WW - Bagarmossen - Kärrtorp

29.11.2023 10:30

Onsdag den 29 november bjöd Ove in till en som han själv kallade det ”enkel runda” på 6,5 km med start från Bagarmossens T-banestation. Vi blev hela 13 personer som hörsammade denna enkla inbjudan nämligen Ove själv, Ålis, Olle, Mats, Tommy E, Tompa, Sven-Olof, Ola, Stefan med hund, Christian utan hund, Jan S, Jörn och Per med hund. (Omedelbart kunde ett värdefullt vetande avklaras,  nämligen att det inte finns något systembolag i Bagarmossens centrum.)

Det råkade bli en strålande vinterdag med mycket (lågt liggande) sol och några enstaka minusgrader och en hel del inbjudande snö. Förutsättningarna för en finfin promenad, utan ytterligare störande värdelöst vetande kommentarer, var således stora! Vi kryssade runt Bagarmossen för att så småningom hamna i Oves villaområde, där han fixade fika till gänget med eget inköpta bullar! Tack Ove för detta! Vi passerade sedan ett antal smågator med respektingivande namn som Länsmansvägen, Fogdevägen, Statsrådsvägen, Riksrådsvägen mm. Alla hus verkade så fina och inbjudande i den vackra vintermorgonen, även om någon klagade över att fötterna började frysa (förmodligen för att han bara hade tunna bomullsstrumpor på sig!).
Så småningom anlände vi till dagens klo, nämligen Oscar Minne. Det är ett pensionärshem för troende(?) änkor till statstjänstemän, ursprungligen katoliker men numera även protestanter. I alla fall finns tvenne kapell för bägge trosinriktningar, och anläggningen drivs av serafimersystrrar. Ursprunget var det Kung Oscar den förstes hustru, därmed drottning, Josefina (1807-76), som grundade anläggningen med pengar hon ärvt från sin syster Amalia, som blev ännu finare, nämligen kejsarinna i Brasilien! Första bygget var på Björngårdsgatan på Södermalm. Det huset tvångsinlöstes dock av kommunen, och för inlösningsersättningen kunde nuvarande anläggning byggas, som stod klart i maj 1952. Ett vackert byggnadskomplex med en fin staty föreställande drottning Josefina i naturlig storlek utanför.
Sedan började det suga i lunchtarmen, och vandrarna masade sig till Nytorpet där lunchen kunde intas. Gångsträckan blev till slut 7,3 km enligt utsaga.
Detta kunde berättas av skriftställare Jan, som tyvärr måste avvika de sista hundra metrarna från målet.
 

Om Oscars Minne | Stiftelsen Oscar I:s Minne (stiftelsenoscarsminne.se)

Strava-karta
www.strava.com/activities/10300230484


Strålande vinterdag


Skarpnäcks IP bakom eken


Fika på lekplatsen på Oves gård. Gänget till vänster...


...och gänget till höger


Janne och drottning Josephine på hennes minnesgård


In i värmen till en god lunch och äppelkaka till kaffet