WW - Karlaplan - Filmhuset

26.04.2024 16:18

Plaskdammen vid Karlaplan till Filmhuset

När nästan alla var samlade 10.30 började vi gå mot Djurgårdsbron, där, enligt dagens ledare Christopher, information om dagens vandring skulle kungöras. Jörn anslöt redan under Banérgatan och Ola nere vid Djurgårdsbron. Christopher utlovade några tidigare ej gångna sträckor, vilket kändes osannolikt när vi förstod att vi skulle gå på Djurgården.

Det skulle dock visa sig stämma då vi vid Vasamuseet tog den övre vägen och kunde beskåda Galärvarvets gamla torrdocka som nu är hopbyggd med Vasamuseet. En sällan nyttjad väg. Vidare till Galärvarvskyrkogården som flera av oss nu besökte för första gången. Se länkar för fyllig information.

Vid Skampålens torg i den av stadsmuseet blåmärkta Djurgårdsstaden fick vi höra lite om Jörns systers lägenhetsaffärer. Efter ett kort stopp för gruppfoto vid Museum of Wrecks fortsatte vi förbi Skansen. Nu hade vädret blivit så bra med sol och blå himmel, att jag var tvungen att ta av tröjan.

Fikarast denna gång blev det i en liten paviljong vid Rosendals slott. Rosendalsvasen i slottets trädgård på nio ton var under renovering, och kunde inte beskådas. Den var inpackad i en vädersäkrad byggställning. Vi genade över Djurgårdsbrunnsviken mha Folke Bernadottes bro, och kom att titta på den nya domen vid Tekniska museet. Belönad med Kasper Salin-priset.

Vidare över Gärdets gräsmatta för det hägrande målet lunch i Filmhuset.

Lunchens avslutande konversation kom att röra bordsskick. Christopher och Tommy vägledde oss generöst med regler för hur bestick ska placeras i olika skeden av en middag. Vidare rekommenderades å det bestämdaste att tallrikar för varmrätt ska vara varma vid servering.

En fin vandring med flera för mig nya platser, 6,1 km enligt Strava.

Vandrare: Christopher som var ledare, Stefan och Nisse, Jörn, Ola, Tommy, Ålis, Sven-Olov och Per som skrev rapporten

Länkar

Galärvarvskyrkogården – Wikipedia

Djurgårdsstaden – Wikipedia

Galärvarvet – Wikipedia

Strava-karta

Wednesday Walk | Walk | Strava


Plaskdammen


Narvavägen 8      Kvarteret 
 Stallmästaren 4 – Wikipedia


Strandvägen 49      Foto: Christopher


Galärvarvets gamla torrdocka


Galärkyrkogården 


Önnert Jönsson     Foto: Christopher

Önnert Jönsson – Wikipedia

Vandrande Vrak - Nej inte än


Djurgårdsstaden


Fikarast


Folke Bernadottes bro


Nya domen vid Tekniska museet