WW - Medborgarplatsen - Albano Campus

20.03.2019 10:00

Dagens värdar Roland och Hasse välkomnade den tappra och förväntansfulla skaran som samlats i duggregnet vid Medborgarplatsen och presenterade dagen tema ”Från park till park” som inte alls handlade om parker utan om parkering. Passande nog var starten vid en av ingångarna till parkeringen under torget.

    Nästa anhalt efter det att Tjärhovsgatan med sina skiftande byggnader avverkats var Stigbergsgaraget, det senaste tillskottet i Stockholms Parkerings bestånd, som även besiktigades invändigt och en i garaget inkommande Maserati beundrades. Noterades att musik spelades i garaget och Jarl kunde bidra med kunskapen att operamusik i allmänna utrymmen irriterar  tjuvar.

      

   Behov av garage blev under 50-talet allt större i takt med att antalet bilar i Sverige ökade från 250 000 till 1 200 000. I innerstaden fanns som mest 100 bensinstationer. På 1970-talet felparkerades 40 000 bilar per dygn.

    Kalla kriget och risken för atombomb medförde att skyddsrum byggdes i stor skala och dessa kunde i många fall kombineras med garage. Som mest hade 80 % tillgång till skyddsrum i Sverige.

   Nästa stopp blev vid P-huset vid gamla OK-macken i Katarinaberget, där det 1957 fanns plats för 20 000 personer i skyddsrummet och 5 000 sängplatser och under fredstid 354 bilar. Vid bygget transporterade 50 000 lastbilar schaktmassor ur berget.

         

                                                                 

  Över den gigantiska byggarbetsplatsen Slussen gick promenaden vidare över Gamla stan där de nostalgiska erinrade sig att där numera O’Learys huserar låg en gång Bacchi Vapen.   

Ola berättade om menyn på en herrmiddag i trakterna som dessvärre inte av etiska skäl kan återges i skrift.   

   Rolands favoritgata Prästgatan begicks i hela sin längd och vi fick oss till livs att Evert Taube i två epos nämnt gatan, nämligen i Serenaden i Prästgatan” och ”Blondinen med rosende kinder”.

Under Slottsbacken besiktigade vi ett av de minsta allmänna garagen med sina 18 platser.

  Vid Gallerian fick vi veta att under markytan och bort till T-Centralen finns Klara skyddsrum som bl a vid kris skulle inhysa regeringen och större delen av Riksdagens ledamöter och därtill ytterligare 30 000 personer. Sverige var bäst i världen på skyddsrum på 50 talet.

      

   Den klassiska Parkaden-parkeringen, som byggdes 1962-1965, heter numera NK-parkeringen. Numreringen av de olika planen i fasaderna var en nyhet för de flesta, se bild!

         

   Vid p-huset Väderkvarn på Brunnsgatan berättade Roland om de s k träskmorden som ägde rum vid nr 26 och där liken dumpades vid Strandvägs-kajen.

   År 1989 invigdes p-huset Norra Real under skolan med samma namn. Orsaken till bygget var det förändrade säkerhetsläge som uppstod 1981 då en viss u-båt vid namn U137 från en numera nedlagd union nesligt fastnade på ett grund utanför Karlskrona. Man bedömde då att det behövdes fler och mindre skyddsrum då tiden mellan larm och bombanfall låg på två minuter.

            

  

   Utanför p-hus Riddarsporren vid Hagagatan avgjordes dagens gåta av Jörn som gav svaret ”Lovely Rita” där texten innehåller begreppet ”meter maid” alltså p-vakt. Berndt delade ut isskrapor och p-skivor till alla som välvilligt skänkts av dagens sponsor Stockholm Parkering.

   Därmed var parkeringarna avklarade och i rask takt passerades Wennergren Center, Eldhs ateljé, Albano och Norrtälje-vägen korsades och så småningom kom vi fram till dagens restaurang i det nybyggda området mellan KTH och Universitetet där de flesta avnjöt en mycket god fisksoppa med alla tillbörliga tillbehör.

     

   Deltagare denna onsdag var, förutom våra ledare Roland och Hasse, Mats, Ola, Ålis, Jörn, Sven-Olov, Kai, Jarl, Per, och vid pennan Christopher. Göran anslöt till lunchen.

Vi gick 9,7 km, se Strava nedan för ytterligare uppgifter. 

www.strava.com/activities/2226719055