WW - Fjärilshuset

04.11.2020 10:00

 Hagaparken den 4 nov.-20

Göran och Christopher, båda väl bevandrade i stadens kulturarv, tog oss med på en vandring genom Hagas av Bellman besjungna nejder. Vi startade vid naturmuseet Fjärilshuset som grundades 1989. Museet som har ca. 350 000 besökare om året bjuder på en tropisk regnskog med tusen fritt flygande fjärilar i tropisk miljö. Vattensystemet är hem åt ett stort antal fiskar från Amazonas. Museet har även ett 30 m. långt akvarium med hajar, rockor och andra rara fiskar.

Därifrån gick vandringen genom Frösunda, omnämnt redan 1337, vars namn tyder på en offerplats till fruktbarhetsguden Frös ära. Vi passerade det gamla regementet Ing.1 och upplystes om att den svenska gymnastikens fader Pehr Ling hade begravts på sina ägor nära Annelund som en ynnest beviljad av Karl XIV Johan.

Under E 4-an uppför den långa sugande backen gick färden vidare mot Ulriksdals slott där slottets kafé väntade med nybakade bullar. Dessa avnjöts utomhus vid öppen eld med tack till våra båda promenadledare.  

Carl von Linné lär ha haft sin arbetsplats på slottet under några år i mitten av 1700-talet. För så väl Karl XV som Gustav VI var slottet ett populärt boställe. I dag har ett antal miljövårdande enheter bl.a. stiftelsen Rädda Östersjön, kontor i slottet. Från slottet fortsatte vi över Igelbäcken som hyser den sällsynta karpfisken Grönling. Från bron hade vi också god utsikt över de två morerna i brons som vaktade var sitt landfäste till en smäcker spång över bäcken. Därifrån vandrade vi genom allén till Stockholms äldsta teaterbyggnad Confidencen som den f.d. operastjärnan Kerstin Dellert förvandlat till en högst levande musikteater från att ha varit en förgäten scen.  

Den fortsatta vandringen förde oss till Ulriksdals koloniområde i dalgången som sträcker sig ned mot Brunnsviken. Dalgången är en tidigare vik av Brunnsviken och koloniområdet skall enligt sägen ha utpekats som en lämplig plats för torpbebyggelse av dåvarande kronprinsen Gustav VI Adolf. Därifrån gick vi till ”polska udden” vid Brunnsviken som kan ha fått sitt namn efter de polska krigsfångar som enligt legenden skall ha bott där i mitten av 1700.talet.

Vi rundade norra spetsen av Brunnsviken och följde strandpromenaden till Gustav V:s sten. Majestätets namnteckning med datum för besöket hos Svea Ingenjörsregemente lyser i guld och stenen kan beskådas från regementets magnifika mäss som ligger på höjden alldeles intill. Därifrån var det bara ett par hundra meter till vår startpunkt Fjärilshuset där vi intog vår lunch.

Vi som vandrade var: Christer, Christopher, Göran, Hasse, Jan-Erik, Jan S, Jörn, Carl-Magnus, Ola, Per, Sven Olov, Ålis, samt Jarl (vid pennan) .

Strava-karta från Sven-Olov
www.strava.com/activities/4284472876

Med anledning av vår diskussion om morianerna vid Igelbäcken hittade jag denna länk med väldigt mycket information.

www.knorring.se/ulriksdal_damm.htm