WW - Gullmarsplan - Ersta

08.11.2015 22:18

Elva förväntansfulla vandrare mötte upp i god till vid Gullmarsplan, och avfärden kunde startas redan 9.59. Globen och Hovet passerades, och sedan gjorde vi en tur genom Hammarbyhöjden. Vid Finn Malmgrens plan finns statyn Avskedet, som visar den döende Nordpolsfararen Finn Malmgren i armarna på sina två medresande (som enligt ryktet åt upp honom för att själva kunna överleva, kroppen har aldrig återfunnits).

Hammarbytoppen med sina 93,5 meter lät sig bestigas. Varken konstgjorda kroppsdelar eller batteri kunde hindra oss. Den bjöd som belöning på en makalös utsikt. Televerkets torn passerades, och vi kom ner i Sjöstan. Funderingar kring Korphoppsgatan, vad är korphopp? Det kunde inte klarläggas på plats, men Wikipedia skriver att Korphopp var ett torp som hörde till Hammarby gård.

Vid Danviken kunde vi beskåda bergväggen som tidigare lockat klättrare, men där sådan aktivitet nu är förbjuden. Där diskuterades också om vi kunde gått på den smala gångbrygga som fanns efter vattnet, kanske nästa gång?

Väl över på Södermalm kom vi förbi det stora bussgaraget, där Spårvägsmuseet och Leksaksmuseet än så länge är inrymda. Ett annat hus med speciell arkitektur fångade sedan vårt intresse, och det visade sig vara Barnängens gamla fabrik. Nu började magarna knorra och lunchen intogs på Ersta Terrass, med fin utsikt mot Strömmen och Slussen. Kummelfilé eller kålpudding var populärast.

Sammanfattningsvis en fin vandring med mycket upp och ner. Ingen sol under vandringen, men uppehåll, och de sista fina höstfärgerna.

Vid pennan

Per

Runkeeper-karta från Jörn
runkeeper.com/user/joernd45/activity/686375839

Bildgalleri
WW - Gullmarsplan - Ersta