WW - Nyköping

27.10.2021 10:42

ONSDAGSVANDRINGEN i Nyköping 211027 startade vid Centralstationen där 9 vandringssugna vandrare möttes Görans vän i Nyköping Gunnar Engström.

Med Gunnar som guide vandrade vi Repslagaregatan och Bagaregatan  mot Nyköpings gå- och shoppinggata Västra Storgatan.
Tidigare när Riksettan mot Stockholm gick genom staden gick trafiken längs denna gata. Längre fram på Storgatan vid Stora Torget såg vi på ett gammalt klocktorn som överlevt flera stadsbränder samt ett nybyggt stadshus. Vi tog sedan Behmbrogatan ned till Nyköpingsån till ett monument över artisten Ulf Peder Olrog en av Nyköpings kändisar. Roland berättade om hans liv och vi nynnade några av hans låtar.
Vi följde sedan Nyköpingsån en bit förbi ett litet vattenfall ned mot Nyköpingshus. Vi tog sedan vägen förbi Allhelgonakyrkan, en vacker gammal kyrka där Gunnar ibland spelade flöjt och anslöt sedan till Hälsans stig. Vi fortsatte vår vandring längs hälsans stig genom äldre och yngre stadsbebyggelse förbi en stor sport och fritids anläggning med många hallar ned till Stadsfjärden. Längs hela Stadsfjärden fanns en 1km lång brygga som en del av ett stort roddstadium från Gert Frediksson tid  som roddare. Efter den vackra strandpromenaden längs Stadsfjärden kom vi till hamnen och strax ovanför den statyn av Gert Fredriksson med sin kanot.
Vi gick genom slottet Nyköpings hus och lunchen intogs sedan i NK-villan ett vackert gammalt hus från 1896 ursprungligen byggt för industrimässan  i Norrköping och sedan flyttad till Nyköping där NK hade fabriker.
Vi som var med (Carl Magnus, Jan-Erik, Jörn, Mats, Sven-Olov, Tommy och Ålis) tackar våra guider Göran, Roland och Görans kompis Gunnar för denna innehållsrika och mycket intressanta vandring.
För Nyköpingshus historia hänvisas till följande länk: Wikepedia, 

nkvillan.se
Ulf Peder Olrog – Wikipedia
Nyköpingshus – Wikipedia
Nyköpings kommun – Wikipedia

Vid pennan Carl Magnus. Strava visade 7,9 km.
Det var c:a ytterligare 1km tillbaka till järnvägsstationen innan vi kunde påbörja hemfärden.

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava