WW - Gamla Stan - Garnisonen

06.11.2024 10:30

Roland hälsade oss välkomna vid Gamla Stans tunnelbaneuppgång och förklarade att dagens vandring skulle komma innehålla en mängd värdefullt vetande om den för dagen aktuelle krigarkungen Gustav II Adolf, vars minne vi firar, 6 november alltså. Det var ju 1632 vid slaget vid Lützen som han denna dag ändade sina dagar, 38 år gammal. Vi fick också till livs att den vanligaste 4-siffriga koden i Sverige är 1632.

   Hans hemfärd dröjde två år och 1634 forslades hans kropp genom Europa för att slutligen komma till Stockholm och via Stora Nygatan begravas i Riddarholmskyrkan den 22 juni. Hans änka hade dessförinnan tagit hem hans hjärta, se bild nedan på den duk hjärtat legat i som vi senare kunde se på Livrustkammaren.

  Gustav II Adolf, vars far var Karl IX och farfar Gustav Vasa, var en bildad och språkkunnig man och talade 7-8 språk. Hans lärare var Johan Skytte som även var riksråd och generalguvernör över de baltiska provinserna.

  Dagen till ära hade Livrustkammaren gratis inträde så vi slank in där och besåg bl a kungens kläder han haft på sig vid slaget och även hans häst Streiff, som finns på plats för att påminna oss om gamla fornstora dagar. För många av deltagarna var det första besöket på museét, men inte det sista. Det  är f ö ett av de äldsta muséerna i Sverige, iordningställt redan på 1600-talet. I Livrustkammarens kafé kunde vi beundra Gustav Adolf-bakelsen som dock är en avsevärt senare produkt.

  Roland berättade också att kungens här under trettioåriga kriget bestod till 90 procent av tyskar, fransmän, italienare och skottar – alltså legoknektar – och resterande var svenska bönder. Kriget var inledningen på stormaktstiden som varade ända till 1718, då Karl XII dog och freden med Ryssland m fl tre år senare, 1721.

  På torget, som bär kungens namn, beundrade vi ryttarstatyn, den första av sitt slag i Sverige, rest 1796. Vid statyns framsida står Axel Oxenstierna som var en av de mäktigaste på hemmaplan under kriget och några årtionden därefter.

  Vi passerade almarna i Kungsträdgården som fortfarande står kvar, 53 år efter den kända striden där politikerna fick ge sig. Vidare Arsenalsgatan fram där vi kunde beundra porten till Bank Hotel, känt tillhåll för vissa fotbollspelare av världsklass med intresse för ifrågasatta lekar med damer.

  Fikapausen avnjöts i utkanten av Berzelii park där undertecknads innovativa lösning att inte glömma sittunderlägget fick en och annan kommentar, se bild.

  Strandvägen avverkades i hygglig takt och Roland redogjorde för det av kungen beställda regalskeppet Vasas snöpliga förlisning i augusti 1628. En genväg under Djurgårdbron blev en överraskande nyhet för flertalet vandrare. Det finns vita fläckar på Stockhomskartan även för oss WW-vandrare!

  Den för dagen aktuella Lützengatan vandrade vi på och tittade även in på Breitenfeltsgatan, uppkallad efter slaget just där 1631 som var en av kungens största segrar under kriget.

   En bit därifrån ligger en kyrka i en park som båda bär kungens namn. Den förra invigdes 1892 och var under sin första tid en kyrka för garnisonen, d v s de regementen som då fanns i stort antal i närområdet.

  Så hamnade vi till slut på välkända restaurangen K-Märkt i vars foajé vi upptäckte en ryttarstaty med dagens kung. Elegant avslutning på vandringen i Gustav II Adolfs anda!

  Vi gick drygt 6 km och detta gjorde, förutom dagens eminenta och väl pålästa ledare Roland, Ola, Per, Ålis, Christian med gäst Kjell Högkil, Kai Sjögren, Ove och vid pennan Christopher. Till lunchen anslöt Göran.

  Ett varmt tack till Roland för en välplanerad och dito genomförd vandring, som utlovat innehöll mycket värdefullt vetande om Gustav II Adolf!

 

PS För historieintresserade som vill läsa mer om stormaktstiden, klicka på följande länk: 
Stormaktstiden – Wikipedia

Strava-karta
WW 6 november | Walk | Strava


Vacker portal till Arbetsdomstolen


Gränd med Storkyrkans torn i fonden


Duken som omslöt Gustav II Adolfs hjärta


Mulskydd för krigande häst


För dagen aktuella bakelser


Gruppbild vid pampig ryttarstaty


Axel Oxenstierna med sin musa


Antirojalistiskt klotter…


Ingång till populärt hotell

 
Innovativ produkt


Kai hittade sin plats!


Falsk men rolig marknadsföring


Genväg under Djurgårdsbron


Skyltar från två epoker


Lövhög och kyrka


Färgglatt träd vid Garnisonen


Ryttarstaty med Gustav II Adolf