WW - Häggvik - Jakobsberg

21.11.2018 10:00

Denna onsdagsvandring, den 21 november i nådens år 2018, markerar en historisk händelse, inte bara i Wednesday Walker´s liv, utan också för Sveriges möbelkonsumenters historia:

Vi har sett IKEAs baksida!

Nu är det inte så dramatiskt som det låter, men det var ju en viss kontrasterande upplevelse att först vandra kilometervis genom ett höstlummigt stockholmslandskap bland gråmurriga blandskogar och vandrande Highland Cattles för att plötsligt stå framför en

gigantisk, “100-meter-lång”, mörkblå byggnadsvägg: baksidan på IKEAS Barkarbyvaruhus. Arrangerande broder Carl-Magnus gav oss dessutom värdefullt vetande under promenaden genom Järvafältet.

Det militära området Järvafältet skapades 1905 genom att staten köpte upp mark och gårdar norr om Ulriksdals station. Detta för att skapa ett nytt, militärt övningsområde som skulle ersätta Gärdet som övningsområde. Genom att gårdarna i området blev kvar, och allmänheten ej hade tillträde till området, bevarades områdes karaktär av jordbruksområde intakt till 1970 då militären lämnade området. Marken såldes sedan till angränsande kommuner, som började exploatera marken. Tage Erlander drev frågan om avveckling av den militära verksamheten på Järvafältet, samt att marken skulle användas för bostadsbyggande. Den mark som Sollentuna kommun köpte blev dock naturreservat tillsammans med delar av marken i övriga kommuner.

På Sollentunas mark passerades först Bögs gård, som numera är en visningsgård. Sedan Väsby gård, där Sollentuna kommun har en Naturskola. Naturskolor finns i många kommuner men är inte en obligatorisk kommunal verksamhet.  Naturskolan är utrustad som ett stort lab utrustat med mikroskop, kikare, akvarier, arbetsbänkar mm. Det var där vi rastade.

Mellan Bögs gård och Väsby gård såg vi ett rekonstruerat hus från vikingatiden. Området är rikt på fornminnen. Strax norr om Ikea gick vi förbi Säby gård, som drivs som konferensanläggning av Järfälla kommun. Vid Säby gård finns en stor ridskola med många hästar. Ej heller att glömma att vi passerade den världsberömda (åtminstone i stockholmsområdet) Igelbäcken, vars unika djurart grönlingen förorsakat många överklaganden och förseningar i den tilltänkta byggnationen av över 15.000 nya bostäder. Avslutande lunch på trevlig sportsbar I Jakobsbergs centrum.

 

Vandrande Vålnader denna dag var Janne S, Janne K, Ola, Jörn, Sven-Olov, Mats, Stefan, Hasse J, Ålis, Olle, Per, Chrille, Roland, arrangören Carl-Magnus samt yours truly skrivande Guran.

Vi vandrade cirka 9 km och loggade drygt 15.000 steg, till stor glädje för våra husläkare, vårdcentraler och andra närmast sörjande. Att vandra är att leva!

Stravakarta: www.strava.com/activities/1976831422

Galleri: