WW - Odenplan - Karlavägen

07.12.2022 10:00

Samling vid Odenplans T-banestation där Carl-Magnus hälsade oss välkomna. Dagens tema var Drottninggatan. Vi fick intressant information under vandringens gång, här kommer ett axplock. För alla detaljer, se Wikipedia.

Hur många gånger har du gått på Drottninggatan? Säkert ett oräkneligt antal gånger. Med tanke på att gatan är ca 400 år gammal och har haft samma sträckning och bredd är du inte ensam om att ha slitit på gatubeläggningen. Drottninggatan var en av tre huvudfärdvägar in till Gamla Stan.

Strindberg bodde sina sista år på Drottninggatan och idag är hans bostad ett museum. Tittar du ner på asfalten ser du några Strindbergscitat som finns nedlagda i gatans mitt.

Lite längre ner på gatan kommer du genom en smal passage in i Centralbadsparken, som är en oas. Sommartid kan man med fördel ta sig tid att dricka kaffe här.

Butterick´s skyltfönster måste vara ett av stans mest betittade, och var allas vår dröm i unga år, och kanske fortfarande? Affären ser alltjämt ut att blomstra.

Vid slutet av gatan såg vi statsminister Ulf Kristersson med livvakter. Livvakterna tyckte inte om att vi stod och glodde, utan vinkade oss barskt vidare.

Sagt och gjort, vi gick längs Strömmen och vidare ut på Skeppsholmen. Olles stora, och sannolikt tunga, ryggsäck visade sig innehålla glögg och pepparkakor. Tack för glöggen som kom i rättan tid! För det var fint att värma händerna runt muggen, då mina fingrar började bli lite kalla. Vi rundade Skeppsholmen och såg på vägen en blänkande Rolls Royce (årsmodell 1958?). Därefter Nybroplan där Christopher anslöt. Slutspurt uppför Nybrogatan till Restaurangen The Londoner där Lisbeth, Ola, Lena och Göran redan hade bänkat sig. Då två vandrare nyligen fyllt år, och The Londoner har starköl, blev vi bjudna på öl till maten. Tack Mats och Sven-Olov!

Carl-Magnus sammanfattade lite av året, och kunde meddela att Hasse varit angelägen om att våra vandringar skulle fortsätta. Efter maten vidtog sedvanliga årsmötesförhandlingar. Agendan skickades ut av Christopher, som även drog årets statistik. Dokumenten finns separat på hemsidan. Noteras kan att Ålis har haft 100-procentig närvaro, sannerligen imponerande.

Slutligen överlämnades en present i form av en allvädersjacka med huva till Ålis.

Vandring, lunch och årsmöte markerade en värdig avslutning på vandringsåret.

Tack för en fin vandring med mycket fakta om en av stans äldsta gator.

Ledare: Carl-Magnus

Vandrare: S-O, Chrille, Jörn, Jan S, Christian, Olle, Tommy E, Randi, Tompa, Ove, Stefan, Roland, Mats, Ålis och Christopher (sluttampen) och Per som skrev

Till lunch: Lisbeth, Göran, Lena och Ola

Länkar:

Centralbadsparken – Wikipedia
Drottninggatan, Stockholm – Wikipedia
Butterick's – Wikipedia
Rolls-Royce Motor Cars – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava