WW - Ropsten - Gåshaga

11.11.2015 22:21

En sedvanligt entusiastisk Janne K mötte oss vid T-banans slut vid Lidingöbroarnas brofästen. Solen sken, Nordan tryckte på och humöret i gruppen var på topp.
Sakta släntrande vi över gamla bron, som f ö byggdes 1925, efter att ett antal träbroar under åren flutit iväg i otaliga stormar. Stockholmarna fick en tredjedel av sin mjölk från bönderna på Lidingö varför priserna steg kraftigt vid de tillfällen ön var avskuren från huvudstaden.
Janne visade vederbörlig hänsyn till gruppens heterogena hälsotillstånd och anpassade takten efter hjärtflimmer, höftartroser och andra lekamliga avvikelser.
Passerade Lidingö Centrum på vägen mot Lidingö kyrka där de ogudaktiga vann och besök i kyrkan undveks. Vandringen fortsatte utmed Kyrkvikens södra strand, vi passerade kyrkogården där Janne pekade ut platsen för sin blivande gravplats vid strandkanten, förbi Ekholmsnäs slalombackar och golfbana. Noterades att konstmecenaten Harry Karlsson sålda Ekholmsnäs gård för ca ett decennium sedan för 67,2 mkr för vilket han sannolikt byggde sitt museum i Vasaparken.
På vindlande stigar kom vi till vackra Långängens gård och promenerade glatt vidare mot Gåshaga. Käppalaverkets höga torn beundrades och vi kunde notera att drygt tolv kommuners avloppsvatten renas i anläggningen, allt från Märsta i norr till Värmdö i söder. Gåshaga angjorde vi norrifrån och gick utmed kustlinjen söderut och tittade på de allt dyrare bostäderna vid kajen. Tipsades om att det fanns lediga båtplatser i området för de som har behov av detta.
Efter 2 tim och 15 min kom vi fram till ett trivsamt sushi/thai-ställe efter en mils vandring. God mat var den allmänna uppfattningen och en lyckad dag på alla sätt.

Ett särskilt tack till Janne som i regelbundna doser öste (bokstavligen) kunskap över oss om sevärdheterna vi passerade och som var en suverän värd som den inbitna Lidingö-bo han är!

Vandrare: Janne K, Hasse, Ola, Jörn, Carl Magnus, Tompa, Per, Ålis, Stefan, Janne S, Christopher, och ny medlem Jarl Forsberg.

Cristopher skrev och Ola och Jörn  bidrar med Runkeeper-karta
Jörns karta med rätt start vid Ropsten

runkeeper.com/user/joernd45/activity/690226801
Olas karta med rätt avslut vid Gåshaga men c:a 400m fel vid start. Rätt sträcka ganska precis 10km enligt min uppskattning på kartan.
runkeeper.com/user/647924622/activity/690122906

Bildgalleriet 
WW - Ropsten - Gåshaga