WW - Bollstanäs - Norrviken C

27.04.2022 10:00

Dagen inleddes dramatiskt med att dagens ledare Carl Magnus anlände i sista sekunden till den väntande bussen vars chaufför vänligt nog sköt upp avfärden någon minut så att den sent anländande och kollektivtrafiksförvirrade Christian kom med.

Carl Magnus konstaterade att dagens vandring för flertalet deltagare gick på jungfruliga stigar och vi strävade sedan sydväst utmed Norrvikens västra strand.

Vi njöt av trädens skira lövverk och de talrika vitsipporna och fick ta del av Olas föreläsning om “ryssligan” som för drygt hundra år sedan ägnade sig åt likvidering av oliktänkande (se länk nedan) och av Carl Magnus uppgift om att Sollentuna och Upplands Väsby är landets femte största tätort. Vidare fick vi veta att kungens kompis Anders Lettström äger och bebor den på Norrvikens östra strand belägna Sköldnora kungsgård som på 1300-talet ägdes av den Heliga Birgittas pappa.  

God apelsinjuice och delikata bakverk avnjöts efter en dryg timmes vandring vid strandkanten då Ola delade med sig av begreppet “pensionärskuvös” som betecknar en inglasad balkong. Man lär sig alltid något nytt på våra vittra vandringar…

Sveriges enda jästfabrik med sin välbekanta doft  passerades och så även Edsån som är lekplats för fisken aspen som normalt håller till i Mälaren och vid vidare efterforskningar visade sig vara Upplands landskapsfisk (se länk nedan).

Herrgården Sollentunaholm rundades och punktligt avslutades vandringen vid en för de flesta välbekant indisk restaurang i Norrviken.

Dagens vandrare var Carl Magnus, Ålis, Christian, Olle, Jan S, S-O, Ove, Per, Ola med sin Lena samt dagens referent  Christopher.
Vi vandrade 8 km enl S-O's Strava.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ryssligan

https://sv.wikipedia.org/wiki/Asp_(fisk)

PS Aktuell vandringsstatistik redovisas nedan. Flitigast vandrare är hittills Ålis, Christian och Olle. Närvarosnittet ligger på 11,1 deltagare och den genomsnittliga vandringen är 8,2 km lång.

Statistik

 

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava