WW - Rönningesjön runt

25.11.2020 10:00

Låt mig säga det genast: Det blev inte Hornborgasjön och tranor utan det blev Fornborgasjön med hägrar. Tänk vad fåglar och ett stavfel kan ställa till det! Dessutom blev det damsällskap – inte ett år för sent – när Jörns trevliga syster Lena ställde upp som gäst och lokalvandringsguide. Rent faktiskt blev det en vandring i högervarv runt en av många regionens nära sjöar. Rönningesjön är en avlång insjö som ligger i Täby kommun mellan kommundelarna Rönninge by, Hägernäs, Viggbyholm, Gribbylund och Löttingelund, i närheten av Arninge. Sjön har en längd på 2,2 km, en yta på 0,62 kvm och ett maxdjup på 4,7 m. Dess höjd över havet är 7,7 m. Och med anledning av vissa uttalsproblem som diskuterades i gruppen kan vi fastställa att det uttalas som Häääägernäs, inte Hägernääääs.

Hursomhelst började vi vår vandring från det gammeldags äkta stationshuset Viggbyholms station, fortsatte ner mot Rönningesjön, tog vänster längsmed schälva schönn, vandrade på välartade men leriga stigar, passerade både utsatta hund- och människobadanläggningar och kom fram till det berömda hopptornet på en badflotte. Ensamt och övergivet – MEN högst upp på hopptornet ståtade – en häger! Vanligt folk dyker ju nedåt mot vattnet men hägern lyfte lättjefullt uppåt och flög föraktfullt ifrån oss. Dagens första djurupplevelse. Vi knallade vidare längsmed stigarna och kom då till dagens andra djurupplevelse: Bävrarnas verk: Påbörjade men ännu icke fällda aspar, där fick städmänniskan hjälpa till. Vi passerade nordändan vid Löttingelund, följde strandkanten och nådde orienteringscentret Skavlöten (fin anläggning) och begav oss österut och uppåt för att bestiga Skansberget, 142 m ö h. Väl uppe kunde vi konstatera att detta område är ett av de absolut fornborgsrika i landet, därav stavfelet i början. För att hitta därifrån lyckades arrangören Janne S hitta en lokal stigfinnare som visade oss rätt väg därifrån. Tänk vad han kan, Janne!

Därifrån var det rena rama räkmackan hem: Passerade Rönninge Gård med både Ölandshönor och skånska blommehöns, en mönsteranläggning för jord- och boskapsbrukare,  sedan upp emot järnvägen och den nyanlagda Hägernäs station, sen till höger för att asfaltsvandra tillbaka till Viggbyholms Stationskafé där en någorlunda samlad avslutningslunch intogs. En väl arrangerad och väl påläst vandring som vi tackar ansvarig Reiseleiter/Mitarbeiter Janne Siegbahn för.

Närvarande Vandrande Vålnader utöver Janne S voro Carl-Magnus, Jörn + syster/gäst Lena, Hasse, Ålis, Mats, Tompa, Jan-Erik liksom er evigt förbundne Guran. Vi loggade enligt Strava cirka 9 km och för egen del 15.276 steg.

www.strava.com/activities/4388156301 (sträckan egentligen kortare. Glömde stänga av inomhus)

   Hundbad

   Badtorn

  Skansberget

   Skavlöten

   Janne i Rönninge by. Dagens ledare!