WW - Masmo - Skärholmen

03.04.2024 10:30

Efter gårdagens snöfall, kyla och kraftig vind så vaknade 8 WWalkers och undrade vem som först meddelar att jag ställer in promenaden idag.

Vi var 7 som gjorde sällskap på T-banans linje 13 och vi kunde konstatera att ingen hade anmält förhinder. Janne som satt längre fram i vagnen glömde mössan när dörrarna stängdes vilket innebar att utan mössa i dagens väder skulle det inte bli nådigt. Janne blev tvungen att vänta på mössan i återvändande t-bana och sedan åka hem.

Då var vi 7 som fick lite information om Masmo, Vårby gård och Skärholmen av Jan-Erik i Masmo utgångstunnel, där det var vindstilla, för att sedan fortsätta ut i snön och vinden.

Ormen Långe kallas bostadshuset utanför t-bane-utgången, har 400 lägenheter och är 330 m långt. Masmoberget på höger sida är 94,10 meter högt och är Vårbys högsta punkt.

Efter Ormen Långe och passage under den bullrande motorvägen var vi nere längs Vårby Alle.
Kraftig motvind och snöiga och bitvis plogade gångvägar som därmed blev isiga krävde försiktiga steg. Vårbybadet inbjöd inte till bad, måsar och änder däremot badade 
och var väldigt många.

Första slakmotan längs Vårbackavägen och på en höjd av 20 meter över Mälaren kunde vi skåda Ekerö och färjan till Slagsta.
Efter Petersens väg och förbi ett flertal mycket fina villor vek vi in på en gångstig som till Jan-Eriks glädje var plogad.
Fikapaus på en parkbänk, den (fikapausen) var planerad till bryggan längre ner vid vattnet men på grund av rådande väderlek så valde vi parkbänken.
Ola avvek till T-banan för andra åtaganden. Nu var vi 6 vandrare kvar som fortsatte in i Sätraskogens naturreservat.

Tack vare det bistra vädret så blev dagens promenad en upplevelse, en icke tidigare vandrad sträckning och fantastiska isformationer längs stranden fram till Skärholmens gård.
Nordanvinden medförde att  vågorna på det öppna vattnet slog mot stranden och minusgraderna i luften skapade is i strandens träd och buskar.

Det andra slakmotet stretade vi uppför för att komma över till Skärholmens centrum och vår turkiska restaurang med mycket goda rätter, kebab och fish and chips. Kaffe fick vi i form av snabb-kaffe till deras te-vatten.

Dagens vandrare: Jan-Erik, Ola, Jörn, Ålis, Tommy, Christian och Sven-Olov som skrivit rapport. Janne blev tyvärr tvungen att avvika.
Vi gick 7,7 km och sände en tanke till Chrille som var med och rekade promenaden men som valde att tillbringa onsdagen i värmen på Gran Canaria.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava

Länkar till dagens sevärdheter
Masmo – Wikipedia
 Vårby gård (trakt) – Wikipedia
Sätraskogens naturreservat - Stockholms stad (parker.stockholm)



Ormen Långe


Vårbybadet


Fåglarna vid Vårbybadet


Fotograf: Tommy


Utsikten mot Ekerö


På väg in i Sätraskogen


Fantastiska isformationer