WW Jubileumsvandring

13.10.2021 10:00

Solen strålade från en bar himmel. Precis som det ska vara när onsdagsvandrarna firar årsdagen av första vandringen. Dagen till ära var sträckan densamma som för tio år sedan, dock något avkortad. 

Hasse och Olle är våra pionjärer. Jag tror inte de hade kunnat ana den lyckade utveckling som är en realitet idag. Succén beror på ett enkelt koncept. Motion till fots 1g/vecka, start onsdagar kl. 10.00, lunch efter ca 10 km. Efter ett år var vi ungefär 15 äldre herrar. Resten känner du till. 

 Samling vid Linvävartorpets busshållplats. Vi gick medsols runt Brunnsviken till Kräftriket där lunch intogs. Först direkt in i Hagaparken, passerade Koppartälten och där bakom Fjärilshuset. 

Hagaparken är en del av den världsunika Kungliga Nationalstadsparken som skapades 1995. Den sträcker sig över en mil, från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Parken omfattar ett 27 kvadratkilometer stort område och innehåller bland annat norra Europas största bestånd av gamla ekar liksom ett 20-tal muséer.

 Fjärilshuset ägs och drivs av en privat entreprenör sedan 2006 och är Solnas näst mest besökta destination (efter Friends arena) med årligen över 200.000 besökare. Här finns bland annat tropiska larver och fjärilar inomhus i ett tropiskt klimat samt norra Europas största akvarium, 2,8 miljoner liter vatten för de exotiska revhajar som finns där. Här finns också den nyanlagda 'Fjärilsstigen' som pedagogiskt visar hur man kan underlätta livet för insikter bara genom att låta bli att klippa gräsmattan och istället låta den bli vildvuxen.

 Längst upp i norra Brunnsviken ligger den så kallade Polska Udden. Namnet kommer från det faktum att när Ulriksdals slott byggdes 1638-45 var dåvarande kungen tvungen att 'importera' polska arbetare till slottsbygget och de fick bo där på udden. Udden är avskild från Ulriksdalsvägen av den fyrfiliga Bergshamraleden.

 Vid pausen i norra änden av viken bjöd Olle på skalade (!) apelsinklyftor, och vid paus nummer två vid Kafé Sjöstugan bjöds vi på gott kaffe och kaka. 

 Tivoliparken är belägen på en landtunga som skjuter ut i norra delen av Brunnsviken i stadsdelen Bergshamra.  Den södra delen av Bergshamra koloniområde anlades i början på 1980-talet på Tivolihalvön. Den första koloniverksamheten kom igång 1919. Koloniföreningens lotter är idag uppdelade på två områden med 23 (vid Ålkistan) respektive 48 lotter (vid Tivoli) och lika många stugor.

I Bergianska fick vi sällskap den sista biten av Hasse med kompis NN.

Vi som vandrade var dagens ledare Per, Olle, Ola, Sven-Olov, Mats, Tommy, Ove, Jan-Erik, Christopher, Christian, Ålis och vid pennorna Göran och Jörn

Strava-karta från Sven-Olov

www.strava.com/activities/6106264607