WW – LO-borgen - Hakberget

28.02.2024 10:30

Framför LO-borgen på Norra Bantorget beundrade alla 16 kamrater ännu ett verk av vår egen arkitekt Ferdinand Boberg. Huset var behängd med smygreklam för Tesla vilket i vart fall gladde undertecknad skribent. Huset byggdes ursprungligen för bättre bemedlade med paradvåningar men övertogs så småningom av fackföreningsrörelen.

   Dagens tema var de demonstrationståg som mellan åren 1890 och 1965 utgick från platsen och som avslutade på Hakberget på Ladugårdslandets sydvästra hörn vid Vallhallavägens slut.

   Efter välkomnandet av dagens ledare Roland och Göran (som av hälsoskäl avvek för att senare ansluta till lunchen) promenerade vi i spåren av de mångåriga demonstrationstågen och tittade in i Adolf Fredriks kyrka och beundrade Sven Hedins epitaf och Olof Palmes grav som var fan- och blomsterprydd med anledning av årsdagen av hans bortgång 1986.

   Sergelgatan och Sergels torg passerades och kristallpelaren (37 meter hög!) i det senares mitt kommenterades och någon allmänbildad kamrat att denna även benämndes ”Kulturkuken” och ”Torgståndet”. På torget spelade enmansorkestern Maria åren 1972 – 2009. 

    Gustav Adolfs torg var platsen för junikravallerna 1917 då ridande polis skingrade folket som demonstrerade mot livsmedelsbrist och de ökande klassklyftorna och många slogs blodiga. Slottet var målet för bondetåget 1914 och Gustav Vs berömda tal; det sista politiska tal en monark i Sverige höll och för övrigt skrivet av Sven Hedin. Kungsträdgården passerades och skulpturerna i trädgårdens södra del har beskrivits av någon lustigkurre att där står ”ett lejon omgiven av fyra krukor” respektive ”en kruka omgiven av fyra lejon”. Roland påminde oss om almstriden som ägde rum där i maj 1971.

    Vid Norrmalmstorg tog bilintresset över hos en del av församlingen och ett spontant besök gjordes på Audis show room. Så beundrades monumentet över de baltiska staternas befrielse och uppmanandes alla att medverka på de sammankomster som numera äger rum varje måndag för att visa vårt stöd till Ukrainas kamp för sin frihet.

   Därefter styrdes stegen utmed Strandvägens förmögna fasader, upp för Styrmansgatan där Ola visste att berätta att Zlatan parkerar sin Ferrari i sin fastighet utrustad med bilhiss i korsningen med Storgatan.

   En liten detour gjordes genom den lilla parken bakom/väster om Historiska muséet och så även en ytterligare sådan genom kvarteret Garnisonen där det konstaterades att dessa trakter var jungfruliga för flertalet.

   Och så avslutade vi i likhet med alla 1-majtåg vandringen vid Hakberget där skulpturen ”Protest” föreställande två knutna nävar (se gruppfotot!) restes 1986.

    Lunchen intogs på Filmhusets pålitliga restaurang med sin fina utsikt över det s k Sportgärdet.

   Vandrare var denna dag Ålis, Tommy, Ola, S-O, Per, Chrille, Christian, Mats, Tompa, Hans, Olle, Janne, Jörn, dagens ledare Roland och Göran och vid pennan Christopher, summa 15 vandrande. Vi avverkade totalt 6 km.

   För den som är intresserad av att veta mer om demonstrationstågen m m så finns Görans research att läsa här nedan och även en länk till glasobelisken på Sergels torg.

   Ett varmt tack till Roland och Göran för en dynamisk och trivsam vandring fylld med mycket värdefullt vetande!

Vid pennan

Christopher

 

Görans research  
gurans research WW240228.pdf (789556)

Kristallvertikalaccent – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava


En vandring i demonstrationernas historia...


...förbi minnestavlor och...


...gravar efter...




...Rolands anteckningar            Foto: Christopher


Vad är det vi ser?


En eller ett kristallvertikalaccent ??


Här fick vi historien om almarna och Almar Mehr


Norrmalmstorg 


Strandvägens förmögna fasader


 Parken bakom Historiska museet


Garnisonen och...


...Hakberget med en...


...stilenlig gruppbild