WW - Farsta Strand - Högdalen
27.02.2019 10:00Denna onsdag samlades elva vandrare för att under Sven-Olovs ledning gå längs sjön Magelungen, genom Fagersjö, upp på Högdalstoppen och vidare till lunch på Asiatisk restaurang i Högdalen.
Detta var kortversionen, mer detaljerat följer nedan.
Vid samlingsplatsen utanför T-banestation Farsta Strand påpekade Hasse att torget har påtagliga likheter med Rågsveds centrum. Kallsvetten bröt fram vid denna association. Men den försvann snabbt när vi kom ner till Magelungen. Här byggdes i början av 1900-talet ett flertal villor, ofta mycket stora, sjötomterna kostade hela 18 öre per kvadratmeter. Några pampiga villor som finns kvar än idag är Ateljehuset, Elliotska villan och Villa Dagaborg.
Se länken där villorna finns på bild.
sv.wikipedia.org/wiki/Farsta_strand
Vi följde Farsta Strandstig, en mycket trevlig promenadväg, som delvis går på träbryggor som byggts efter strandlinjen.
Båtklubben Marieborg passerades, här förkunnar en skylt vilka regler som gäller för fartyg i sjön. Det finns också ett antal bojar i vattnet som markerar en roddbana.
Ågestabron stod färdig 1971, och här går gränsen mellan kommunerna Stockholm och Huddinge. Vid brofästet finns en stor byggnad som en förbipasserande gentleman antydde kallas Fanny Hills minne. Men något som stöder det namnet kan jag inte få fram.
Vi passerade Farsta Gård, byggd ca 1680 i Karolinerstil. Redan på 1300-talet hade Bo Jonsson Grip huserat i trakten.
På en brygga bjöds vi törstiga vandrare på förfriskningar i form av cider och kakor. Några käcka vandringsvisor hörde man inte sjungas av vandrarna, men i närheten spelade en grönfink.
De första husen i Fagersjö uppfördes i början av 1900-talet, t ex Villa Edvardshäll 1903.
sv.wikipedia.org/wiki/Villa_Edvardsh%C3%A4ll
Pendeltågsstationen lades ner 1963.
Det som skulle kunna kallas Stockholms alper består av: Högdalstoppen nummer 1 (72 m ö h), den ligger i stadsdelen Högdalen. Högdalstoppen nummer 2 (102 m ö h), i stadsdelen Hökarängen och är högsta punkten i Stockholm stad. Högdalstoppen nummer 3 (95 m ö h), i stadsdelen Fagersjö. Från Högdalstoppen har flera av oss åkt utför. Kärrtorps Gymnasium där jag gick, ordnade idrottsdagar här på 70-talet. Även Jean-Claude Killy och Stenmark har åkt här (snabbare än jag). Liften monterades ner 1996.
sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gdalstoppen
Högdalsreservoaren, vid kanten av Högdalstopparna, ritad 1958, färdigställd 1962, värdefull kulturmässigt (enligt Stockholms stadsmuseum).
Mot slutet av vandringen kom vi så förbi Cyklopen, som är ett färgglatt kulturhus. Därefter Högdalens skatepark. Här kastade sig modiga åkare, några så gamla som 40, dödsföraktande ut i de betonggropar och rännor som utgör parken.
Efter 9 km vandring kändes det i magen att det var lunchdags. För 99 kr fick vi en asiatisk lunchbuffé, där även traditionella svenska rätter gick att få. Kaffe, kaka, glass och fruktsallad ingick.
Till sist några frågor som kom upp under vandringen och som jag fick i uppdrag att besvara:
Vilket år kom T-banan till Farsta?
Stationen invigdes den 4 november 1960. Den ersatte då en provisorisk station som togs i bruk när tunnelbanan dragits ut till Farsta den 19 november 1958 och som låg något längre norrut vid Farstavägen 78/Pepparvägen 81.
Varför namnet Orlången?
Hittar ingen dokumentation om detta.
Men jag presenterar lite fakta om sjön Magelungen istället! Magelungen är en sjö på gränsen mellan Huddinge och Stockholms kommuner. Från 1500-talet är namnformen Målången dokumenterad[
Bonusmaterial
Tunnelbanestation Farsta Strand invigdes 29 augusti 1971
Tack för en fin vandring där naturupplevelser blandades med fakta.
Vandrare
Sven-Olov, Hasse, Tommy, Jarl, Kai, Jan S, Jörn, Ålis, Carl Magnus, Christopher
och Per som skrev
Påminnelse WW Skärgårdsutflykt till Sandhamn!
Anmäl dig snarast till utflykten till Sandhamn om du avser att åka med!
Lökholmen 2019 15-16 maj
Till sist Strava-karta
www.strava.com/activities/2178918303