WW - Frescati - Gärdet

19.12.2018 10:00

Universitetet Frescati - Gärdet

En månghövdad församling samlades fylld av förväntan vid Universitets t-banestation inför årets sista vandring, traditionsenligt planerad och ledd av vår primus inter pares Hasse. 

In bland akademins byggnader och första nedslaget gjordes vid sporthallen där såväl Hasse som Olle bidragit i olika roller vid dess tillkomst. Ralph Erskine, en i likhet med vår egen Ferdinand Boberg stor och nydanande arkitekt, ritade hallen som stod klar i början av 80-talet. 

     

Raska steg förbi den numera välbekanta 4H-gården som - berättade dagens välunderrättade ciceron - har en restaurang som granne där våra fyrfota vänner är välkomna. Gamla skjutbanan passerades och på vindlande och stundtals hala vägar kom vi fram till den nya och tillika öppningsbara bron vid Husarviken som med andakt premiäröverstegs.  

 En runda runt (får man skriva så?) några nybygga kvarter som slutade i en av Ferdinands byggnader - passande nog belägen på Bobergsgatan -  där hållbarhetskonsulten m m Bo Ekstedt berättade om den nya Norra Djurgårdsstadens tillkomst och framtid.

        

Hela projektet kommer vara avslutat runt 2030 och kommer då ha 12 000 nya bostäder och 645 000 kvm kommersiella lokaler. 55% av bostäderna är hyresrätter. Efter informationen, som utvecklades till ett regelrätt seminarium, gick vandringen vidare söderut och Wingårds med glaserat rött tegel klädda hus beundrades. 

 

En tangering av området där delar av 1956 års olympiska ryttare kämpade gjordes och Roland berättade om det hus intill Östermalms IP som numera står på den plats där en byggnad med omklädningsrum och som flyttats från Vasasparken på vår rådige broder Rolands initiativ.

   

Så småningom landade vi i den välkända festlokalen i Hasses och Lisbeths hus som var vackert uppdukat och julpyntat! Där avnjöts under trivsam samvaro, vittra samtal och ett och annat uppskattande tal en fantastisk måltid med glögg, älggryta, ris, rotfrukter och grönkål. Allt sköljdes ned med en sällsamt god lager från Polen och allt avslutades med kaffe och en gudomlig saffranskaka! 

Under middagen delade Carl Magnus ut pris till den flitigaste ledaren under året, nämligen Ola! 

Avslutningsvis tackade Carl Magnus Hasse för gott ledarskap under året med en flaska rökig whisky och Olle hyllade Lisbeth & Co med en blomsterkvast. 

   

Under ömsesidiga och vänliga god-jul-hälsningar upplöstes gänget för att med glädje återsamlas den 9 januari nästa år. 

På plats denna gång var Hasse, Sven-Olov, Jan-Erik, Jörn, Göran, Carl Magnus, Per, Ålis, Jan S/Kisel, Mats, Tompa, Stefan,  Kai, Ola, Roland, Olle samt vid pennan Christopher inalles 17 deltagare. Terminsrekord och en god andraplats för året efter vårterminens avslutningsvandring som samlade 18 deltagare.

Hur lång dagens vandring blev fanns det flera bud om men slutligen enades vi om sträckan 8,9 som ett mellanting mellan den planerade sträckningen och den verkliga.

Strava-karta
www.strava.com/activities/2024822145

Och till sist en bild på det som är kvar av en av de gamla gasklockorna