WW - Lidingö

14.04.2021 10:00

Ledarna Christopher och Göran mötte oss i strålande solsken. Vi var sammanlagt tio personer som lockats av att inte ”oroa oss för skogsstigar och andra strapatsrika upplevelser”. Vi startade vandringen mot Breviksbadet och vi gick delvis på en MTB-led. 

Rent generellt måste medges att naturen på Lidingö är vacker och mycket lämplig för vandringar. Det var förhållandevis många andra daglediga ute och gick, sprang eller cyklade. Trots ridvägar syntes dock inget ridande ekipage. Ingen lövsprickning än, så sikten var god genom landskapet. Fågelsång kunde höras, och bland annat noterades rödhake och gärdsmyg.

Långängen är delvis naturreservat och därmed relativt orörd natur. På en höjd, precis vid den gamla, och nedlagda slalombacken togs vandringens gruppfoto. Utsikten över Kyrkviken var formidabel.

Ekholmnäsbacken, Lidingös moderna skidbacke, är 70 meter hög och är Lidingös högsta punkt. Delvis skapad av byggavfall. Här har nyligen gjorda markarbeten gjort ytskiktet till en lerbacke. Helt nära ligger Ekholmsnäs Gård, en gång ägd av Sven-Harry.

Den golfintresserade kan trängas med 22 000 andra medlemmar på Ekholmsnäs Golf Lidingö. Banan bjuder på en komplett golfupplevelse, i alla fall enligt konceptet Executive Golf Course.

Väl ute på Koltorps Gärde, start för Lidingöloppet, bjöd ledarparet på kaffe och årets kanske smarrigaste bullar. Christopher passade också på att hylla termosen han köpt på ICA. 

Längs vår färdväg passerade vi mysiga caféer som Långängens Gård och gamla VA-verket vid Kottlasjön.

Lunchen intogs på en pizzeria i Breviks Centrum. Hungriga på vägen dit, hade vi skämtat om vilket som är Jimmie Åkessons favoritmat. Den uppskattades uppenbarligen av flera lunchgäster före oss, för den var redan slut. Men pizza, kebabtallrik, räkmacka och korv Stroganoff fanns kvar på menyn.

De digitala hjälpmedlen visade att vi gått ca 8,4 km och en nivåskillnad på ca 21 våningar. Dvs en bagatell, och vi slapp m a o ”andra strapatsrika upplevelser”.

Vandrare: Christoffer, Göran, Ålis, Chrille, Jan S, Jörn, Jan-Erik, Carl-Magnus, Hasse och Per som skrev

Stravakarta från Jörn: www.strava.com/activities/5124370697

sv.wikipedia.org/wiki/Ekholmsn%C3%A4s

sv.wikipedia.org/wiki/Ekholmsn%C3%A4sbacken