WW - Odenplan - Aula Medica

11.10.2023 10:30

  Förväntansfulla samlades vi vid den relativt nybyggda mot solen vända ”trappan” på Odenplan och hälsades välkomna av dagens vittra ledare Roland och Göran. Vi gav oss av västerut (egentligen västsydväst) under Görans ledning och passerade bl a Eastmaninstitutet som fått sitt namn efter Eastman Kodak-grundaren som med en donation om 1 miljon dollar 1930 finansierade huset.

  Sven-Harrys konstmuséum vid Vasaparken begapades i sin guldiga prakt; ännu ett exempel på att kulturen till stor del skapas av privata krafter.

  In på området bakom Sabbatsbergs sjukhus där vi fick oss till livs värdefullt vetande om en mängd byggnader (se bilagda fil med Görans forskning för de vetgiriga) på området som fått sitt namn efter Valentin Sabbath som byggde sig en malmgård m m här i början på 1700-talet. I den s k Sabbatsbergsbyn gjorde vi ett snabbt besök i Sabbatsbergs kyrka från samma tid med sin originellt placerade predikstol över altaret. Ett tack till vår kyrkoguide Dag Werle!

  Efter en kortare fikapaus i Vasaparken övertog Roland ansvaret och ledde oss i rask takt genom Vasastaden till östra delen av Röda bergen. Området som, i motsats till Lindhagensplanens rutnät, har vägar och byggnader som anpassar sig till naturen. Fasadfärgerna på husen är genomtänkta och det finns gott om grönska i form av träd, parker och gräsytor. Roland berättade att Rödabergsskolan i området har elever med nära  hundra nationaliteter. Undertecknad bidrog till det kollektiva vetandet med begreppen fronton och ankarslut. I övrigt, se länk nedan till Wikipedia och ”Röda bergen” för detaljer, läsvärt!

   Vi närmade oss Norra tornen på gränsen till Hagastaden och den 100-åriga kontrasten mellan byggnaderna var slående, se foton!

   Slutligen kom vi fram till dagens mål Aula Medica och lunchmål i den för de flesta inte tidigare bevistade restaurangen.

   Dagens deltagare var - förutom ledarna Roland och Göran - Per, Tommy, Jörn, Ålis, Olle, Tompa, Stefan, Janne, Carl Magnus, Hans E (välkommen åter!),  Ola, S-O, och Görans gäster Ewa och Birgitta samt undertecknad Christopher vid tangentbordet. Tillsammans vandrade vi blygsamma 5,2 km.

   Ett varmt tack till Göran och Roland för en faktaspäckad och intressant vandring i ett under dagen allt gråare Stockholm!

Görans forskning: (....)
Görans forskning WW231011.docx (31683)

Länk till Röda bergen:
sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_bergen

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava