WW - Älvsjö - Stuvsta - Älvsjö

18.11.2020 10:00

Roland mötte upp vid Älvsjö station, denna 12 grader varma novemberdag. Vandringen skulle komma att bjuda på mycket information om bebyggelse, idrott och natur i Älvsjö med omnejd. Efter att ha passerat Älvsjö IP där det numera bedrivs mycket ungdomsidrott, kom vi förbi en aningen udda upplevelse. Ett antal skyltdockor utanför dörren till en importfirma.

Vi fortsatte fram bland Älvsjös villor. Gatunamnen är historiska, hämtade från Stockholms Blodbad och Slaget vid Brännkyrka.

En stor del av dagens sträcka gick genom Älvsjöskogens naturreservat. Ett fint område med motionsspår. Längre tillbaks i tiden fanns det en hoppbacke, en stor sport på 30 och 40-talen. Tidigare fanns det även en dansbana. Mård och grävling finns skogen, vi hörde en korp.

Under vandringen passerade vi flera villaområden med olika karaktär. Roland visade oss några typiska hus för respektive område som Älvsjö, Långsjö och Stuvsta. 

Det blev ett riktigt kalas hemma hos Roland och Eva. På balkongen bjöds coronasäkert fika med Evas jättegoda rulltårta och bullar. Som lök på laxen även en fantastisk utsikt. Ett stort tack för fikarasten! Hasse tog tillfället i akt att be oss fundera över hur vi vill ha vandringarna i fortsättningen, se mer i slutet av rapporten.

Stärkta av fikat fortsatte vi in i en del av Stuvsta, som ligger i Huddinge kommun. Här saknar gatuskyltarna kvartersnamn, till skillnad mot i Stockholm. Genom en tunnel under stambanan kom vi in i Hagsätraskogen, och var åter inne i Stockholm. Här planeras för ett naturreservat. Helst skulle man vilja ha en bro eller tunnelförbindelse med Älvsjöskogen, men ingen bra teknisk lösning finns. Västra stambanan invigdes 1862 av Karl XV.

Älvsjö industriområde med anor från 1957 genomkorsades, och därefter tog vi oss till Älvsjö Centrum och Grappolo d’Uva Ristorante (betyder Restaurang Druvklasen enligt Google translate). Väl utspridda intog vi lunch för 106 kronor.

I en diskussion angående förhållningsregler med anledning av pandemin kom vi fram till följande:

Vi fortsätter med samma format på vandringarna trots maximalt 8 personer ska samlas. Vi tar ny ställning till eventuella ändringar efter nyår. Fundera redan nu på hur du ser på onsdagsvandringarna inför 2021.

Tack Roland för en varierande och informativ vandring!

Vandrare: Roland, Olle, Ola, Ove, Mats, Chrille, Ålis, Hasse, Jörn, Jan S, Jan-Erik och Per som skrev

 

 

 

 

 www.strava.com/activities/4354952997

https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stra_stambanan

https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5ngsj%C3%B6 (Långsjö)

sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84lvsj%C3%B6 (Älvsjö)