WW - Sickla station - Tollare folkhögskola

18.04.2018 10:00

 Sickla – en plats som växer, breddas och utvecklas – var vår startpunkt för veckans vandring. När den industriella revolutionen tog fart här på 1800-talet flyttade många industrier hit till billigare och rymligare tomter utanför stadsgränsen. Då var det mest lantbruk som rådde runt Sickla. På 1900-talet utvecklades här företag som Atlas Copco, AGA med flera. Idag kan vi fortsätta beskåda dessa imponerande industribyggnader som nu byggts om till fashionabla bostäder. Befolkningsmängden ökar och vi fick det berättas att den Blå tunnelbanelinjen nu skall dras till Sickla. Vår ciceron Olle, med hjälp av Roland, undrade om vi hinner få uppleva detta inom vår livstid?

Självklart blir svaret. Vi hade ju under veckan tagit del av Studio 1:s eminenta program med rubriken ”Äldre män förlänger livet och vänskapen med promenader tillsammans”. Reportern Anton Karis hade genom att delta på en av våra vandringar sammanställt detta programinslag och fått fram stämningen oss gubbar emellan. Så nog ska vi klara av att om några år börja en vandring från Sicklas nya tunnelbanestation.

Färden gick österut. Vi passerade Järla Gård där Janne Siegbahn passade på att gå i klinch med den fagra Pilt-Carin Ersdotter. Lillängen blev nästa anhalt och därefter stannade vi till i Storängen. Vilka magnifika nationalromantiska villor vi fick beskåda. Roland berättade att villasamhället grundades i början av 1900-talet av ”Tjänstemännens Egnahemsförening vid Storängen”. Avtalen för dessa fastigheter anger att dom inte får styckas av. Flertalet av villorna är arkitektritade och många av Gustaf Sandberg. Området är mycket orört sedan de ca 170 villorna byggdes och lägg därtill att kulturhistorisk byggnadsinventering för knappt 40 år sedan bedömt en del av villorna som ”omistliga” eller ”värdefulla”. Här skulle man lätt kunna disponera mer tid för att beskåda dessa vackra villor mer i detalj.

Vid Långsjön så försvann plötsligt Olle och dök upp igen med en stor ryggsäck han tidigare på morgonen gömt nära sjöns rastplats. Vilken överraskning. Det serverades kaffe och hembakat. Toppen tyckte vi alla.

Promenaden gick vidare nord-ost under Värmdöleden och norr om Bastusjön. Därefter gick vi över Skurubron mestadels under tystnad. Vilket trafikbuller! Vi fick veta att denna flaskhals nu skall förses med ytterligare en bro. Det råder nog ingen tvekan om att detta är nödvändigt. Vi stannade även till vid Nacka Byggnadsvård där den intresserade kan finna allt från äldre typer av linoljefärger till strömbrytare i bakelit.
Väl framme vid Tollare Folkhögskola avnjöt vi lunch på IOGT:s restaurang, vars salladsbord
är minst sagt imponerande. Här har vi ätit förut, men det var lika populärt även denna gång. Bordet var reserverat och Jörn tog ordet och tackade våra ciceroner för trevlig vandring och god lunch.

Med på vandringen denna onsdag var Olle, Roland, Sven-Olof, Jan-Erik, Hans, Per, Janne S, Jörn, Tommy, Stefan, Krister, Ålis och Kai samt några av våra fyrbenta vänner.

Vid pennan: Kai

 

Stravakarta från Jörn: www.strava.com/activities/1515747581

Bildgalleri: WW - Sickla station - Tollare folkhögskola

Information om Storängen: sv.wikipedia.org/wiki/Stor%C3%A4ngen