WW - Svedmyra

21.10.2020 10:00

Ove bjöd på en omväxlande promenad. Vi gick i trädgårdsstaden Enskededalen med småhusbebyggelse från från 1920-talet. Ömsom i gatumiljö, ömsom på skogsstigar. Vi onsdagsvandrare har visserligen varit i dessa trakter tidigare, men med nya ögon, gott humör och fint väder blev det en lyckad runda. 

Start vid Svedmyra T-bana. Snart den första skogsstigen i Svedmyraskogen som ledde fram till Svampvägen. En lång gata med uppvisning av trevliga små villor med trädgård. Sedan tog vi sikte på Skogskyrkogården, en verklig oas för naturälskaren. “Sju brunnars stig” är en rak grusväg, avgränsad av höga granar. Den leder ner till Uppståndelsekapellet ritat av Sigurd Lewerentz från 1925. En bit längre söderut lämnade vi parken, korsade Nynäsvägen igen, och väl i Gubbängen bjöd Ove på kaffe och kaka i Flygplansparken. Trevligt! 

Via Majroskogen kom vi tillbaka till Svedmyra centrum. En nästan tom pizzeria garanterade coronasvstånd. God husmanskost för 99 kronor får godkänt.

Temat för dagen var fasader. Första stoppet berättade Ove lite historia om hur husväggarna behandlades förr i tiden. Obehandlad träfasad var vanligast. Från 1500-talet till idag är många trähus målade i rött. Lite av ett varumärke för Sverige. Ursprunget lär vara att Gustav Vasa ville ha koppartak på slottet Tre Kronor. Det var för dyrt även för kungen, så taket målades med kopparoxid från Falu koppargruva. Resultatet blev så lyckat att metoden blev allmän från 1600-talet och framåt. 

Från tidigt 1800-tal var de flesta trähusen i städerna däremot målade med ljus linoljefärg. 

Sedan medeltiden har puts använts. Putsfasad är en robust typ av fasad som inte kräver mycket underhåll. En putsfasad behöver putsas om vart 50:e år. 

Vi stannade för att betrakta två villor. Den ena i vacker gul puts, den andra med eternitfasad. Asbestcement har fördelen att det är tåligt oavsett temperatur och väderlek och har bland annat använts som tak- och väggbeklädnad till hus samt ventilationsrör. Materialet är brandtåligt. Håller i evighet. Därav namnet. Asbest är numera förbjudet i Sverige. 

Ett område kring Dörrvägen i Gubbängen består av ett tjugotal bostadshus i rött tegel. Verkligt tegel, det vill säga av lera bränt tegel, användes omkring 1.800 år f.Kr. Ett vackert exempel i Sverige är Skoklosters kyrka från 1230. 

Vi som vandrade var Ove, Jalle, Carl-Magnus, Per, Chrille, Jan-Erik, Olle, Hasse, Ålis samt undertecknad fotograf och rapportör.

// Jörn

Stravakarta från Jörn  www.strava.com/activities/4223707455