WW - Bergshamra - Kista

06.11.2019 10:00

Denna onsdag var det samling på Bergshamra torg och eftersom  datumet var 6 november vilket är lika med Gustav Adolfsdagen blev det en del frågor på detta tema. Denna dag firas till minne av Gustav II Adolf dödsdag 1632, lite konstigt kan man tycka eftersom vi inte brukar fira dödsdagar utan födelsedagar.  Första frågan vi fick av Jörn som var dagen ledare var vilket år Gustaf II Adolf föddes , efter lite diskussion kom vi fram till 1594 vilket var rätt.
Läs mer om Gustav

historiesajten.se/visainfo.asp?id=12

Efter den mjukstarten började vandringen genom vackra Bergshamra och efter en stund hamnade vi vid Ulriksdals Slott. Slottet byggdes ca 1638-1645 och döptes till Jacobsdal men döptes senare om till Ulriksdal efter Karl XI:s son Ulrik.

    

De som visste rekommenderade oss att gå på en visning av slottet, det är tydligen magnifikt inuti.

Mer om Ulriksdals slott
https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/ulriksdals-slott.html

Vi promenerade sedan genom den vackra slottsparken för att efter en stund passera över E4:an och komma fram till Överjärva gård. Detta är en oas mellan stressiga E4:an och järnvägen med djur, kaffe, gårdsbutiker och naturskola för barn och ungdomar.

       

Mer att läsa om detta finns här
https://www.overjarvagard.se

Här överraskade Jörn med att duka upp kaffe och bullar, mycket gott och trevligt.

Stärkta fortsatte vi under järnvägen och in i Ursviksskogen där det finns många stigar, löpslingor och ridvägar.

Tillägg  2019-11-16 av Sven-Olov
sv.wikipedia.org/wiki/Krutbanan
 

Det fantastiskt fina vädret, det var ju onsdag, och lätt frusna marken gjorde det lättpromenerat och inte lerigt som Jörn varnat för.

Efter några kilometer skogsvandring passerade vi under Kymlingelänken och närmade oss Kista centrum för att intaga lunchen i Food Courten.

Här på Sveriges största restaurang-torg med 20 restauranger och plats för 1000 personer kunde vi köpa precis det vi önskade,
Sushi, Vietnamesiskt, Libanesiskt, Husmanskost och Pasta. 

Vi som vandrade denna onsdag var: Janne, Hasse, Tommy, Jörn, Sven-Olov, Jan-Erik, Carl-Magnus, Ålis, Chrille, Ola och gäst Jens.

Stort tack till Jörn för en mycket trevlig promenad.

Skrivare Olle med hjälp av SO

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/2845054504