WW - Farsta Strand tor

14.10.2020 10:00
Samling på Stieg Trenters Torg vid Farsta Strands tunnelbanestation i det som en gång bar det vackra namnet Södertörns Villastad. Tiotalet WW-are var troget på plats före och på utsatt tid men störningar i SL-trafiken ställde till det för några.
Efter upphämtning av vilsen vandrare kunde dagens färdledare Christer och Jan-Erik äntligen släppa iväg det ystra kopplet.
På nolltid bytte stadsbilden karaktär. Från moderna flerfamiljshus i tät koncentration  till branta Högerudsbacken med en rad fina gamla villor i lummig trädgårdar. Små enklaver från Södertörns 
Villastad där Stieg Trenter (1914-1967) bodde med sina föräldrar och som senare blev scen för en av alla böcker om den detektivande fotografen Harry Friberg: Träff i helfigur.
Vi tågade stillsamt längs sjön Magelungen (namnet var Målången på 1500-talet men osäkert vad det betydde) och stannade på en fin liten bro. Under gled vattendraget Forsen eller Kålbrinksströmmen stilla mellan Magelungen och Drevviken.
- Här gick en gång Nynäsvägen, berättade Jan-Erik. Det tog säkert en hel dag att åka häst och vagn från Ösmo.
Fortsättning mot det dånande trafikkopplet vid Trångsund och Fållan på höger sida med Fållans gård där Bellman så klart var en välkommen gäst och där området nu består av en mängd tämligen nya villor. Eftersom Ola inte var med denna gång kunde inget boende där anges men Hasse har i varje fall kompisar där.
Vi passerade en kyrklig byggnad och vidare i den kuperade terrängen mot Magelungen. Vid sjöns smala östra ände eller början en ny sväng och efter ett tag nådde vi ett gammalt tillbommat torp som troligen med sina förrådsbyggnader används av förening med kanotinriktning. Där dukade värdparet upp en spanskinspirerad buffé med bl.a. välblandad Sangria.
Vi var nu ordentligt inne i Huddinge kommun och mötte Ågesta friluftsområdes rika utbud av motionsspår. Skylten Promenaden följdes och vi gick tätt intill Magelungen.
Dagens rapportör som om någon borde veta frågade Hasse vad de gracila uppåtriktade metallrören hade för funktion.
- Lättkalibrigt luftvärn, kom det snabba svaret. 
Men det är Ågestas nya konstsnöanläggning som har sin runda intill den stora parkeringsplatsen som denna dag var förvånande välfylld. Ågesta är extra populärt i dessa Corona-tider och ser nu ut att få någon form av centralanläggning.
Lång sträcka från själva "friluftscentrum" till Ågestavägen och vidare över Ågestabron. De röda bojarna i sjön var inte kvarglömda nätbojar utan roddbanans sträckning.
Väl över bron (tung trafik) svängde det österut med bekväm gång på Magelungens "boardwalk",
Snäll mötande dam med dito pudel benämnde oss "pojkar",
Åter via branta Högerudsbacken till Stieg Trenters Torg och lunch på den enda restaurangen .
Sammanfattningsvis en mycket väl komponerad vandring som bjöd de flesta av oss på ett möte med helt okänd mark. Gav klar lust att återvända.
 
Deltagare
Christer, Jan-Erik, Hasse, Sven-Olof, Per, Carl-Magnus, Göran, Ålis, Jarl, Jörn o Janne S (initialt), Christoffer, Ove och Roland
 
Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/4193189938
 
Srava-karta från Jörn