WW - Henriksdal - Nacka Forum

27.03.2019 10:00

Efter att ha passerat Slussens alla trappor ner till Nacka-bussen och tillsammans med några fler vandrare kunde vi samlas vid busshållplats Henriksdal.
Chrille presenterade dagens tema "promenad"(?). Det skulle inte bli så många föredragningar, rapportören fick fria händer. Vi gick mot Danvikstullsbron, ner till Danvikskanalen. Stockholms stad beslöt 1914 att bygga kanalen och 1929 invigdes den. Då hade Hammarby sjö sänkts med 4,7 meter och Mälaren hade fått en bättre förbindelse där större fartyg kunde passera från Stockholm till Östersjön.

Vädret denna onsdag skulle enligt SMHI övergå från mulet till lätt molnighet med en lätt västlig vind vilket gjorde vår vandring mycket behaglig. Vi passerade den ståtliga byggnaden Saltsjöqvarn som numer hyser Elite Hotel.

En kort paus med kontemplation över vår vackra stad och några ord från dagens guide Christer, vad han sa vet jag inte då jag stod bakom kameran. Skriva och fotografera får bli en rapport med hjälp av minnet och bilderna.

     

Längs med Saltsjöqvarns kaj och bort mot Finnboda passerade vi Danvikens hospital och nedanför fanns en inrättning som kallades ”Dårhuset”.
"Kvar från 1700-talets hospital finns annexet ”Danvikens dårhus”, ett före detta saltbruk från 1680-talet som var mentalsjukhus under perioden 1788–1861. Författaren Zacharias Topelius har skildrat livet i dårhuset i ett avsnitt av Fältskärns berättelser, vilket troligen har sin bakgrund i att hans far var läkare i distriktet: ”De arma dårarna föstes ut på gården för att man äntligen måtte rengöra deras ohyggliga stall och de betraktade med slöa, slocknade ögon den härliga vårsolen … enris ströddes på alla golv, dårarna skurades rena och kläddes som människor” "

Det var dystra tider, idag finns här vid Danviken och Finnboda nybyggda bostäder och vackra strandpromenader.

           

Vid Kvarnholmen växer nya hus upp och en basketplan är anlagd för den unga familjen, kanske farfar o morfar hänger med och lirar.

                                  

Vidare runt Kvarnholmen via en uppförsbacke till baksidan där våra hissåkande vandrare väntade på bänken. Här ligger Finnboda varvs gamla personalbostäder blandat med nya moderna bostäder.

              

 

Nu vänstersväng och vid Svindersviks gård dags för paus där Chrille och Jan-Erik bjöd på glögg och pepparkaka      

Undertecknad tog tillfället i akt att berätta om en fartygsexplosion som inträffade här i Svindersviken år 1901 och som var slutet på en verksamhet i Bergslagen vid Engelsbergs bruk. Där tillverkades fotogen på Oljeön, de köpte olja från Pennsylvania USA som skeppades till Sverige och lastades om här i Svindersviken för fortsatt leverans via Strömsholms kanal till Oljeön.
Se länk till foto på fartygsexplosionen och vidare till Oljeön.

https://digitaltmuseum.se/021016298451/den-brinnande-amerikanska-skonerten-louise-adelaide-vars-last-av-petroleum

https://www.oljeon.se/

Efter denna utvikelse invigde Hasse den nyaste delen av gångbron längs med vattnet. Mycket vacker promenad under Svindersviksbron till Nacka Strand, bergbanan upp till Augustendal och vidare till Nacka Forum för lunch. 

         

      

Vi gick 10,0 km, våra guider var Chrille o Jan-Erik, övriga var Ola, Carl Magnus, Kai, Hasse, Ålis, Christopher, Roland, Mats, Tompa, Olle, Jarl och Sven-Olov vid pennan.

Strava-karta
www.strava.com/activities/2244183738

Vid glöggen och pepparkakan tog Kai upp en fråga om vi kunde tänka oss att ta med gäster i grupp.
Inget beslut togs,  Kai bereder ärendet för senare diskussion och beslut.