WW - Fruängen - Hotell Zinkensdamm

18.05.2022 10:00

När Mats med myndig stämma postulerade att Fruängens T-banestation är den högst belägna T-banestationen (46,8 m ö h) i Stockholm var det ingen som hade något att tillägga. Jörn passade på att ta gruppfotot framför stationen och sen bar det av, det blev till slut 9,2 km. Förutsättningarna var de allra bästa, soligt, stigande temperatur och en natur som spirar.  Långbro Värdshus liksom Långbro sjukhus passerades. Parken är mycket vacker, och fungerade tidigare lugnande för patienterna på sjukhuset.

Villaområdena med välskötta villor och tomter gjorde vandringen enkel och njutningsbar. Det finns också många parker och grönområden. I ett mötte vi entusiastiska barn ute på friluftslektion. Solbergaskogen är riktigt vild, och där finns en tall som är minst 200 år gammal.Som kontrast passerade vi sedan Västberga industriområde, marken tillhörde tidigare Västberga Gård. Nu huserar bl a DHL med sitt illgula komplex området. Polishusets gård i området blev vår rastplats, och där vi bjöds på munkar och fruktdryck. Gruppen gick vidare och vi kom in på Hildebergsvägen, platsen för min enkla boning. Därefter Årstabergsparken, en s k bergspark, vilken ledde oss till Årstabron f v b till Söder. Vi traskade vidare genom Tantolunden och kom fram till Hotell Zinkensdamm med sin restaurang Zinkadus, där Hasse mötte upp. Det fanns kött-, fisk och vegetariska alternativ. Några vandrare sågs förnöjt smutta på öl. 

Sammanfattningsvis en mycket fint upplagd vandring med många nya intryck. Se länkarna för en del av de fakta som berikade vandringen.

Vandrare: Jörn, Ålis, Tompa, Chrille, Jan S, Olle, gäst Tommy Ekskog, Stefan, Carl-Magnus, Hasse som lunchade, Mats som ledde det hela, och Per som skrev.

Kulturella länkar

Fruängens centrum https://sv.wikipedia.org/wiki/Fru%C3%A4ngens_centrum

Långbro sjukhus https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5ngbro_sjukhus

Solbergaskogen https://sv.wikipedia.org/wiki/Solbergaskogen

Västberga industriområde https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stberga_industriomr%C3%A5de

Årstabergsparken https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85rstabergsparken

Tantolunden https://sv.wikipedia.org/wiki/Tantolunden