WW - Rudan runt

19.10.2022 10:30

Elva glada vandrare samlades på Handens pendeltågsstations södra utgång. Oktobersolen strålade och lövens höstfärger lyste upp naturen i det vackra välskötta frilufts-och naturreservatet centralt beläget i Handen. Vi stannade först vid Rudans gård och S-O berättade om gården och dess historia (se Wikipedia) med anor från 1600-talet. Gården är en centralpunkt för många verksamheter i området bl.a. startpunkt för Sörmlandsleden. Vi mötte där några gubbar som gjorde sig beredda att ge sig av på en vandring söderut. Sedan gick vi söderut och rundade sjön Nedre Rudan som rinner ut i Övre Rudan (enligt Christopher). Vi passerade en liten sumpskog (klibbal) nu helt uttorkad men annars hem för en rik flora och fauna.

Efter att ha passerat en frisbee bana och vackra ängar var det dags för fika vid Övre Rudan på en brygga som påpassligt låg uppdragen på land. Efter fikarasten fortsatte vandringen brant uppåt till den högsta punkten på vandringen. Därifrån var det en fin utsikt över Handens centrum med det nya höghuset (17 våningar?)

Efter att gått runt även Övre Rudan kom vi tillbaka till Handens centrum där vi intog en god lunch på restaurang Parabol i det fina kommunalhuset.

Med på vandringen var: Carl Magnus, Christopher, Jörn,  Mats, Ola, Olle, Per, Sven-Olov, Tommy, Tommy E, Ålis

Vi tackar S-O för en skön vandring.
Vid pennan CM

Rudans gård – Wikipedia
Rudansjön – Wikipedia

Strava-karta från Sven-Olov
Wednesday Walk | Walk | Strava