WW - Stuvsta - Huddinge

28.11.2018 10:03

Här följer en sammanställning av Rolands förträffliga guidning denna soliga och något kyliga dag.  

Stuvsta station/Stuvstatorget:  Namnet Stuvsta (Studzta) finns 1353 första gången skriftligt dokumenterat. Namnet lär ha med stutar (oxar) att göra.. Fram till 1908 ägdes Stuvsta gård av släkten Lagerbielke på Älvsjö gård. Gårdens ägor, som var belägna på båda sidor om den Västra stambanan mellan Stockholm och Södertälje, såldes då till privata markexploatörer. År 1910 bildades Stuvsta Fastighetsaktiebolag som övertog egendomen i syfte att stycka tomter för egnahemsbebyggelse. Tomtförsäljningen tog fart efter 1918 när Stuvsta Fastighetsbolag lyckades övertala Statens Järnvägar (SJ) att inrätta en järnvägsstation i Stuvsta. Åren 1917-1918 byggdes ett stationshus ritat av arkitekten Folke Zetterwall. Höghuset byggdes för just SJ-anställda

 

    

Stuvsta IP: Stuvsta idrottsplats kom till stånd 1932 efter flera års, till stor del, ideellt arbete. Marken som Stuvsta Idrottsförening tilldelats av municipalsamhället dög inte till villatomter. Det var sankt och unket. Dränerings- och diktningsarbeten krävdes. Därför tog arbetet med att färdigställa platsen många år och mycket slit. På naturisbanan som fanns här har Hasse och jag spelat Hockey-bockey.
Tallgården (vi skriver väl in några gubbar…): 1912 invigdes hemmet av landshövdingen Sahlin och lär då ha varit det första ålderdomshemmet med enskilda rum i Sverige. På ritningen härintill förefaller dock de flesta rum vara för två personer men sovsalar lyser onekligen med sin frånvaro. Överhuvudtaget var Tallgården, som det senare kom att kallas, en modern mönsteranstalt med praktiska anordningar för vatten och avlopp, värmeledning och vädringskanaler. 

Björkängshallen: Huddinge Hockey grundades den 8 januari 1950 av Wilhelm Wallenkampf som senare utsågs till riksinstruktör i Svenska Ishockeyförbundet. Han var även en skicklig sångare med Chopin-tolkningar som specialitet. Klubbens riktigt starke man efter ”Wille” var sporthandlaren Bengt ”Nicke” Nilsson som ledde Huddinge till mycket stora framgångar både inom ungdomshockeyn och elitdelen. Huddinge var ytterst nära att nå dåvarande elitserien 1978 men föll på Johanneshovs isstadion med 5-6 mot Örebro eftar att ha haft ledningen med hela 4-0. Nästa riktigt stora framgång var säsongen 1985/86 där Huddinge föll mot Skellefteå. Sedan dröjde det till 1992/93 och det som gått till Historien som Kvällen vi aldrig glömmer. Den 24/2 1993 slog Huddinge AIK i Elitseriekvalet i ett fullsatt Globen med 5-3 och klarade 3-3 i returmötet. Men sedan blev det platt fall mot Frölunda. Numera hör Huddinge till toppen i Division 1 Östra, men tycks ha svårt att ta sig vidare uppåt. Björkängshallen invigdes vintern 1978 och publikrekordet är drygt 2 500 mot Malmö 1990. . HIK har fostrat mängder av toppspelare: Lill-Kenta Johansson, lillebrorMikael, Nichlas Falck, Nylander-killarna för att nu nämna några. I det som nu är den mindre hallen och som var uterink tidigare har Hasse och jag spelat Hockey-bockey.      
Vad använder man pingvinerna till? /Sven-Olov

     

Huddinge kommunalhus: Redan på 1930-talet, alltså långt innan Huddinge kommun bildades i dess nuvarande form, diskuterades behovet av ett modernt förvaltningshus. En arkitekttävling utlystes som resulterade i 43 förslag. Första pris gick till Sture Frölén med sitt förslag "Perhaps". Motiveringen var att Frölén hade tagit vara på områdets karaktär och att byggnaden hade "måttfulla fasader". Andra världskriget fördröjde bygglov och byggarbetena och först 1945 startades bygget av Huddinge kommunalhus, som stod klart 1948. Den första etappen var beräknad för en folkmängd på 25 000 invånare. Först klar blev sessionssalen med väggmålningar av Sven X:et Erixson.


