WW - Sollentuna Kyrka - Norrviken

19.04.2017 10:00

En OS-ande vårvandring 2017-04-19

Denna vandring fick omedelbart en både sportslig och historisk prägel och kan sammanfattas i tre ord: ”olympisk historia” och ”rundningsmärken”. Med utgångspunkt från Sollentuna kyrka kunde vi, närmast andaktsfullt, försiktigt närma oss det rundningsmärke som blev klassiskt i samband med sommarolympiaden i Stockholm 1912. Härifrån blev återfärden till Stadion dramatisk där en person avled, en person ”försvann” och flera tvingades bryta. Vi fick hela historien berättad och förklarad av den inbjudne idrotts-/olympiad-/historikern Roland Berndt, duktigt insatt och väl påläst.

Vi passerade den så kallade Maratonpaviljongen som kommunen reste lagom till 100-årjubileumet och kände historiens vingslag. Därefter vidtog den 11,5 km långa vandringen västerut runt omkring allt som hette Viby (Stora Viby, Vibyåsen, Lilla Viby med mera Viby). Vi äntrade Järvafältets naturvårdsområde, kom ut i grönska och spenat och stannade vid Fäboda. Och Fäboda är minsann inte någon fäbod – här finns ännu en koppling till stora OS-mästerskap. Här gick nämligen fältritten i samband med OS 1956 i Melbourne men där just ryttarmästerskapen av någon anledning förlades till Stockholm och Stadion. På den 33 hinder långa banan på Järvafältet – framför våra ögon - vann den helt okände svenske fanjunkaren Petrus Kastenman med hästen Illuster guld till Sverige! Och observera, unge Kastenman var hederlig militär och hästen var inte professionellt tränad. Sånt kan bara hända i verkligheten!

Stumma av beundran inför denna hippologiska bragd vandrade vi vidare förbi Alboda och Boda, kom upp längs med Stäketleden och fick en ljuv skogsvandring inklusive kakpaus (tack, snälla fru Hasse!). Så småningom tillbaka till Lilla Viby och sedan en vandring genom nya och gamla villakvarter för att till sist landa på den asiatiska restaurangen mitt emot Norrvikens järnvägsstation, utmattade och hungriga. En observation under resans gång: vi passerade flera stängda förskolor och fick så småningom förklaringen: barnbrist! Norrviken byggdes ut på 1960-talet och då fanns varken bostads- eller barnbrist. Nu är förhållandena de rakt motsatta. Vart går du, mänskligheten!?

Tack Carl-Magnus för idé och lokal sakkunskap och Hasse för sedvanligt vettigt vetande. Deltagande rundningsmärken var Hasse, Carl-Magnus, Ove, Göran (som skriver detta), Christopher, Olle, Per, Jan K och inbjuden gäst Roland Berndt (idrottshistoriker m m).

Till sist en ren sakupplysning som säkert uppfattas som besserwisserorienterad (men det bjuder jag på): De olympiska spelen är de faktiska tävlingsdagarna, cirka två veckor. En olympiad däremot är tidsperioden mellan de olympiska spelen, det vill säga, cirka fyra år. Eller hur, Christopher?

Strava-karta från Christopher
www.strava.com/activities/948708182

Bildgalleri
WW - Sollentuna Kyrka - Norrviken