WW - Vendelsö Bygdegård - Kumla Herrgård

16.10.2019 10:00

Deltagare: Roland/Hasse (ledare), Chrille, Göran, Jan S, Jan-Erik, Jörn, Olle, Sven-Olov, Tommy, Ålis och Jarl (vid pennan)

En blöt och dimmig morgon samlades gänget vid Gullmarsplans busstation för att ta bussen till Vendelsö där S-O anslöt. Bygdegården är den enda kvarvarande byggnaden från den herrgård som Tyska orden år 1467 sålde till Erik Axelsson Tott. Herrgården, som blev säteri 1610, har därefter haft en brokig historia. Ägorna började styckas omkring 1908 för villor och fritidshus. Jordbruket lades ned 1915 och folkskola bedrevs i huvudbyggnaden fram till 1939. På 1950-talet ägde Busstrafiken Stockholm -Södertörn gården innan den enda kvarvarande flygeln räddades åt eftervärlden. 

 

Från bygdegården gick färden vidare över Gudöbroleden och via Grindstuvägen in i ett skogsområde som tvingade oss till gåsmarsch. Stigen var smal, stenig och fylld med trädrötter. På vissa ställen var det mer sank än fast mark under fötterna. Det gick inte att njuta av höstens sprakande färger ty all uppmärksamhet gick åt till att hålla sig på benen. Efter en dryg kilometers vandring lyckades vi åter ta oss fram till bebodda trakter utan att någon råkat falla.

   

Vi följde därefter Bondvägen där vi gjorde ett förberett besök i en villa med historisk anknytning till Stig Dagerman. Roland tecknade författarens liv i korta drag. Dagerman, som hyllades som ett geni vid sin debut 1945 och älskas av många, är mest känd för sina två verk Tysk höst och Bränt barn. Han dog för egen hand 1954 blott 31 år gammal efter flera år av skrivkramp.

Med siktet inställt på Gudö å gjorde vi en avstickare till Rolands mammas (född 1926) barndomshem och fick där lyssna till några av hans minnen från den tiden.

Komna  till Gudö å hade Roland ordnat med ett besök hos sin mammas kusin och fru som bodde vid ån som sammanbinder sjöarna Drevviken och Långsjön. Utmed åns södra strand finns de sista resterna efter en under början av 1900-talet viktig, men i dag utdöd tvätteriverksamhet. Här fick vi veta hur denna verksamhet bedrevs och hur den från 1800-talets mitt utvecklats till den efter jordbruket viktigaste inkomstkällan för där boende småbrukare. De tretton tvätterierna vid ån betjänade främst privatkunder från Stockholm.

   

Efter ytterligare ett par kilometers vandring nådde vi slutligen vårt mål, Kumla herrgård, som välkomnade oss i en matsal med 1700-talsinspirerad inredning. Mycket goda kroppkakor blev valet för de flesta. Fin service, linneservetter och inte minst Chrilles flotta gest att bjuda på starköl för att fira sina nyligen fyllda 75-år, gjorde lunchen minnesvärd. 

Totalt loggade vi 9,8 km.

Obs: Sista dag för anmälning till tågutflykten den 4 december är onsdagen den 23 ds.

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/2793165303

Länkar till några artiklar med anknytning till Rolands vandring inlagt av Sven-Olov

Vendelsö Gård
sv.wikipedia.org/wiki/Vendels%C3%B6_g%C3%A5rd

Gudö Å
sv.wikipedia.org/wiki/Gud%C3%B6%C3%A5n

Lite historia från Brf Gudöterassen, mycket att läsa men intressant
www.gudoterrassen.se/?rID=1061

Här är en artikel till om tvätterier i Haninge, också lång men intressant
www.haninge.org/2019/05/19/nar-borgerskapet-skickade-sin-tvatt-till-haninge/

Och till sist en länk till en bild av en stötlåda som Jan beskrev för oss
digitaltmuseum.se/011013851270/interior-fran-hultstroms-gard-med-tvatteri-stotladan-och-vaggan-i-ena-svanglaget