Huddinge är en av de få kommuner i landet som sedan införandet av 1862 års kommunalförordningar inte nämnvärt påverkats av 1900-talets omfattande kommunreformer i Sverige. Kommunens nuvarande areal motsvarar därmed den gamla Huddinge socken. Kommunen har varken delats eller lagts samman med några andra kommuner, men vissa gränsändringar till grannkommuner har genomförts. Inom Huddinge kommun fanns tidigare ett antal municipalsamhällen: Huddinge municipalsamhälle till ett "stormunicip". Detta upphörde 31 december 1952. Huddinge var en administrativ tätort tills det moderna tätortsbegreppet infördes 1950 och centralorten räknas sedan dess som sammanvuxen med tätorten Stockholm. Huddinge landskommun ombildades 1971 till nuvarande Huddinge. Nu har Huddinge drygt 110 000 invånare

Nyboda hembygds- och skolmuseum är ett hembygdsmuseum i Huddinge kommun, beläget vid Kommunalvägen mittemot Huddinge kyrka. Museet inryms i stugan ”Nyboda” som uppfördes på denna plats på 1850-talet av kyrkans klockare. I byggnaden fanns Huddinges småskola mellan 1878 och 1886 samt Huddinges telefonstation mellan 1917 och 1942. Sedan 1966 fungerar huset som Huddinge Hembygds- och skolmuseum.

    

Huddinge kyrka från 1200-talet. Under 1910-talet renoverades och ombyggdes kyrkan med Ivar Tengbom som ansvarig arkitekt. I prästgården gifte Eva och jag oss i oktober 1981 och våra två döttrar är döpta där.    (Bilder hämtade från kyrkans hemsida / Sven-Olov)

Fullersta gård: 1656. Omfattande renovering till ursprungets utseende 2009


Fullersta bio: Fullersta bio uppfördes 1932-1933 som en pendang till Fullersta gård. Huset är en av Huddinges mest stilrena funktionalistisk gestaltade byggnader och hade ursprungligen kommunens första konsumbutikerer i bottenvåningen och en biograf i övervåningen. Arkitekt Dag Ribbing. 
Se länken om Fullersta Bio //Sven-Olov  
backspegeln.huddinge.se/fullersta-bio/

Huddinge C: Nuvarande form från 1980-talet. Centrumet är utsmyckat med 22 konstverk av bland annat Acke Oldenburg, Asmund Arle, Johan Petterson, Jörgen Hammar, Majalisa Alexandersson, Mats Åberg, Håkan Bull, Nils G Stenqvist, Peter Dahl, Peter Linde, Petter Hellsing, Thomas Qvarsebo och Veikko Keränen.

Karin Boye: 1900-1941
1915 Familjen flyttade till
Villa Björkebo Huddinge.
Karin skrev en textad bok till sin morfar på hans 70-årsdag som innehöll dikter och legender.
I Huddinge skrev hon mycket ungdomslyrik och även noveller.

Tack Roland, och Hasse som spårade, för en trevlig och lärorik promenad som avslutades på Folkes Bistro med en utmärkt Torskwallenbergare.
Dagens vandrare: Roland, Hasse, Per, Tompa, Carl Magnus, Ålis, Jarl, Hans, Janne S med Kisel och undertecknad

//Sven-Olov


Strava-karta
www.strava.com/activities/1989159101