WW - Elfvik - Lidingö C

22.05.2019 10:00

Dagens vandring fick mig att tänka på betygssättningen i musik under ledning av fröken Dahlman i Skarpnäcks skola. Pojkar och flickor delades upp i separata grupper för solosång. Fröken Dahlman ackompanjerade på pianot. Något vidare musikbetyg blev det inte för mig, men jag kommer ihåg sången som ofta valdes av oss gossar:

Nu grönskar det i dalens famn,
nu doftar äng och lid.
Kom med, kom med på vandringsfärd
i vårens glada tid!
Var dag är som en gyllne skål,
till brädden fylld med vin.
Så drick, min vän, drick sol och doft,
ty dagen den är din.

Långt bort från stadens gråa hus
vi glatt vår kosa styr,
och följer vägens vita band
mot ljusa äventyr.
Med öppna ögon låt oss se
på livets rikedom
som gror och sjuder överallt
där våren går i blom!

(sångtext skriven 1933 av Evelyn Lindström till en något omarbetad sats ur Bondekantaten
(BWV 212) av
Johann Sebastian Bach)

Denna text beskriver väl dagens vandring. Vi började i Elfvik och gick med Jarls säkra ledning på vandringsvägar genom de mer rurala delarna av Lidingö. Det var väldigt vackert efter Kyrkvikens strand. Ett flertal blommor i full prakt, och aspar som skickade ut ludd i sådan omfattning att det nästan såg ut som snöfall.

Dagens färdledare Jarl gav vid start en gåta: vilken historisk anknytning har vår vandring som gäller tiden sent 1400-tal till 1623, kanske även längre tillbaks i tiden. Jörns svar att det var något kyrkligt gav ett pris som bestod av en påse Ahlgrens bilar. Dagen vandring kom att gå på Kyrkleden som kan spåras långt bak i tiden och till år 1623 när Lidingö kyrka stod klar. Innan dess kan ett träkapell byggt av munkar, ha funnits på samma plats.

Vandringen gav exempel på magnifika utsikter över Kyrkviken där vi bl a så Gåshaga i sol. Vidare passerade vi kursgårdar, fågelskyddsområde, samt även kulturminnet Kristinehäll. Ett tidigt exempel på sommarställen för Stockholmare som flydde staden under varma sommardagar.

På en äng med strategiskt placerat bord med bänkar bjöd Jarl på Zingo och gifflar. Själv testade jag gifflarna med smaken äpple och kanel för första gången. Påsen med bilar öppnades också och gick laget runt.

Vi passerade Iranska ambassaden som har ett magnifikt staket. Innanför ska man ha byggt utan bygglov, dvs ett fuskbygge, vilket startade en konflikt med Lidingö Stad. Enligt uppgift har konflikten lösts, men ambassaden har PERSIENnerna stängda för att hindra insyn.

Mot slutet av vandringen passerade vi, i mer urban miljö, Ariston Hotell, vilket uppförts av Picko Troberg. Numera drivs det av hans döttrar. Nära centrum finns också skulpturen Hästskojaren.

Lunch intogs i Lidingö centrum på Brasserie Jernet. För 109 kr kunde Sej, kycklingfile’ eller gratinerad blomkål väljas. Det fanns även ett flertal sallader på menyn. Vi satt ute och kunde avsluta med kaffe och kaka.

Vädret, ja som sig bör, klarblå himmel och 25 grader. Tack Jarl för en fin vandring som för mig innebar hittills obeträdd mark.

Vandrare: Jarl, Ålis, Roland, Olle, Mats, Tommy, Jörn, Chrille, Hasse, Jan-Erik, Jan S med sonen Patrick och barnbarnet Ellen (3 månader), fyrbenta Kisel samt Per som skrev.

 

Stravakarta från Jörn: www.strava.com/activities/2387518050

Länkar:  

sv.wikipedia.org/wiki/Liding%C3%B6_kyrka

sv.wikipedia.org/wiki/Persienn