WW - Gudö med Långsjön runt

26.10.2022 10:30

Samlingen utanför Modevillan i Gudö var talande för denna vandring. Hela två damer vore anmälda till detta arrangemang, varav hälften omgående gick in i den precis öppnade butiken och handlade! Därefter bar det iväg österut in i Tyrestareservatet. Vi följde Gudökanalen längs Önskestigen och Triangelstigen tills vi dök in i skogen. Där finns en reminiscens från andra världskriget. Ett skyttevärn som en lång murad bastion vid namn Måndalsfortet. Här uppstod en diskussion huruvida soldaterna befann sig på ena eller andra sidan. En kvalificerad bedömning av de små öppningarna för skyttarnas gevär fick majoriteten att rösta för att bästa sidan var i skydd för kulregnet som kom från andra hållet, dvs sjösidan (sic.)     

Vi följde sedan Långsjön på norra sidan förbi vackra villor och trädgårdar. Paserade Södra Fronten, ytterligare ett gammalt skyttevärn och längre bort ett skyttevärn, Långsjöfortet. Gammelströmmen, som förbinder Långsjön med Tyresö-Flaten, ledde oss till Lillsjön för en kort anhalt med sedvanlig fika. Istället för att fortsätta längs Tyresö-Flaten i riktning Nyfors och Tyresö slott, som många skridskoåkare plägar göra när isen faller på, gick vi tillbaka längs Gudöåns södra sida på Tutviksvägen och Åvägen, och cirkeln slöts återigen vid Modevillan.

Det var en mycket trivsam vandring i facil terräng och på lättgångna vägar/stigar.

Vädret var kanske inte helt upplyftande, men vi slapp regn, mygg och solsting. Av värdelöst vetande berikades vi inte mycket; det blev naturen och det angenäma sällskapet som fick stå för underhållningen. Ca 8 km fick vi ihop. 

Lunchen intogs på restaurang Silverado i Trollbäckens centrum, dit vi fick skjuts av bilåkarna. Wallenbergaren var utsökt medan övrigt var sisådär, dock till det facila priset av 109 kr.

Vandrade gjorde förutom arrangören Ove, Tommy E, Ola med Lena, Olle, Sven-Olov, Per, Tommy D, Stefan med Nisse,  Jörn, Ålis och undertecknad JanS med hustru Marie.  

 

Stravakartawww.strava.com/activities/8021447163