverksbalkar, från den då rivna Tranebergsbron. Tidig återvinningstänkande således! Intressant att veta också att hangarerna från den tiden, rotade av Paul Hedqvist, var norra Europas största då. Idag är Bromma Blocks ett av Sveriges största köpcentrum med drygt 100.000 kvm shoppingyta och cirka 150 butiker.

Vi kunde också notera att Tvärbanan nu kommit fram till Bromma flygplats, även om den inte var igång ännu, alltså Kistagrenen som passerar Alvik och Helenelund (hela sträckan kommer att ta 23 minuter).

Efter att ha rundat flygplatsen och affärsområdet på asfaltsgångar kom vi återigen in i naturen. Vi passerade då intill Bällsta kvarn från 1855. Den var i holländsk stil, dvs man kunde vrida vingarna mot lämplig vind. Kvarnen flyttades vid Bromma flygplats konstruktion från bergstoppen där till Kvarnbacksvägen numera av flygsäkerhetsskäl. Fina gamla träbyggnader kunde vi också notera, vilka varit mjölnarbostäder och sädesförråd, numera tillhörande bygdeföreningen.

Sist kom vi fram till fältet nedanför Plantagen, där bågskytteklubben IF Ulvarna höll till. Känt för att Krokodilernas IF år 1998 hade sitt klubbmästerskap där!

Efter detta togs regnkläderna av och vi åt god jugoslavisk husmanskost för bara 90 kr och på coronadistanserade runda bord. Cirkeln var sluten! Tack Mats för en fin vandring i jämn som ojämn terräng!

Vandrare: Mats (ansvarig), Jörn, Ålis, Chrille, Hasse, Carl-Magnus, Per och Jan S vid tangenterna.

 

Stravakarta från Jörn: www.strava.com/activities/4254104976